SUPER ŻYWNOŚĆ

Super jedzenie to medycyna przyszłości!


Sprawmy, „by żywność była naszym lekiem, a nie leki żywnością.” 
Hipokrates.

Super żywność to produkty, która pochodzące z natury. Żywność charakteryzująca się dużą zawartością cennych dla organizmu składników. Super żywność jest najlepszym naturalnym źródłem:
  • minerałów,
  • witamin,
  • enzymów,
  • protein,
  • koenzymów,
  • antyoksydantów,
  • polisacharydów,
  • dobrych tłuszczy i olei,
  • niezbędnych kwasów tłuszczowych,
  • niezbędnych aminokwasów,
  • błonnika.
Super żywność poprzez dużą zawartość składników odżywczych, witamin i minerałów, ochronnych związków chemicznych, zdrowotnych bakterii korzystnie wpływają na organizm, chroniąc przed chorobami, zwiększając odporność organizmu, wpływając na lepsze funkcjonowanie systemu trawiennego. Pomaga pokonać stres, zmęczenie i bezsenność. Jest to naturalne antidotum na alergie, szczególnie katar sienny i zapalenie zatok. Super żywność jest też korzystnym składnikiem dla zdrowej skóry i włosów. Ma także właściwości wpływające na procesy starzenia organizmu. Przeciwdziała oznakom starzenia oraz zwiększa zdolność mentalną i fizyczną. Właściwości super żywności spowodowały, że w ostatnim czasie stała się bardzo popularna.

SUPER ŻYWNOŚĆ, którą opiszemy (kliknij aby przenieść się do opisu):
chlorella
spirulina 
młody jęczmień vel trawa jęczmienna 
młoda pszenica vel trawa pszeniczna  
jagody goji vel
owoce goji 
nasiona chia
vel szałwia hiszpańska  
nasiona konopii   
woda kokosowa   
olej kokosowy    
ziarna kakaowca   
karob  

sproszkowany korzeń maca  
guarana  
ostropest plamisty  
jagody acai  
babka płesznik vel błonnik witalny  
babka jajowata vel błonnik witalny
siemię lniane
amarantus
pyłek pszczeli (kwiatowy)
komosa ryżowa (quinoa)



https://zielonekoktajle.pl/dieta

CHLORELLA 

Chlorella jest nie tylko jest bogata w witaminy i minerały. Jako jedna z nielicznych roślin pochłania metale ciężkie, w naturalny sposób oczyszczając organizm z toksyn. Jeśli mielibyśmy polecić jeden preparat na oczyszczanie organizmu, byłaby to właśnie chlorella.

Składniki odżywcze chlorelli

  • Chlorella zawiera ponad dwadzieścia różnych witamin i związków mineralnych, m.in. żelazo, jod, kobalt, cynk, wapń, magnez, potas, witaminę A, C, K, witaminy z grupy B, niacynę (witaminę B3), luteinę, kwas foliowy.
  • Posiada największą zawartość chlorofilu ze wszystkich roślin zielonych rosnących na naszej planecie! Chlorofil ma podobną budowę jak hemoglobina – barwnik krwi. W organizmie człowieka poprawia on obraz krwi (morfologię), przyśpiesza gojenie ran i chroni przed stanami zapalnymi.
  • Zawiera więcej witaminy B12 niż pieczeń wołowa.
  • 11 razy więcej wapnia niż krowie mleko.

Działanie

Szerokie spektrum składników odżywczych, to również szerokie spektrum działania. Oto korzyści z systematycznego stosowania chlorelli:
  • Usprawnia dotlenianie organizmu.
  • Działa bakteriobójczo, przeciwwirusowo i przeciwnowotworowo.
  • Wchłania z jelit metale ciężkie oraz inne szkodliwe substancje toksyczne, które dostały się drogą pokarmową i wydala je z organizmu drogą naturalną.
  • Poprawia obraz krwi, przyśpiesza gojenie ran i chroni przed stanami zapalnymi.
  • Wzmacnia system odpornościowy.
  • Poprawia pamięć i koncentrację.

Komu warto polecić chlorellę?

Każdemu, kto chciałby zadbać o swoje zdrowie, oczyścić organizm z toksyn lub „zasilić” organizm w witaminy i minerały. Jednak osoby mające określone dolegliwości, mogą szczególnie skorzystać z dobrodziejstw tej algi. Chlorellę polecamy w przypadku:
  • reumatyzmu,
  • artretyzmu,
  • cukrzycy,
  • zaburzeniach ciśnienia, trawienia i wchłaniania,
  • w infekcjach wirusowych, bakteryjnych oraz grzybicy;

Polecane przez nas KOKTAJLE z chlorellą -->TUTAJ<--

Czy sproszkowana chlorella w Twoim zielonym koktajlu to zielona alga, która zdziała cuda?

http://zielonekoktajle.blogspot.com/2016/03/chlorella-chwilowa-moda-na-superfoods.html





MŁODY JĘCZMIEŃ


Młody jęczmień stanowi bogactwo składników odżywczych. Jest on sprzedawany w formie proszku. Proszek ten uzyskuje się z młodych łodyżek jęczmienia. Łodyżki ścina się, płucze, a następnie wyciska z nich sok w specjalnych wyciskarkach. Uzyskany w ten sposób sok jest redukowany do postaci proszku przez odparowywanie wody pod ciśnieniem. Dzieje się to w bardzo krótkim czasie i w temperaturze około 30 stopni Celsjusza, żeby nie powodować utraty części witamin. Po odparowaniu wody pozostaje proszek, który trafia do sprzedaży.

Sok z jęczmienia ma zbawienną moc- oczyszcza i regeneruje ludzki organizm, pomaga zwalczać szereg chorób, wspomaga koncentrację, opóźnia proces starzenia się, regeneruje naskórek, pomaga w walce z nadwagą, zapobiega zaparciom, pomaga obniżyć poziom złego cholesterolu, pomaga w zapobieganiu bólom głowy, zaburzeniom snu, chronicznemu zmęczeniu i depresji, reguluje PH organizmu walcząc z zakwaszeniem. Co więcej, jest to witaminowa bomba!

Młody jęczmień posiada:
  • 25 razy więcej potasu niż pszenica,
  • 37 razy więcej wapnia niż pszenica,
  • 2 razy więcej magnezu niż pszenica,
  • 30 razy więcej witamin z grupy B niż mleko,
  • 7 razy więcej witaminy C w porównaniu do pomarańczy,
  • 5 razy więcej żelaza niż szpinak,
  • więcej wapnia niż mleko,
  • dużo beta-karotenu,
  • duże ilości składników mineralnych: magnezu, potasu, miedzi i cynku,
  • witaminę B17 (odpowiadającą za selektywne niszczenie komórek rakowych bez ujemnego wpływu na zdrowe komórki organizmu).
Młody Jęczmień odznacza się także silną aktywnością antyoksydacyjną. Jego antyoksydacyjna aktywność przeciwko oksydacyjnemu uszkodzeniu lipidów skóry spowodowanych promieniami UV jest około pięćset razy wyższa niż aktywność witaminy E!
Pamiętajmy, ze enzymy trawienne, które w młodym jęczmieniu występują w dużej ilości mają zbawienne właściwości- zapobiegają zaburzeniom funkcji życiowych, rozwojowi chorób cywilizacyjnych i szybkiemu starzeniu się organizmu.
Jedzmy zielone! Chlorofil ma silne działanie gojące i oczyszczające, likwiduje stany zapalne, reguluje prace jelit, wzmacnia układ naczyniowy oraz podnosi odporność organizmu.

Używaj go jako składnik zielonych koktajli lub przygotuj sok do picia
1 płaska łyżeczka sproszkowanego soku (około 1 gram) i 150 ml wody lub dowolnego soku (np. jabłkowego) o temperaturze pokojowej, mieszamy najlepiej w shejkerze lub słoiku z zakrętką. Przyrządzony w ten sposób sok pijemy małymi łykami przetrzymując przez kilka sekund w ustach. 
Sok jest na tyle delikatny, że zaczyna się wchłaniać przez śluzówki w jamie ustnej.
http://qchniazdrowia.pl/blog/blog/2014/10/01/edukacyjna-sroda-mlody-jeczmien/


Polecane przez nas KOKTAJLE z młodym jęczmieniem -->TUTAJ<--

Ostatnio coraz bardziej popularny zwłaszcza jako środek na odchudzanie stał się zielony, młody jęczmień

Jak go spożywać ze smakiem, zwłaszcza w koktajlach?

http://zielonekoktajle.blogspot.com/2016/01/mody-jeczmien-na-odchudzanie-ale-jak.html




SPIRULINA

Spirulina zaliczana do "super pokarmów” (ang. super foods) zawiera duże ilości nieprzetworzonego, łatwoprzyswajalnego białka dostarczającego wszystkich niezbędnych dla organizmu aminokwasów, chlorofil wiążący tlen, karotenoidy - w tym duże ilości Beta-karotenu, antyoksydanty - m.in. fikocyjaninę, zdrowe kwasy tłuszczowe oraz niezwykle szerokie spektrum minerałów i witamin.


