W sklepach są ryżowe, migdałowe, owsiane, sojowe, kokosowe, waniliowe… wybór jest duży, jednak cena odstrasza
Mleko roślinne
to napój z ziaren lub orzechów. Pyszne, zdrowe i o szerokim spektrum
zastosowań. W sklepach dostępne są ryżowe, migdałowe, owsiane, sojowe,
kokosowe, smakowe, z dodatkiem wanilii… wybór jest szeroki, jednak cena
często odstrasza. Nie rzadko za karton musimy płacić ok. 8-10 zł. Jest
sposób aby mieć pyszne, zdrowe i świeże mleko roślinne w dużo niższej
cenie, wystarczy przygotować je samodzielnie. To naprawdę proste!
Wystarczą nasiona lub ziarna i woda.
Jak zrobić samemu mleko?
Technika przygotowania takiego mleka jest prawie zawsze taka sama: moczymy 1 szklankę
orzechów, pestek lub ziaren na noc, następnie płuczemy i miksujemy w dobrym
blenderze lub mikserze kielichowym z 4 szklankami wody. Przelewamy
wszystko przez gazę do naczynia, wyciskamy i gotowe. Możemy dodatkowo
wzbogacić smak mleka, co gorąco polecamy dodając soli, cynamonu, miodu,
wanilii, syropu klonowego itp. dodatków) które lubicie. To, co zostało
na gazie po przecedzeniu mleka też można wykorzystać. Idealnie się
sprawdza jako zagęstnik do zup i sosów lub dodatek do wypieków lub po prostu zagęstnik do koktajli :)
Tutaj filmik jak miksujemy MLEKO MIGDAŁOWE, zobacz to naprawdę proste:
Tutaj filmik jak miksujemy MLEKO MIGDAŁOWE, zobacz to naprawdę proste:
a tutaj filmik jak zrobiłam mleko ryżowe do koktajlu z burakiem:
Teraz gdy już wiesz, że zajmuje to
dosłownie chwilę koniecznie wypróbuj i zmiksuj sobie własne mleko
roślinne samodzielnie. Ma ono krótki termin przydatności do spożycia,
gdyż przecież nie ma w nim żadnych konserwantów. Najlepiej wypij go lub
zużyj do koktajli, płatków, kawy czy naleśników w ciągu dwóch dni.
Koniecznie przechowuj w lodówce, najlepiej w szklanym naczyniu.
A jakie przykładowe mleka roślinne możesz zmiksować?
Zobacz polecane przez nas przykłady, z których wychodzi niecały litr mleka:
Mleko migdałowe = 1 szklanka migdałów bez skórki (namoczonych przez 8-12 godzin) + 4 szklanki wody
Mleko kokosowe = 1
szklanka wiórków kokosowych (namoczonych przez 1-2 godziny) + 4 szklanki
wody.
Wiórków nie trzeba płukać, można je zmiksować razem z zalaną wodą.
Wiórków nie trzeba płukać, można je zmiksować razem z zalaną wodą.
Mleko z orzechów nerkowca =1 szklanka orzechów nerkowca (namoczonych przez minimum 2-3 godziny) + 4 szklanki wody
możesz też użyć masła z orzechów nerkowca
Mleko sezamowe = 1 szklanka ziaren sezamu (namoczonych przez minimum 4-6 godz.) + 4 szklanka wody
możesz też użyć pasty z sezamu - tahiny
Mleko słonecznikowe = 1 szklanka ziaren słonecznika (namoczonych przez min 6-8 godz.) + 4 szklanki wody
Mleko owsiane = 1 szklanka ziarna owsa lub płatków owsianych (namoczonych przez 8 godz.) + 4 szklanki wody
Mleko konopne = 1
szklanka ziaren konopi (namoczonych przez 8 godzin) + 4 szklanki wody.
Łuskanych ziaren konopi nie trzeba namoczyć wcześniej.
Mleko można też zrobić np. z ugotowanej kaszy jaglanej, lub z komosy ryżowej (quinoa) lub ryżu wtedy otrzymujemy odpowiednio:
Mleko ryżowe = 1 szklanka ugotowanego ryżu + 4 szkl. wody
Mleko jaglane = 1 szklanka ugotowanej kaszy jaglanej + 2 szkl. wody
Mleko quinoa czyli z komosy ryżowej = 1 szklanka ugotowanej komosy ryżowej + 2 szkl. wody
Mleko orkiszowe = 1 szklanka ziarna orkiszu lub płatków orkiszowych (namoczonych przez 8 godz.) + 4 szklanki wody
Mleko orkiszowe = 1 szklanka ziarna orkiszu lub płatków orkiszowych (namoczonych przez 8 godz.) + 4 szklanki wody
Mleko amarantusowe = 1 szklanka amarantusa ugotowanego + 4 szkl. wody
Zobacz jeszcze jak szybko można zmiksować mleko kokosowe z wiórków kokosowych, TO PROSTE:
Czy wiesz, że orzechy włoskie idealnie nadają się na domowej produkcji mleko, podnoszą odporność i mają właściwości antyrakowe?
Pamiętajcie aby dosmaczyć potem mleko, jest naprawdę przepyszne ze szczyptą soli i czegoś słodkiego.
Jutro rano na śniadanie sprobuje zrobić mleko owsiane :) Dzieki za pomysł :)
OdpowiedzUsuńNa zdrowie i smacznego :)
Usuńpolecam mleko ryzowe.....jest bardzo uniwersalne....fajnie zabiela tez kawe
OdpowiedzUsuńCzy platki owsiane trzeba plukac przed miksowaniem?
