Energię i wigor na cały dzień możemy zyskać na wiele sposobów. My, zamiast chemicznych dopalaczy, polecamy ten naturalny, prosty, szybki i pewny - zielony koktajl.

 

Zalety zielonych koktajli

Największą zaletą zielonych koktajli jest chlorofil, uważana za prawdziwy dopalacz. Koktajle z zielonymi liśćmi warzyw obfitują w dużą ilość tego związku, im więc więcej zielonego, tym lepiej dla nas. Chlorofil oczyszcza układ pokarmowy i wydalniczy, krew, płyny wewnątrzkomórkowe i limfę. Tak odświeżone ciało staje się zdecydowanie sprawniejsze. Poprawia sie proces trawienia, a nasz organizm zaczyna dobrze przyswajać wszystkie dostarczane mu składniki odżywcze. Przy okazji spożywania zielonych koktajli, zwiększasz też szanse na płaski brzuch.

Wstajesz rano z płaskim brzuchem, a pod koniec dnia jest wydęty jak balon? Są na to sposoby!

http://zielonekoktajle.blogspot.com/2016/01/3-sposoby-na-paski-brzuch-dzieki.html


Skutki uboczne? Zapomnij o nich

Właściciel tak oczyszczonego ciała jest pełen wigoru i energii.
To jedyny skutek, jaki przynosi działanie zielonego dopalacza. Im więcej witamin i mikroelementów przyswoimy, tym więcej zdrowia będzie wnaszym ciele, za czym idzie większa radość z życia. Nawet koktajl czekoladowy, może być zbawienny, gdy wzbogacisz go zielonymi liśćmi. Trzeby jednak pamiętać o odpowiednich proporcjach, dzięki którym napój nie zmieni smaku, a zyska jedynie na wartościach odżywczych.

  http://zielonekoktajle.blogspot.com/2016/10/jestes-przemeczony-oraz-senny-jest-na.html

 

Dawkowanie

Codzienne spożywanie zielonch koktajli (minimum 1 szklanka dziennie), to gwarancja sukcesu. Część zielonolistnych warzyw, jak chociażby jarmuż, jest w stanie surowym trudna do zgryzienia. Ze względu na swoja budowę, tj. twarde i niesmaczne liście, nie pojawia się na codzień w naszej diecie. W zmiksowanej formie problem ten jest całkowicie wyeliminowany. Lista składników, które możesz zmiksować jest długa i obfita, a więc korzystaj!

Jesień w Polsce to bogactwo świeżych warzyw i owoców. 

Oto lista 75 najlepszych, które możesz użyć miksując zielone koktajle.


Przepis na zielony dopalacz

Zielony koktajl = 40% zielonych warzyw liściastych + 60% owoców (+ opcjonalnie woda)
To podstawowy przepis, któy możesz udoskonalać i modyfikować według własnych preferencji, np.
dodając więcej warzyw, czy zamieniając zwykłą wodę na wodę kokosową lub mleko roślinne, łatwe do przyrządzenia w domu. Możesz dodatkowo wzbogacić koktajl w super żywność, czyli taką, która jest bogata w składniki odżywcze. Należy do niej m.in. spirulina, młody jęczmień, jagody acai, chlorella, guarana, nasiona konopi, czy siemię lniane.

W sklepach są ryżowe, migdałowe, owsiane, sojowe, kokosowe, waniliowe… wybór jest duży, jednak cena odstrasza

http://zielonekoktajle.blogspot.com/2015/11/jak-zrobic-samodzielnie-w-prosty-szybki.html

 

Miks dla początkujących

Zielony mocarz szpinakowy

Składniki:

1 garść świeżych liści szpinaku 
1 banan 
1 jabłko 
150 ml wody

Zmiksuj do uzyskania jednolitej konsystencji

Kapuściany speed
Składniki: 
3 liście kapusty włoskiej 
sok z połowy cytryny 
3 jabłka 
150 ml wody

Zmiksuj do uzyskania jednolitej konsystencji

Zielony tajfun mocy
Składniki: 

1 garść natki pietruszki 
1 pomarańcza 
sok z 1/2 cytryny 
1/2 awokado

Zmiksuj do uzyskania jednolitej konsystencji  



Więcej inspiracji, które zachęcą do miksowania koktajli w różnych kombinacjach, smakach, o rozmaitych właściwościach i zastosowaniach - znajdziesz w bestsellerowych książkach "Zielone koktajle. 365 przepisów", z których spisy treści między innymi znajdziesz się w artykule:  "Zapowiedź książki "Zielone Koktajle dla mam i dla dzieci. 365 przepisów"