Spirulina zawiera:
3900% więcej beta karotenu niż marchewka ,
2300% więcej żelaza niż szpinak,
375% więcej białka niż tofu,
300% więcej wapnia niż mleko krowie
3g spiruliny ma tą samą wartość odżywczą co 5 porcji owoców i warzyw.


Ze względu na swój skład spirulina została uznana jako jeden z najwartościowszych naturalnych pokarmów, którego regularne spożywanie może mieć znaczący wpływ na poprawę kondycji i funkcjonowania naszego organizmu, m.in. zwiększa odporność organizmu, wspomaga usuwanie toksyn, stymuluje wzrost i poprawia regenerację komórek, wspomaga utrzymanie równowagi kwasowo-zasadowej, usprawnia działanie układu nerwowego oraz wspomaga utrzymanie prawidłowej flory bakteryjnej jelit.


SPIRULINA - największe ZALETY:

 
- oczyszcza organizm,
- niesamowicie zwiększa energię, dodaje sił
- wspomaga odchudzanie,
- pomaga w walce z alergiami,
- zawiera jod - polecana jest zatem dla osób z NIEdoczynnością tarczycy


Polecane przez nas KOKTAJLE ze spiruliną -->TUTAJ<--

Spirulina to alga bogata w białko a nie cudowny lek na otyłość. Dlaczego więc piszą o niej jak o środku na odchudzanie?

http://zielonekoktajle.blogspot.com/2016/02/czy-spirulina-pomaga-w-zrzuceniu.html




MŁODA PSZENICA

Jest to kiełkująca trawa pszenicy. Z powodu kwitnięcia, inaczej niż w przypadku całych ziaren, nie zawiera już glutenu, ani innych substancji alergicznych. 

Trawa pszeniczna doskonale alkalizuje i jest pomaga w oczyszczaniu krwi. Normalizuje gruczoł tarczycowy, stymuluje metabolizm, dzięki czemu pomaga w trawieniu i w odchudzaniu, ponieważ zawiera dużo enzymów i ma właściwości oczyszczające. Zawiera większość witamin oraz organicznie obudowanych minerałów potrzebnych człowiekowi do utrzymania zdrowia. Zawiera również pełnej, jakości, łatwo przyswajalne białko roślinne wraz z ok. 30 enzymami, a przede wszystkim zawiera ok. 70% surowego, nierafinowanego chlorofilu.



Zarówno chlorofil (znajdujący się w trawie z pszenicy) jak i hemoglobina (czerwone ciałka krwi) są bardzo podobne pod względem struktury molekularnej. Jedyną znaczącą różnicą pomiędzy nimi jest to, że atomem centralnym w cząsteczce chlorofilu jest atom magnezu, a u hemoglobiny atom żelaza. Chlorofil (a raczej cała gama chlorofili) biorą udział w procesie fotosyntezy (fotoliza wody, rozpad wody na wodór i tlen). Ww. zdolność wpływa hamująco na rozwój bakterii beztlenowych, wśród których znajdują się bakterie chorobotwórcze. Stwierdzono, że sok z pszenicy wspomaga odbudowę, regenerację czerwonych ciałek krwi (erytrocytów) i to w bardzo krótkim czasie po spożyciu. Powoduje unormowanie ciśnienia krwi w przypadku nadciśnienia oraz stymuluje wzrost zdrowych komórek.



Wiele składników zawartych w soku z pszenicy działa oczyszczająco na układ limfatyczny umożliwiając ustrojowi pozbywanie się wielu toksyn. Podczas zaburzeń lub uszkodzeń (np. nadciągnięcie ścięgien, uszkodzenia stawów, w chorobach zwyrodnieniowych itd.); wydziela się naturalny śluz (obrzmienia) w uszkodzonych okolicach. Ww. wydzielina jest uwięziona, ma na celu pomagać w przepływie limfy. Sok z pszenicy pomaga w rozkładzie oraz pozbyciu się śluzu obrzękowego. W ten sposób obniża się ciśnienie płynów pozwalające na szybkie gojenie się uszkodzonych miejsc.



Działanie i właściwości młodej pszenicy:
- odbudowuje czerwone krwinki i obniża ciśnienie krwi
- oczyszcza krew, organy i przewód pokarmowy
- ma właściwości wzbogacające krew i przez to pobudza metabolizm oraz system enzymatyczny.
- pomaga w zmniejszeniu ciśnienia krwi przez rozszerzanie dróg krwionośnych w organizmie
- stymuluję tarczycę
- zapobiega otyłości

- zapobiega niestrawności i wielu innym dolegliwościom
- zawiera mnóstwo minerałów alkalicznych dzięki czemu przyczynia się do zmniejszenia nadmiernej kwasowości krwi

- może być stosowany do łagodzenia wielu wewnętrznych obrażeń
- leczy wrzody żołądka
- leczy wrzodziejące zapalenie jelita grubego, zaparcia, biegunki i inne dolegliwości przewodu pokarmowego

- wspomaga detoks całego organizmu oraz pracę wątroby i układu krwionośnego
- enzymy i aminokwasy w nim zawarte chronią przed czynnikami rakotwórczymi
- wzmacnia nasze komórki i chemicznie neutralizuje zanieczyszczenia środowiska



http://qchniazdrowia.pl/blog/blog/2014/07/23/edukacyjne-srody-trawa-pszeniczna/



Polecane przez nas KOKTAJLE z młodą pszenicą -->TUTAJ<

 

NASIONA SZAŁWI HISZPAŃSKIEJ (CHIA)

Kilka ciekawostek o Chia:
- ma 13 razy więcej magnezu niż brokuły
- ma 5 razy więcej białka niż mleko

- ma 8 razy więcej kwasów omega 3 niż dziki łosoś Alaskan
 



Te małe niepozorne ziarenka to bogate źródło witamin, minerałów, błonnika czy białka. Dodatkowo kryją w sobie potężną dawkę energii.
Nasiona te pochodzą z Ameryki Południowej. Aztekowie uważali, że jest to pokarm pomocny w utrzymaniu dobrej kondycji fizycznej oraz bystrości umysłu. Przez wieki nasiona chia były używane także jako podstawowe pożywienie dla Indian z południowo-zachodniej części dzisiejszego Meksyku. Mogli spożyć zaledwie 1 łyżeczkę na dzień i maszerować 24 godziny bez przerwy!


Obecnie szałwia hiszpańska uprawiana jest w Meksyku, Paragwaju, Boliwii, Argentynie, Ekwadorze, Australii i Gwatemali.  W 2009 roku Unia Europejska zatwierdziła nasiona chia jako produkt spożywczy, dlatego są one coraz powszechniej stosowane w Europie. Nasiona chia są zaliczane do tzw. superfoods- najbardziej odżywczych produktów występujących w przyrodzie.



Porcja 15 g nasion Chia zawiera:

• 107 mg wapnia
• 160 mg fosforu
• 2,4 mg żelaza
• 105 mg potasu
• 59 mg magnezu
• 0,5 mg cynku


Nasiona chia nie zawierają glutenu.

Ze względu na dużą zawartość błonnika (ok. 25%), który działa korzystnie na układ trawienny nasiona chia polecane są dla osób zmagających się z nadwagą i otyłością. Na długo zapewnia uczucie sytości i wspomagają proces trawienia w przewodzie pokarmowym. Pomagają w lepszym wchłanianiu się pokarmów, a to z kolei wspomaga wchłanianie substancji odżywczych wraz ze znaczącym uwodnieniem polepszającym wydalanie trucizn metabolicznych. Wynikiem tego jest szybka metaboliczna utylizacja w komórkach ustroju. Ta efektywna asymilacja robi z chia bardzo skuteczny suplement diety, zwłaszcza podczas wzrostu i rozwoju u dzieci oraz nastolatków. Również zapewnia właściwy wzrost i regenerację tkanek podczas ciąży oraz karmienia piersią.


Są bogatym źródłem wapnia, zawierają boron ważny minerał współdziałający z metabolizmem wapnia w ustroju.


Są polecane dla diabetyków, gdyż spowalniają wchłanianie cukrów i pomagają regulować ich poziom we krwi.


http://qchniazdrowia.pl/blog/blog/2014/08/06/edukacyjna-sroda-nasiona-chia/

Polecane przez nas KOKTAJLE z nasionami CHIA -->TUTAJ<--

 
JAGODY GOJI

Te delikatne owoce to jedno z najzdrowszych pokarmów na ziemi!
Co kryją te małe 2 cm owoce? Jest w nich całe mnóstwo składników odżywczych, witamin i minerałów.

Jagody goji posiadają:

  • 3 razy więcej żelaza niż w szpinaku,
  • 50 razy więcej witaminy C niż pomarańcza (trzecie miejsce na świecie wśród naturalnych źródeł tej witaminy, niestety dotyczy to tylko świeżych owoców),
  • od 2 do 4 razy więcej antyoksydantów niż czarna jagoda,
  • a dodatkowo są najbogatszym źródłem karotenoidów, więcej beta-karotenu niż w marchewce.