OdpowiedzUsuńnie musisz, ale namoczone wcześniej są bardziej miękkie, lepiej się miksują i wychodzi bardziej gęste mleko
UsuńA może mleko z nerkowców i daktyli :)? http://bluegoji.blogspot.com/2014/05/mleko-z-nerkowcow-i-daktyli-raw-vegan.html#.VoD2mPnhDIU
OdpowiedzUsuńZalewamy wiorki kokosowe 4szklankami wody i następnego dnia blendujemy?
OdpowiedzUsuńjeśli zimną wodą zalewasz to tak, jeśli ciepłą to można już jak ostygnie
UsuńMleko kokosowe nie trzeba przez pieluche odsaczac zeby nie plywalyresztki wiorkow?
OdpowiedzUsuńtak jak opisaliśmy to w technice przygotowania: odcedzamy przez gazę :) może być pielucha. A swoją drogą trzeba skosztować i ocenić bo nam takie mleko z wiórkami smakuje nawet bardziej :) Jeśli używasz mleka do koktajlu to tym bardziej wiórki nie przeszkadzają :))))
UsuńJeśli chodzi o mleko ryżowe to to jest szklanka juz ugotowanego ryżu czy gotujemy szklankę suchego?
OdpowiedzUsuńjuż ugotowanego szklankę chyba że robisz z surowego
UsuńW jakiej ilości wody moczymy na noc płatki owsiane ?
OdpowiedzUsuńtak jak napisaliśmy :) 4 szklanki wody
UsuńTo moczymy w 4 czyli blendujemy z 4 po namoczeniu w mniejszej ilości?
Usuńmoczymy 1 szklankę orzechów, pestek lub ziaren na noc, następnie płuczemy i miksujemy w blenderze lub mikserze kielichowym z 4 szklankami wody.
UsuńA czy mogę doprawić do smaku a nie "dosmaczyć" ?
OdpowiedzUsuńoczywiście :-))))
UsuńA co z orzechami ziemnymi ?
OdpowiedzUsuńjak niesolone posiadasz to mleko też uda się zrobić
UsuńWitam a jak zaleje 1 szklankę wiórek kolorowych z tymi 4 szklanki wody na noc i rano z mikcuje to też może być?
OdpowiedzUsuńtak
UsuńWitam a jak zaleje 1 szklankę wiórek kolorowych z tymi 4 szklanki wody na noc i rano z mikcuje to też może być?
OdpowiedzUsuńA lepiej nnamaczac w otwartym pojemniku, czy moze byc w zamknoety, gotowy do zmiksowania?
OdpowiedzUsuńwodę najlepiej odcedzić i nie moczyć za długo
UsuńNie rozumiem... Moczymy 8 godzin w 4 szklankach wody, a potem blendujemy z kolejnymi 4 szklankami wody czy tylko w tym co moczyliśmy przez noc?
OdpowiedzUsuńWszystko jest napisane:
Usuń"Technika przygotowania takiego mleka jest prawie zawsze taka sama: moczymy 1 szklankę orzechów, pestek lub ziaren na noc, następnie płuczemy i miksujemy w blenderze lub mikserze kielichowym z 4 szklankami wody."
:) w czym jeszcze mogę Ci pomóc?
Płatki też płuczemy? Nie jest wcale do końca tak jasno napisane.
Usuńnie musisz, ale namoczone wcześniej są bardziej miękkie, lepiej się miksują i wychodzi bardziej gęste mleko
UsuńTak :) Najlepsze wychodzi z obranych migdałów, ale gdy nie obierzesz też wyjdzie tylko z większą goryczką i nie takie białe :)
OdpowiedzUsuńDlaczego wodę po namoczonych orzechach, pestkach, ziarnach wylewamy? Czy przez to mleko nie straci aromatu, smaku? Pozdrawiam. Sylwiaa
OdpowiedzUsuńGdy namoczysz orzechy uwalniają one inhibitory enzymów, które nie są trawione przez organizm, a niezbędne dla ziarna, aby zabezpieczyć je przed kiełkowaniem. Zamiast wylewać możesz użyc wody np. do podlewania kwiatów.
UsuńA mleko kokosowe z orzecha kokosowego? Ostatnio robiłam - obrałam kokosa, wrzucilam do sokowirówki i szybciutko było mleko ;) Bez namaczania. Tylko nie wiem jak z proporcjami, ile wody dolać, bo wyszło bardzo tłuste.
UsuńPozdrawiam :)
Też super, z wiórków czy płatków kokosowych a najlepiej właśnie z miąższu kokosa. Gdy za tłuste można rozcienczać
UsuńA sojowe mleko? Jak można zrobić?
OdpowiedzUsuńanalogicznie z ziaren soji
UsuńA ile średnio wychodzi już gotowego mleka?
OdpowiedzUsuńtak jak napisaliśmy w tekście :) ok. 1 litr "Zobacz polecane przez nas przykłady, z których wychodzi niecały litr mleka"
UsuńTakie techniczne pytanie.Wczoraj namoczyłam szklankę migdałów ,dziś chciałam je obrać niestety po 15 h moczenia nie obierały mi się tak pięknie. Musiałam nożem skrobać ta skórkę. Co zrobiłam złe?
OdpowiedzUsuń