Dodatkowo są kompletnym źródłem białka. 
Zawierają 8 aminokwasów egzogennych, które występują tylko w pożywieniu i nie są produkowane w organizmie ludzkim. 
Zawierają całą masę pierwiastków śladowych – między innymi cynk, żelazo, miedź, wapno, german (posiada działanie antyrakowe), selen, fosfor. 
W ich skład wchodzą, także takie witaminy jak B1,B2,B6 oraz witamina E. 
Dodatkowo są bogate w luteinę i zeaksantynę, które chronią wzrok przed atakami wolnych rodników i naprawiają uszkodzenia przez nie spowodowane. 
Cynk, polisacharydy oraz german zawarte w jagodach wspomagają system odpornościowy, natomiast beta-sisterol działa przeciwzapalne i obniża poziom złego cholesterolu. 
Goji regulują poziom cukru we krwi oraz pomagają oczyścić wątrobę z toksyn.

http://qchniazdrowia.pl/blog/blog/2014/08/27/edukacyjne-srody-jagody-goji/

  

Polecane przez nas KOKTAJLE z nasionami GOJI -->TUTAJ<--




MACA

Sproszkowany korzeń maca to super żywność pochodząca z peruwiańskich Andów. Rośnie tam już od kilku tysięcy lat. Wysokość na jakiej można spotkać roślinę maca i surowy, zimny klimat tam panujący sprawiły, że ma ona wspaniałe właściwości. 
Potrafi wzmocnić organizm, dodać mnóstwo energii i siły.  
Jest też afrodyzjakiem, który poprawia libido. Mimo, że Inkowie zaczęli ją uprawiać ponad 2 tysiące lat temu, to dzisiaj maca jest nadal bardzo cennym i wręcz niezbędnym pożywieniem rdzennych mieszkańców Andów. Używano jej nawet kiedyś jako środek wymiany towarów, czyli mówiąc prościej pieniądze. Tradycyjnie korzeń maca zostaje najpierw wysuszony i sproszkowany, potem można go spożyć.
Maca jest potężnym adaptogenem, czyli potrafi dostosować się do całego organizmu i uodpornić go na różne trudne sytuacje i stres. Legenda głosi, że wojownicy Inków spożywali mace przed walką. Miała ona na celu dodać im więcej siły w starciu z przeciwnikiem.
Badania naukowe dowiodły pozytywny wpływ rośliny maca na umysł. Jej spożywanie poprawia intelekt, ułatwia przyswajanie informacji oraz zapamiętywanie, poprawia także nastrój i ma działanie antydepresyjne, poprawia również funkcjonowanie neuroprzekaźników. Naukowcy potwierdzili że maca, dzięki zapobieganiu ubytkom w tkance chrzęstnej i kostnej zapobiega takim chorobom jak osteoporoza i zapalenie stawów. Maca poprzez regulację gospodarki hormonalnej łagodzi przebieg menopauzy u kobiet, a u mężczyzn wspomaga leczenie bezpłodności. Dzięki swojemu bogactwu w różnorodne składniki odżywcze jest idealna dla sportowców. Wzmacnia wytrzymałość mięśni i stosuje się ją w stanach osłabienia. Powoduje także przyrost masy ciała i jest pomocna przy niedożywieniu, czy anemii. Co ciekawe NASA wpisała macę na listę żywności dla kosmonautów, co potwierdza jej skuteczność.
Maca jest bogata w cały szereg składników odżywczych, takich jak aminokwasy (razem 20, w tym 7 niezbędnych aminokwasów), witaminy – A, B1, B2, B6, C, E, kwasy tłuszczowe – kwas linolowy, kwas palmitynowy i kwas oleinowy oraz minerały – żelazo, potas, miedź, cynk, wapno, sód i mangan. Zawiera cztery razy więcej błonnika i pięć razy więcej białka niż ziemniak.

Maca jest potężnym super żywieniem, więc nie zaleca się spożywania więcej niż 1-2 łyżek stołowych sproszkowanego korzenia dziennie. Powinno się, też robić się jedno tygodniowe przerwy w każdym miesiącu przy stałym stosowaniu. Nie oznacza to jednak, że maca jest toksyczna lub ma skutki uboczne, co potwierdziły badania naukowe.



http://qchniazdrowia.pl/blog/wp-content/uploads/2014/11/M18_5490maca.jpg


Polecane przez nas KOKTAJLE z MACA -->TUTAJ<--



JAGODY ACAI

Acai Berry, polska nazwa jagoda Acai, jest owocem palmy występującej w Puszczy Amazońskiej. Wyglądem przypomina duże borówki, ale jej skład i wartości odżywcze są nieporównywalne z niczym...
Dlaczego jagoda Acai jest wyjątkowa ? 

Dlatego, że zawiera tak wiele składników odżywczych, witamin, enzymów i minerałów, że żadna inna znana roślina nie jest w stanie jej dorównać. Przynajmniej na to wskazują dzisiejsze badania. Jagoda Acai została wskazana przez dr. Nicholasa Perricone z Uniwersytetu Michigan w jego bestsellerze „The Perricone Promise” na pierwszym miejscu wśród wszystkich najlepszych i najbardziej wartościowych dla naszego zdrowia produktów spożywczych.

Acai Berry jest nowością w naszym kręgu kulturowym, ale w swojej ojczyźnie tj. w dorzeczu Amazonki znana jest i wykorzystywana od lat. To jeden z podstawowych pokarmów tubylczych plemion, uznawany też zresztą za skuteczne remedium na wszelkie dolegliwości. Jagodę Acai, ze względu na swoje nadzwyczajne właściwości możemy nazwać bez przesady owocowym panaceum.


Jakie składniki zawierają jagody acai ?

Trudno byłoby je wszystkie wymienić, ale z najważniejszych dla nas witamin i minerałów znajdziemy:
  • witaminy z grupy B czyli B1, B2, B3
  • witaminy z grupy przeciwutleniaczy tj. witaminę C i witaminę E
  • minerały: potas, wapń, żelazo, fosfor i cynk

Jagody Acai Berry zawierają też kwasy tłuszczowe - w tym Omega 6 oraz Omega-3, białka i aminokwasy oraz wyjątkowo duże ilości błonnika.

Spośród aktywnych, ważnych dla naszego zdrowia i życia substancji w jagodach acai znajdziemy 18 aminokwasów i 29 kwasów tłuszczowych oraz aż 21 pierwiastków śladowych. Każdy ze składników ma zbawienny wpływ na nasze funkcje życiowe. Dlatego jagody Acai naprawdę zasługują na miano panaceum.

Działanie jagody Acai

Jagody acai przede wszystkim wydatnie przyspieszają nasz metabolizm.

Oprócz powyższej właściwości jagoda Acai działa następująco:
  • Dostarcza nam białek i aminokwasów (składowych białek) i dlatego staje się jednym z budulców naszego organizmu. Białkami są też enzymy regulujące nasze funkcje życiowe (wydzielanie hormonów, procesy trawienne i mnóstwo innych przemian). Jagody acai wzmacniają więc organizm, przyczyniają się też do poprawienia kondycji skóry, włosów i paznokci,
  • Witaminy i mikroelementy odpowiedzialne są za witalność naszych organizmów, w ten sposób jagody Acai poprawiają nasze zdolności regeneracyjne po wysiłku, a przy okazji spowalniają procesy starzenia
  • Aktywne składniki jagody Acai poprawiają przemianę materii i usprawniają procesy oczyszczania organizmu z toksyn i innych szkodliwych złogów – to niezmiernie istotne z punktu widzenia współczesnego człowieka, który wraz z pożywieniem obciąża organizm ogromnymi ilościami konserwantów i wszelkiego rodzaju uzdatniaczy spożywczych
  • W jagodach Acai znajdują się też składniki, które wspomagają walkę ze stresem. Łagodzą reakcje organizmu pojawiające się w sytuacjach stresowych
  • Bogata zawartość minerałów poprawia kondycję wszystkich naszych tkanek, Acai Berry uznano za doskonałe źródło wapnia, który decyduje o masie naszych kości, czyli  jagody będą doskonałym uzupełnieniem diety przeciwko osteoporozie
  • W jagodach Acai zawarte są polifenole, które zapobiegają chorobom sercowo – naczyniowym. Mechanizm ten działa na zasadzie uzdatnienia przepływu krwi, co ściśle wiąże się z wspomnianym już wyżej oczyszczaniem i regeneracją organizmu oraz z poprawą metabolizmu
  • Kwasy omega zawarte w jagodach Acai redukują poziom złego cholesterolu.  Dobry cholesterol pod wpływem Acai Berry utrzymuje się na optymalnym (zdrowym) poziomie
  • Fitosterole i antocyjanidyny zawarte w jagodach jeszcze bardziej stabilizują przepływ krwi (fitosterole są doskonałe na problemy z nadciśnieniem) i poprawiają kondycję naczyń krwionośnych (antocyjaniny zmniejszają ryzyko uszkodzeń naczyń

Polecane przez nas KOKTAJLE z ACAI -->TUTAJ<--





NASIONA KONOPI

Małe i niepozorne nasionka o wielkiej mocy! Mowa o nasionach konopi. Niestety lub stety nie mają one takich właściwości, o jakich część z nas myśli słysząc hasło konopie:) A co się w nich kryje?

Spośród ponad 3 milionów roślin jadalnych na Ziemi, żadna inna roślina nie może się równać z żywieniową wartością nasion konopi.


Zarówno kompletny zestaw protein, jak i oleje zawarte w tych ziarnach, są w idealnych proporcjach do ludzkich zapotrzebowań żywieniowych. Tylko soja zawiera wyższą wartość białka, jednak białko konopne jest łatwiej przyswajalne przez organizm niż białko sojowe. Okazuje się, ze skład proteinowy nasion konopi jest unikatowy w świecie roślinnym. Dodatkowo białko konopne jest wolne od cholesterolu i niezdrowych kwasów nasyconych. Jakby tego było mało, nasiona konopi zawierają wszystkie niezbędne aminokwasy egzogenne w idealnych proporcjach, co oznacza dla organizmu człowieka posiadanie wszystkich niezbędnych cegiełek, by wytwarzać zwalczające choroby immunoglobuliny.

Jeszcze ważniejsza dla budowania odporności organizmu jest zawartość niezbędnych kwasów tłuszczowych. Te niezbędne kwasy tłuszczowe to: kwas linolowy oraz kwas linolenowy. Są one odpowiedzialne za stan skóry, włosów, oczu a nawet za procesy myślowe, oczyszczają arterie i są kluczowe w systemie odpornościowym.

Różnorodność składników mineralnych i mikroelementów w nasionach zapewnia organizmowi witalne składniki odżywcze, które gwarantują stabilny metabolizm komórek, w taki sam sposób, w jaki gwarantują to ważne witaminy. Z ciekawostek, ziarna konopi zawierają 3 razy więcej witaminy E niż len.

Żywność konopna jest odpowiedzią na wiele chorób nękających nas w dzisiejszym świecie.

Teraz parę słów o smaku i zastosowaniu… Łuskane nasiona konopi przypominają ziarna sezamu i mają pyszny orzechowy smak zbliżony do orzeszków piniowych lub ziaren słonecznika. Możemy je wykorzystywać w najprostszy sposób posypując nimi poranną owsiankę, kanapki, sałatki czy dodawać je do koktajli.


http://qchniazdrowia.pl/blog/blog/2014/08/20/edukacyjne-srody-nasiona-konopi/

Polecane przez nas KOKTAJLE z konopią -->TUTAJ<--




OLEJ KOKOSOWY 

Olej kokosowy korzystnie wpływa na pracę serca i układu krwionośnego, m.in. redukując poziom cholesterolu i zmniejszając ryzyko miażdżycy. 

Warto również wiedzieć, że jest także bogatym źródłem trójglicerydów, które podawane chorym na Alzheimera powodowały poprawę ich stanu zdrowia.
Ze względu na silne właściwości antygrzybiczne olej kokosowy pomaga zwalczyć uciążliwą grzybicę stóp zwaną „stopą sportowca” czy „stopą atlety”.
Olej kokosowy jest polecany m.in. przy przeziębieniach, osobom o osłabionej odporności, cierpiącym na anemię, walczącym z nadwagą, a także mającym problemy z układem trawiennym. Osoby cierpiące na alergię mogą niewielką ilość oleju wcierać sobie do nosa, aby złagodzić męczące objawy uczulenia.

Tłuszcz nasycony oleju kokosowego jest odmianą kwasu tłuszczowego o średnim łańcuchu cząsteczkowym, który jest łatwiej trawiony i inaczej utylizowany przez ciało niż inne tłuszcze nasycone (np. masła, mięsa czy jajek). Podczas gdy inne tłuszcze nasycone są magazynowane w komórkach, średni łańcuch kwasów tłuszczowych jest wysyłany bezpośrednio do wątroby, gdzie natychmiast jest przekształcany w energię. 

Olej kokosowy przyspiesza metabolizm, dzięki czemu nasze ciało spali więcej kalorii w ciągu dnia, co przyczyni się do utraty kilogramów


Olej kokosowy pomaga w funkcjach metabolicznych i jest cenioną substancją antybakteryjną, przeciwwirusową i przeciwgrzybiczną. Wyspiarze Oceanu Spokojnego uważają olej kokosowy za dar natury, leczący wszystkie choroby. 



Polecane przez nas KOKTAJLE z OLEJEM kokosowym -->TUTAJ<--

http://zielonekoktajle.blogspot.com/2016/01/dlaczego-warto-do-koktajli-dodawac-olej.html




WODA KOKOSOWA



Woda kokosowa, nazwana często płynem życia, jest bogata w niezbędne dla ludzkiego organizmu składniki odżywcze, takie jak: potas, magnez, wapń i fosfor. 
Zawiera także duże ilości witaminy C, B1, B2, B3, B5 i B6. W skład wody kokosowej wchodzi kwas laurynowy, występujący również w mleku matki, który wspomaga układ immunologiczny, zwalczając drobnoustroje i wirusy. 
Dlatego woda kokosowa doskonale nadaje się do picia nawet dla małych dzieci. 
Nie zawiera dodatku cukrów, barwników ani konserwantów. 100% natury. 



Woda kokosowa:

zapobiega miażdżycy
wspomaga trawienie
wspomaga odchudzanie
wspiera rozwój przyjaznych bakterii w jelitach
zmniejsza ryzyko chorób serca
zmniejsza puchnięcie rąk i stóp
zawiera silne przeciwutleniacze
zapobiega tworzeniu się skrzepów w krwi
zapewnia dostęp minerałów (elektrolitów)
zabezpiecza przed zachorowaniem na raka
wzmacnia skórę i poprawia jej elastyczność
wzmacnia odporność organizmu
wspomaga równowagę poziomu cukru we krwi u diabetyków
wspiera funkcjonowanie nerek i rozpuszcza kamienie nerkowe
redukuje zmarszczki 
redukuje przebarwienia i plamy na skórze
posiada właściwości przeciwdziałania starzeniu
poprawia krążenie krwi
pomaga w zaparciach
obniża wysokie ciśnienie krwi
obniża poziom cholesterol

 
Liczne badania naukowe wykazały, że woda kokosowa poziomem elektrolitów przypomina osocze ludzkiej krwi – zawiera niezbędne dla organizmu składniki, takie jak magnez, potas, wapń, fosfor oraz witaminy B1, B2, B3, B5, B6 i C.  
Z czasem są one wchłaniane przez koprę (miąższ), a w przypadku tłoczenia na zimno pozostają również w dużych ilościach w oleju. Ponadto aż w połowie składa się on z kwasu laurynowego, naturalnie występującego tylko w kokosie i mleku matki, odpowiadającego za budowę odporności organizmu. Kwas laurynowy ma niezwykle silne właściwości wiruso- i bakteriobójcze, olej kokosowy można więc nazwać naturalnym antybiotykiem, który nie niszczy flory bakteryjnej organizmu – „atakuje” wyłącznie szkodliwe wirusy.


Polecane przez nas KOKTAJLE z wodą kokosową -->TUTAJ<--


Cudowny życiodajny eliksir odmładzający czy zwykłe nabijanie konsumentów w butelkę, by zapłacić niemało za słodzoną wodę?

http://zielonekoktajle.blogspot.com/2016/08/skondensowana-prawda-o-wodzie-kokosowej.html



KAKAO ziarna kakaowca

Ziarno kakaowca jest nazywane „pokarmem bogów”. 
Może tobie się tak nie wydawać, bo powszechnie używa się go do wyrobu przetworzonych czekolad i innych produktów. Niestety one nie zawierają nawet części właściwości prawdziwego, surowego ziarna kakaowca. Chociaż badania wykazują, że osoby jedzące nawet przetworzoną czekoladę żyją przeciętnie rok dłużej. Więc można wyobrazić sobie jakie korzyści może przynieść prawdziwe kakao.

Ziarno kakaowca pochodzi z owocu kakaowca – niewielkiego drzewa rosnącego w lasach tropikalnych Ameryki Środkowej i Południowej. Obecnie uprawy, można spotkać, także w innych częściach świata, np. w Afryce. Kakaowce zaczęto uprawiać już około 1500 roku p.n.e. Majowie i Aztekowie cenili nasiona kakaowca bardziej niż złoto i wykorzystywali jako pieniądze. Kakao do Europy sprowadził Krzysztof Kolumb. Szybko zdobyło ono swoją popularność na dworach Hiszpańskich, a potem w całej Europie. 

Co ciekawe kakaowiec jest wiecznie zielony i produkuje owoce przez cały rok. Nigdy nie jest poza sezonem. 

Kakao ma bardzo dobry wpływ na układ sercowo-naczyniowy. Wszystko to dzięki epikatechinie, która jest flawonoidem. Niestety przez to, że flawonoidy mają gorzki smak są usuwane z produktów zawierających kakao. Mleko i cukier jeszcze dodatkowo obniżają ich działanie. Więc to przemawia za korzyściami surowych ziaren kakaowca. Ewentualnie można spożywać gorzką czekoladę, która także zachowuje flawonoidy. Według badań flawonoidy poprawiają ukrwienie mózgu, poprawiają pamięć krótkoterminową i krążenie krwi. Skutecznie obniżają ciśnienie tętnicze. Zespół Briana Buijsse’a z Instytutu Zdrowia Publicznego w Holandii wykazał, że osoby spożywające kakao są o połowę mniej narażone na zgon z powodu choroby serca. 


Kakao jest najbogatszym źródłem wielu składników odżywczych. 

Zawiera ono największą koncentrację antyoksydantów, więcej niż jakiekolwiek inne jedzenie. Chronią one nas przed wolnymi rodnikami, które atakują nasze DNA, powodują różne choroby i są przyczyną starzenia się organizmu. 
Kolejnym składnikiem, którego najbogatszym źródłem są nasiona kakaowca to magnez. Jest on bardzo skuteczną bronią przed stresem. Chroni on także serce, powoduje lepszy przepływ krwi, lepsze jej dotlenienie, podnosi wydajność umysłu, relaksuje mięśnie, zwiększa elastyczność i pomaga budować mocne kości.  
Wśród dużej części społeczeństwa magnez występuje w niedoborze, więc warto go uzupełnić. Kakao zwiera, także duże ilości żelaza i zaspokaja bez problemu jego dzienne zapotrzebowanie. Żelazo jest częścią hemoglobiny, która łączy się z tlenem i rozprowadza go po organizmie. Jest to skuteczna broń przeciwko anemii. Ziarna kakaowca zawierają wystarczająco dużo chromu, aby uzupełnić jego niedobry. Jest on ważnym minerałem, który pomaga utrzymać odpowiedni poziom cukru we krwi. 

Kakao podnosi poziom serotoniny (tzw. hormon szczęścia) w mózgu. Jest to jeden z głównych neuroprzekaźników występujących w ludzkim organizmie. Pomaga ona w walce ze stresem i depresją. Anandamid jest endorfiną, która jest naturalnie produkowana po wysiłku fizycznym. Kakao to jedyna roślina, która go zawiera. Anandamid jest uwalniany, gdy mamy dobre samopoczucie. Dzięki kakao możemy przez dłuższy czas czuć się lepiej. 


Wbrew powszechnej opinii ziarna kakaowca nie zawierają za wiele kofeiny. Wiadomo, że kakao zawiera teobrominę, substancję zbliżoną do kofeiny. Ale nie stymuluje ona układu nerwowego. Wspiera za to układ sercowo-naczyniowy. Surowe kakao zawiera, także kwasy tłuszczowe Omega-6, witaminę C oraz Fenyloetyloaminę (PEA) – jest ona produkowana w naszym organizmie, kiedy jesteśmy zakochani, pomaga także zwiększyć czujność i poprawić skupienie. 


Jeszcze inne składniki odżywcze zawarte w kakao to pierwiastki śladowe: mangan – wraz z żelazem bierze udział w tworzeniu hemoglobin, cynk – jest częścią wielu enzymów w ciele człowieka i wpływa pozytywnie na pracę układu odpornościowego, miedź – potrzebna w budowie czerwonych krwinek. 


Badania naukowe Dr Gabriela Cousensa pokazały, że kakao nie podnosi poziomu cukru we krwi tak jak produkty zawierające kofeinę. Poziom podnosi się o zaledwie 6-10%. Jedzenie zawierające różne stymulanty podnosi go o więcej niż 30%. Mówi się, że kakao zawiera szkodliwy kwas szczawiowy. Tak naprawdę jego zawartość jest dość mała w porównaniu, np. do szpinaku który zawiera znacznie więcej tego kwasu. Trzeba pamiętać, że dopiero po przegotowaniu kwas szczawiowy łączy się z wapnem i osiada w nerkach. Kolejny plus w stronę surowego kakao. 


W sklepach szukaj najlepiej ziaren kakao lub nieprzetworzonego proszku z ziaren. Jest to prawdziwe super jedzenie.

Polecane przez nas KOKTAJLE z kakao -->TUTAJ<--

Masz chęć na czekoladę lub coś słodkiego? Aby wypić zdrowy szejk czekoladowy zmiksuj zdrowe składniki, nie używaj białego cukru czy czekolady.

http://zielonekoktajle.blogspot.com/2016/04/zmiksuj-zdrowy-koktajl-czekoladowy-bez.html



KAROB mączka chleba świętojańskiego

Mączka chleba świetojanskiego – inaczej karob powstaje ze zmielenia nasion strączków, które rosną na drzewie karobu. Proszek z karobu z powodzeniem zastępuje gorzkie kakao w przepisach kulinarnym.

Karob - inaczej chleb świętojański - jest bogaty w naturalny cukier, wapń i minerały. 
Reguluje pracę jelit. 
Jest doskonałym zamiennikiem kakao. 
Nie wywołuje alergii. 

Chleb świętojański w proszku jest wykorzystywane w przemyśle spożywczym jako substytut czekolady, ponieważ jest to naturalny słodzik - smak i wygląd podobny do czekolady ale co NAJWAŻNIEJSZE NIE ZAWIERA kofeiny i TEOBROMINY oraz KWASU SZCZAWIANOWEGO BLOKUJĄCEGO prawidłowe wchłanianie WAPNIA. 

Posiada szereg korzyści zdrowotnych m.in.: 
1. Poprawia trawienie. 
2. Obniża poziom cholesterolu we krwi. Nie zawiera "złego"cholesterolu 
3. Działa jako antyutleniacz. 
4. Może on być stosowany w leczeniu biegunki u dzieci i dorosłych. 
5. Zawiera substancję czynną, która jest skuteczna przeciw astmie. Chleb świętojański jest również stosowany w leczeniu astmy i problemów wywołanych przez alergie. 
6. Ma właściwości wykrztuśnie i polecany jest palaczom. Po kilku dniach stosowania zaczynają intensywnie odpluwać wydzielinę z płuc. 
7. Nie zawiera kofeiny i jest polecany dla pacjentów z wysokim ciśnieniem krwi. 
8. Może pomóc w profilaktyce raka płuc, jeśli używany jest regularnie. 
9. Zawiera witaminy E i jest stosowany w leczeniu kaszlu, grypy, niedokrwistości
10. Garbniki karobu zawierają kwas galusowy. Kwas galusowy jest przeciwbólowy, antyalergiczny i antybakteryjny. Jest również przeciwutleniaczem , działa przeciwwirusowo i antyseptycznie. 
11. Jest on używany do leczenia polio u dzieci - kwas galusowy . 
12. Jest bogaty w wapń i fosfor. Z tego powodu jest on wykorzystywany w walce z osteoporozą. 

Dodatkowo w porównaniu do proszku kakaowego ma lepszy stosunek sodu do potasu oraz wapnia do fosforu - chodzi o proporcje. 
Garbniki zawarte w karobie również hamują rozwój bakterii w organizmie .




http://qchniazdrowia.pl/blog/wp-content/uploads/2014/09/M16_3465karob.jpg


Polecane przez nas KOKTAJLE z karobem -->TUTAJ<-


http://zielonekoktajle.blogspot.com/2016/04/zielone-koktajle-dla-dzieci.html


GUARANA

Ostatnio bardzo często na sklepowych półkach możemy dostrzec napoje energetyzujące przygotowywane na bazie guarany. Napoje z guarany święcą triumfy na całym świecie. Wszystko za sprawą związku, który działa na organizm identycznie jak kofeina – guaraniny (te dwa związki różnią się budową chemiczną). Zawiera jej aż 6% czyli 3 razy więcej kofeiny  niż kawa! Jest przy tym mniej szkodliwa dla zdrowia. Ale dobroczynnych właściwości tej rośliny nie można ograniczyć jedynie do właściwości energetyzujących.

Oprócz guaraniny guarana zawiera szereg innych substancji aktywnych: adeninę, cholinę, katechinę, hypoksantynę, saponiny, teofilinę, teobrominę, skrobię oraz olejki eteryczne.
Guarana jest dobra zarówno dla ciała jak i umysłu

  • Stymuluje ona pracę mózgu, wpływa dobrze na naszą pamięć, koncentrację i na ogólne samopoczucie.
  • Zwiększa refleks, uodparnia na stres
  • Ma także zastosowanie przy zwalczaniu stanów depresyjnych, które są przyczyną wyczerpania nerwowego albo napięcia przedmiesiączkowego
  • Guarana zwiększa także wytrzymałość całego organizmu, dlatego napoje energetyzujące na jej bazie mogą być spożywane przez osoby, które narażone są na większy wysiłek fizyczny. Z powodzeniem mogą spożywać ją sportowcy.
  • W przeciwieństwie do kofeiny, guaranina uwalnia się wolniej, przez co jej działanie jest dłuższe – może działać nawet do 6 godzin, przy czym nie zawiera substancji szkodliwych
  • Ta tropikalna roślina stymuluje pracę ośrodkowego układu nerwowego. Dzięki niej wydzielają się hormony i neuroprzekaźniki (np. dopamina, adrenalina), które powodują zwiększoną wydolność psychiczną, fizyczną oraz dobry humor i samopoczucie. Także pobudzone zostają układy: oddechowy, naczynioworuchowy i nerwu błędnego
  • Substancje aktywne w guaranie przyspieszają metabolizm i pomagają spalać tłuszcz. Guarana zatrzymuje uczucie głodu, a my mamy mniejszy apetyt. Dzięki temu guarana może być substancją pomocniczą w walce z nadwagą. Co ciekawe, guarana bierze udział również w redukcji cellulitu
  • Guarana ma również działanie antyoksydacyjne. Dzięki zawartym garbnikom jest skutecznym lekiem na biegunkę. Działa odtruwająco, gdyż wpływa na zmniejszenie gazów gromadzących się w jelitach. Pomaga również odwrócić szkody, jakie wyrządza miażdżyca, ustępują przed nią migrenowe bóle głowy
  • Guarana ma działanie moczopędne i pomaga w oczyszczaniu krwi

Polecane przez nas KOKTAJLE z guaraną -->TUTAJ<-- 





OSTROPEST PLAMISTY
Ostropest plamisty (Silybum marianum) to roślina wykorzystywana m.in. w leczeniu wątroby i woreczka żółciowego. Charakteryzuje się silnymi właściwościami odtruwającymi organizm, dzięki czemu pośrednio wpływa na prawie wszystkie funkcje ustroju.



Na jego bazie są produkowane popularne leki na regeneracje wątroby. Jednak skuteczność nie przetwarzanych przemysłowo nasion ocenia się znacznie wyżej. Jest to produkt bioekologiczny posiadający szczególnie wysoką wartość biologiczną i leczniczą. Wytwarzany jest z roślin uprawianych w gospodarstwach, w których nie używa się żadnych nawozów sztucznych, ani chemicznych środków ochrony roślin, dzięki czemu wyrób nie zawiera jakichkolwiek sztucznych substancji tj: konserwanty, barwniki czy aromaty.

Surowcem farmaceutycznym jest owoc ostropestu plamistego (koloru białego, szarego, brązowego lub czarnego), pozbawiony puchu, wielkości owocu słonecznika, zakończony na szczycie charakterystycznym kulistym wyrostkiem.



Leczenie ostropestem na tle różnych dolegliwości:


  • Ból wątroby. Komponenty czynne zawarte w Ostropeście działają leczniczo oraz przeciwbólowo już od pierwszych dni stosowania suplementu, tak abyś odczuł szybko długofalową poprawę.
  • Marskości wątroby. Substancje aktywne zawarte w Silybum marianum przyspieszają odbudowę błon komórek wątroby oraz wzmagają syntezę białek. Hamuje to proces marskości wątroby i wszystkie chore komórki, które nie zostały zastąpione tkanką łączną mogą się zregenerować. Lepsza praca wątroby daje się odczuć w postaci wyraźnie lepszej pracy narządów wewnętrznych, w tym mózgu.
  • Kolka żółciowa i kamica. Środki pobudzające odpływ żółci dzieli się w zależności od ich działania na pobudzające wytwarzanie żółci (choleretica) i pobudzające wydzielanie żółci (cholekinetica). Ostropest działa zarówno choleretycznie, jak i cholekinetycznie. Dzięki właściwościom żółciopędnym, przeciwzapalnym i rozkurczającym Ostropest doskonale sprawdza się w terapii zarówno kamicy, jak i kolki żółciowej. Wzmożone wydzielanie żółci oczyszcza drogi żółciowe z drobnoustrojów i usuwa mechanicznie złuszczony nabłonek oraz niewielkie osady. Własności rozkurczające ułatwiają opróżnianie się pęcherzyka żółciowego i przeciwdziałają zastojom sprzyjającym kamicy a własności przeciwzapalne łagodzą ból i zapobiegają kolce.
  • Wzdęcia i wodobrzusze. Są to korzyści dodatkowe, będące skutkiem wcześniej omówionego działania komponentów aktywnych. W wyniku zastopowania i cofania się stanów zapalnych i polepszenia funkcjonowania wątroby i nerek, płyn gromadzący się w jamie otrzewnej jest sprawnie usuwany z organizmu. Dzięki temu obwód brzucha ulega znacznemu zmniejszeniu. Trawienie ciężkostrawnych pokarmów przebiega sprawniej i ustępują wzdęcia i zgaga wywołane dysfunkcją wątroby i woreczka.
  • Toksyny. Lepsza praca wątroby działa odtruwająco na organizm. Intensywne oczyszczenie organizmu z toksyn drastycznie przyspiesza proces zdrowienia i skraca czas potrzebny na odbudowę uszkodzonych tkanek.
  • Nerki, cholesterol i miażdżyca. Badania kliniczne wykazały, że stosowanie Ostropestu dodatkowo ochrania nerki przed toksynami i stłuszczeniem. Chroni też przed miażdżycą obniżając poziom cholesterolu we krwi. Zwiększa też odporność organizmu.


Polecane przez nas KOKTAJLE z ostropestem -->TUTAJ<--


  

BABKA PŁESZNIK



Plantago psyllium, czyli babka płesznik lub śródziemnomorska pochodzi z basenu Morza Śródziemnego. Wysokość pojedynczego krzewu nie przekracza 30 cm, łodygi są rozgałęzione, a liście małe i delikatnie "owłosione". Z ich kątów wyrastają drobne, jasnobrunatne kwiaty zebrane w niewielkie skupiska. W Polsce występuje bardzo rzadko, najczęściej można ją spotkać w prywatnych uprawach.

Najcenniejszą "substancją" siedzącą w babce płesznik jest błonnik pokarmowy. Grupa tych całkowicie naturalnych związków ma zbawienny wpływ na układ pokarmowy (łagodzi biegunki oraz dolegliwości towarzyszące hemoroidom czy chorobie wrzodowej). Przede wszystkim skutecznie rozprawia się z zaparciami różnego pochodzenia. Znacząco poprawia przemianę materii dzięki czemu zyskał uznanie zwolenników zdrowego i racjonalnego odchudzania. Dodatkowo ogranicza wchłanianie tłuszczów oraz zmniejsza uczucie głodu.
Jedną z łatwiej dostępnych postaci babki płesznik jest ziarno. Mimo że jest ono w pełni bezpieczne w pierwszych dniach stosowania może wywołać wzdęcia czy uczucie sytości. Aby ich uniknąć zaleca się przyjmowanie dużej ilości płynów, a w szczególności wody. To połączenie sprawia, że roślina pęcznieje i zaczyna produkować śluz roślinny, który ułatwia "przesuwanie" się zalegających w jelitach treści.


Na zdrowe jelita

Jak wykazały badania holenderskich naukowców błonnik rozpuszczalny powinien być jednym ze stałych elementów diety osób z zespołem jelita drażliwego. Celem testów było porównanie działania błonnika rozpuszczalnego i nierozpuszczalnego na objawy zespołu jelita drażliwego, w porównaniu z placebo. Uczestnicy testu przez 3 miesiące przyjmowali odpowiednio babkę płesznik (błonnik rozpuszczalny), otręby (błonnik nierozpuszczalny) lub placebo w dawce 10 g dziennie w dwóch dawkach. Próba objęła blisko 300 chorych w wieku od 18 do 65 lat.

Okazało się, że regularne przyjmowanie babki płesznik pozwoliło wyciszyć i uspokoić chorobę na minimum dwa tygodnie (znacznie dłużej niż u osób przyjmujących placebo). Jedynie w przypadku otrąb nie zaobserwowano żadnych zmian.


Dla cukrzyków i nie tylko

Kolejne badania potwierdziły zbawienny wpływ babki na wahania cholesterolu. Jej regularne stosowanie pozwala zmniejszyć poziom złego, a zwiększyć stężenie dobrego cholesterolu. Dzieje się tak za sprawą bakterii Bacteroides ovatus. Dzięki niej zmienia się produkcja enzymów, a system niszczenia cholesterolu zmienia się na bardziej korzystny dla organizmu. Tym znacznie obniża się ryzyko wystąpienia chorób układu krążenia.

Duża zawartość błonnika okazuje się zbawienna nie tylko dla osób z chorobami jelit czy walczącymi z nadwagą. Naukowcom udało się dowieść, że pozwala on obniżyć (o blisko 12 proc.) poziom glukozy we krwi u pacjentów z cukrzycą typu 2. Ponieważ jej spadek nie idzie w parze ze wzmożoną produkcją insuliny udaje się uniknąć poważnych zmian w obrębie mięśnia sercowego czy wylewu krwi do mózgu.

Napary z babki płesznik łagodzą zmiany skórne, przede wszystkim te powstałe wskutek oparzeń czy podrażnień. Stosowanie okładów przynosi ulgę pacjentom z atopowym zapaleniem skóry.





http://qchniazdrowia.pl/blog/blog/2015/01/21/edukacyjne-srody-babka-jajowata-i-babka-plesznik/
 
Więcej kodów rabatowych w zakładce: KODY RABATOWE  


   

BABKA JAJOWATA





BABKA JAJOWATA ŁUPINY -  (Plantago orbignyana Steinh. ex Decne)
To błonnik, który dzięki swoim właściwościom:
  • oczyszcza jelita
  • reguluje poziom cholesterolu we krwi
  • usprawnia pracę układu pokarmowego
  • obniża ryzyko choroby wieńcowej serca
  • neutralizuje wolne rodniki, które przyczyniają się do starzenia komórek
  • oczyszcza układ trawienny z resztek pokarmowych likwidując zaparcia
  • wiąże jony sodu i przez to obniża ciśnienie krwi.
Łupina babki jajowatej jest bogatym źródłem rozpuszczalnego, śluzowatego błonnika pokarmowego, dzięki czemu skutecznie wspomaga metabolizm i pracę jelit. W przypadku zaparć zmiękcza konsystencję treści jelitowej, zwiększa jej objętość, co poprawia perystaltykę jelit i ułatwia oraz przyspiesza wypróżnianie.
Posiada ona zdolność absorpcji toksyn w przewodzie pokarmowym, poprawia trawienie, wpływa pozytywnie na wzrost liczby dobrych bakterii w jelitach, oczyszcza je oraz łagodzi objawy biegunki. Jednocześnie wspomaga ona odchudzanie zmniejszając uczucie głodu, co korzystnie wpływa na zmniejszenie apetytu. Podana trzy godziny przed posiłkiem i bezpośrednio po posiłku w znacznym stopniu zwiększa uczucie nasycenia.
 
Regularne spożywanie łupiny babki jajowatej łagodnie obniża wzrost poziomu glukozy oraz cholesterolu i trójglicerydów we krwi po posiłku.
Łupina babki jajowatej jest również stosowana jako lek osłaniający (np. w chorobie wrzodowej).
Pomaga ona utrzymać dobrą kondycję organizmu i poprawia wygląd cery.
Łupina babki jajowatej zalecana jest przy schorzeniach takich jak: choroba wrzodowa, uporczywe biegunki, niestrawność drażniącą śluzówkę, zespół jelita nadwrażliwego, zaparcia, otyłość, hipercholesterolemia, hiperlipidemia, hiperglikemia, hemoroidy, polipy jelit, zgaga, nadmierny apetyt.



Polecane przez nas KOKTAJLE z babką jajowatą -->TUTAJ<--




   


SIEMIĘ LNIANE


Siemię lniane to malutkie nasionka lnu.  

Zawierają mnóstwo kwasów tłuszczowych omega-3, witaminę E, substancje balastowe i śluzowe, białko, potas, cynk oraz lignany, czyli fitoestrogeny. 

Można z nich robić odwary, a także dodawać do sałatek, kanapek, a przede wszystkim do KAŻDEGO KOKTAJLU, gdyż jest smakowo obojętne.




Siemię lniane charakteryzuje się bardzo wysoką wartością odżywczą. 


Przede wszystkim warto zwrócić uwagę na następujące składniki: 





Kwasy tłuszczowe omega-3
Kwasy tłuszczowe omega-3 stanowią silną oręż przeciwko stanom zapalnym w naszym organizmie. Badania wskazują, że procesy zapalne mają istotne znaczenie w przebiegu wielu chorób przewlekłych włączając w to choroby serca, artretyzm, cukrzycę a nawet pewne rodzaje nowotworów. Stan zapalny może być wzmacniany przez niedobory kwasów tłuszczowych omega-3, zwłaszcza w stosunku do kwasów omega-6. W wyrównaniu stosunku kwasów omega-3:omega-6 bardzo pomocne jest właśnie siemię lniane.

Głównym kwasem tłuszczowym omega-3 zawartym w siemieniu lnianym jest kwas alfa linolenowy (ALA). Jest on prekursorem kwasów tłuszczowych zawartych m.in. w tłuszczu z łososia (EPA i DHA). Mimo wszystko nie należy jednak polegać na siemieniu lnianym jako jedynym źródle kwasów omega-3. Ryby także są niezbędnym składnikiem dobrze zbilansowanej diety. Pomaga on jednak znacząco w zachowaniu równowagi między kwasami omega-3 i omega-6.

Błonnik
 
Siemię lniane dostarcza zarówno błonnika rozpuszczalnego jak i nierozpuszczalnego. Wysokiej zawartości włókna nasiona siemienia zawdzięczają m.in. swoją zdolność obniżania stężenia cholesterolu. 

Fitoskładniki

Siemię lniane jest bogate w fitoskładnki włączając w to substancje antyoksydacyjne. Jest jednym z lepszych źródeł lignanów. Lignany w jelicie cienkim ulegają konwersji do związków mających zdolność do utrzymywania równowagi hormonalnej u kobiet. Istnieją dowody, że lignany zwiększają płodność, zmniejszają objawy menopauzy i prawdopodobnie chronią przed nowotworami gruczołu piersiowego. Związki te pełnią także rolę w prewencji cukrzycy typu 2.


 

Uwagę należy zwrócić jednak na formę w jakiej przyjmuje się siemię lniane

Najlepiej jeśli jest ono zmielone. Dzięki temu składniki w nim zawarte są łatwo dostępne dla organizmu. A jeszcze lepiej świeżo zmielone, czyli mielicie sami ziarno.


Inne warte wspomnienia składniki w jakie obfituje siemię lniane to:


  • witamina B1
  • witamina B6
  • kwas foliowy
  • magnez
  • żelazo


Stosowanie siemienia lnianego:
 
Zawsze porcji siemienia lnianego musi towarzyszyć woda. Ilość błonnika w siemieniu jest dość wysoka, w przeciwnym razie może przyczynić się do nasilenie zaparć. 


Składniki czynne zawarte w siemieniu będą przyswajalne jeśli siemię zostanie zmielone.

Siemię bywa używane jako substytut jajka w wypiekach dla osób nie mogących spożywać jaj. Błonnik zawarty w siemieniu ma własności teksturotwórcze.



Polecane przez nas KOKTAJLE z siemieniem lnianym -->TUTAJ<--



AMARANTUS


Amarantus, zwanym inaczej szarłatem.Informacje pochodzą z: http://qchniazdrowia.pl/blog/blog/2014/10/08/edukacyjne-srody-amarantus/


Mimo, że amarantus jest jednym z najstarszych zbóż świata, to na naszych stołach bywa rzadko. Przed odkryciem Ameryki, wraz z kukurydzą, fasolą i ziemniakami, stanowił podstawę pożywienia Inków, Majów i Azteków.  Przez lata trochę zapomniany, powoli wraca do łask.



Współcześnie coraz częściej nazywany jest zbożem XXI wieku, ponieważ jest zbożem, które charakteryzuje się szczególnie wysokimi wartościami odżywczymi i zdrowotnymi:


  • zawiera łatwo trawioną i przyswajalną skrobię,
  • jest bogaty w dobrze przyswajalne białko,
  • bogaty w żelazo (ma go 5-ciokrotnie więcej niż szpinak lub pszenica) i wapń,
  • ma niewiele sodu,
  • stanowi doskonałe źródło błonnika i nienasyconych kwasów tłuszczowych,
  • zawiera antyoksydanty przeciwdziałające chorobom,
  • nie zawiera glutenu,
  • ma podobną ilość witamin z grupy B oraz witamin C, A i E co inne zboża, ale zawiera więcej składników tłuszczowych niż pszenica, jęczmień, żyto czy owies – szczególnie cenne są w nim nienasycone kwasy tłuszczowe, które zmniejszają ryzyko chorób serca i hamują rozwój miażdżycy,
  • liście szarłatu są bogatym źródłem wapnia, żelaza, cynku, potasu i magnezu. Zawierają one także dwu-, a nawet trzykrotnie więcej witaminy C niż warzywa liściaste, takie jak: szpinak, szczaw, sałata czy warzywa kapustne,
  • zaraz po oliwie z oliwek jest najważniejszym źródłem skwalenu, związku opóźniającego procesy starzenia:)


W kuchni zboże amarantusa można wykorzystywać w całości i dodawać do zup lub warzyw na ciepło. Znany jest także w formie poppingu (wyglądem przypomina dmuchany ryż), który może być dodany do owsianki, wypieków, deserów owocowych, koktajli, a nawet wypieku pieczywa.

Polecane przez nas KOKTAJLE z amarantusem -->TUTAJ<--




PYŁEK KWIATOWY (pszczeli)


Pyłek pszczeli, jest to właściwie pyłek kwiatowy, ale zebrany przez pszczoły i uformowany w małe kulki zwane obnóżami. Obnóża nie są czystym pyłkiem, ale pyłkiem kwiatowym zmieszanym z nektarem, miodem lub śliną pszczół. Dzięki temu może być on formowany przez pszczoły w grudki i przenoszony do ula na odnóżach tylnych. Pyłek pszczeli jest bardzo bogatym źródłem białka, minerałów i witamin. Taki skład chemiczny pyłku jest całkowicie zrozumiały, ponieważ jest on męskimi komórkami rozrodczymi kwiatów i ma za zadanie zbudować nową roślinę.

Pyłek kwiatowy ma również działanie detoksykacyjne. Szczególnie ma to duży wpływ na działanie i stan wątroby. Jednocześnie ma działanie osłaniające oraz wspomaga odnowę tkanek wątroby. Poza tym pyłek, podobnie jak i wszelkie miody, ma działanie przeciwmiażdżycowe - poprzez obniżanie poziomu lipidów. Stosowany jest także w leczeniu pozawałowym. Inną ważną cechą pyłku pszczelego jest jego działanie antybakteryjne i antygrzybicze.
Polecany jest w stanach zapalnych gardła i jamy ustnej, najlepiej w połączeniu z propolisem, czyli kitem pszczelim. Pyłek pszczeli ma zastosowanie również w leczeniu alergii, w szczególności kataru siennego czy astmy. Badania potwierdzają także jego pozytywne działanie w leczeniu przerostu prostaty, czy choroby wrzodowej dwunastnicy. Pyłek kwiatowy określany jest mianem cudownego środka, bo ma bardzo szerokie działanie i właściwości. Jego odżywcze działanie sprawia, że jest polecany dzieciom, osobom starszym jak i osobom, które wykonują ciężką prace fizyczną lub umysłową.

Polecane przez nas KOKTAJLE z pyłkiem pszczelim -->TUTAJ<--

 


KOMOSA RYŻOWA inaczej QUINOA

Ziarno komosy ryżowej zawiera 48% skrobi, ok. 18% białek, 4-9% nienasyconych kwasów tłuszczowych. Komosa zawiera pełnowartościowe białko - jest go w niej prawie 20 proc.

W komosie znajdują się wszystkie niezbędne człowiekowi aminokwasy, co w pokarmach roślinnych jest niezwykle wyjątkowe - m.in. uczestniczącą w syntezie białka histydynę, budującą chrząstki lizynę, wzmacniającą odporność argininę, a także metioninę, która chroni komórki wątroby i wspomaga eliminację tkanki tłuszczowej. Lizyna są charakterystyczna dla białka zwierzęcego. Ich występowanie w komosie sprawia, że roślina ta może z powodzeniem zastąpić mięso. To ważne szczególnie dla wegetarian i wegan

W komosie ryżowej znajdziemy także wiele cennych witamin i pierwiastków - C, E, D, z grupy B, żelazo (quinoa zawiera go dwukrotnie więcej od innych zbóż), miedź, wapń, potas, magnez, cynk, mangan, fosfor, a także regulujący pracę przewodu pokarmowego i ułatwiającego odchudzanie błonnik. W komosie ryżowej obecne są silne przeciwutleniacze (m.in. kwercetynę, kwas kumarowy i wanilinowy), które chronią przed starzeniem i przed rozwojem chorób, w tym nowotworów.

Nienasycone kwasy tłuszczowe to kolejny atrybut komosy. Zawiera ich ponad 2 razy więcej niż pszenica. Te zdrowe tłuszcze to m.in. kwasy omega-3 oraz kwas alfalinolenowy (ALA). To sprawia, że jej spożycie obniża poziom cholesterolu, wspomaga pracę układu krążenia i zmniejsza ryzyko miażdżycy. Składniki te dodatkowo przyspieszają spalanie tkanki tłuszczowej.
Ziarna tej rośliny w 60 proc. zbudowane są z węglowodanów. Dostarcza więc sporo energii, podobnie jak ziemniaki, kasza czy ryż. Cukry te jednak mają bardzo niski indeks glikemiczny (IG 35), co sprawia, że energia uwalniana jest powoli. Quinoa nie zawiera glutenu, mogą ją zatem spożywać osoby cierpiące na celiakię.

Komosa chroni przed cukrzycą i minimalizuje ryzyko zachorowania na schorzenia układu wieńcowego. Komosa ryżowa wzmacnia cały organizm (szczególnie nerki). Jest polecana na dolegliwości migrenowe. Ponieważ quinoa wspomaga wytwarzanie pokarmu, poleca się ją karmiącym matkom. Można podawać ją także niemowlętom.

Ziarna komosy zawierają również saponiny, które są naturalnym środkiem ochronnym rośliny (dzięki czemu nie stosuje się w uprawie pestycydów czy innych chemicznych środków ochronnych, które nota bene quinoa bardzo źle znosi). To właśnie również dzięki obecności saponin komosa wykazuje działanie przeciwalergiczne, przeciwzapalne i immunostymulujące.

Polecane przez nas KOKTAJLE z komosą -->TUTAJ<-

 

https://zielonekoktajle.pl/dieta

https://zielonekoktajle.pl/

51 komentarzy:

  1. Może warto dołączyć jeszcze pyłek kwiatowy/pierzgę?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. super pomysł, właśnie myślimy nad rozszerzeniem i edycją listy

      Usuń
  2. kompendium wiedzy, super ! : )

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. dzięki :) cieszymy się, że świadomość społeczeństwa odnośnie odżywiania rośnie :) korzystajcie na zdrowie!

      Usuń
  3. Bez wątpienia babka jajowata i babka płesznik to super żywność. Dlatego jem ją codziennie - ale nie oddzielnie tylko w mieszance w odpowiednich proporcjach pod nazwą Błonnik Witalny. To dzięki niemu pozbyła się zaparć i wiem, że dbam o moje zdrowie. Polecam wszystkim którzy chca mieć dobrze działający organizm.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. i właśnie w takiej też postaci ją polecamy :) np. tu: http://www.yerbamatestore.pl/product-pol-7075-Blonnik-witalny-mieszanka-nasion-250g.html miksujcie na zdrowie kochani :)

      Usuń
  4. Ja piłam koktajle z zielonym jęczmieniem w proszku i byłam zadowolona z efektów.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nic dziwnego, tyle wartości odżywczych że efekty muszą być widoczne :)

      Usuń
  5. Ortopest plamisty jest bardzo dobry naprawdę mi pomógł i nie jest to na zasadzie, pije więc może mi pomóc.

    OdpowiedzUsuń
  6. A mnie zastanawia czy spożywanie poszczególnych super pokarmów może się wykluczać? Czy czegoś z czymś nie powinno się łączyć ? I czy mozna wszystko jednocześnie ?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. no właśnie, dołączam się do pytania, szczególnie chodzi mi o połączenie w jednym koktajlu chlorelli i młodego jęczmienia, czekam na odpowiedź :)

      Usuń
    2. jasne że można, są nawet w sprzedaży mieszanki superfoodsów

      Usuń
  7. swietny artykul! tyle informacji w jednym miejscu, przydalo mi sie :) mam swoje spostrzezenia szczegolnie po kilkumiesiecznym stosowaniu chlorelli i wykazuje ona naprawde wiele wlasciwosci leczniczych. U mnie zaczelo sie od takiego ogolnego "ozywienia", wczesniej chodzilam taka zamulona i nic mi sie nie chcialo. Zanotowalam tez spadek wagi, ogolna poprawe wygladu skory i generalnie mam lepsze samopoczucie. Czuje sie niemal jak nowo narodzona :) bede jeszcze probowac innych opisanych tu preparatow i mam nadzieje ze sie nie zawiode :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. oczywiście że można łączyć, nawet u nas jest sporo przepisów na łączone super foodsy w koktajlach, wszystko tylko w ramach rozsądku i smaku :)

      Usuń
  8. Fajny szczegółowy artykuł :)
    Również czytałam książkę "Superfoods" D. Wolfe i nie mogłam się z nią rozstać :) Mam nadzieję, że będzie coraz więcej takich artykułów i tematów, którymi zainteresuje się jeszcze większa ilość osób. "Po co chorować i się leczyć, skoro można dobrze, smacznie zjeść?"
    Zaczęłam pisać bloga o podobnej tematyce, jednak dopiero zaczynam i byłabym wdzięczna za wszystkie sugestie, jeśli ktoś ma czas i ochotę to zapraszam:
    www.4foodsecrets.blogspot.com Pozdrawiam! :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Super artykuł, bardzo dużo przydatnych informacji, przyda się. Ja osobiście z tej całej listy próbowałem jedynie nasion chia i zdecydowanie mogę polecić.

    Pozdrawiam,
    Michał

    OdpowiedzUsuń
  10. Świetny artykuł! Biegnę na zakupy ;) zastanawia mnie na ile popping z amarantusa i komosy ryżowej jest wartościowy.. Córka sie zajada tym na sucho, ugotowanej komosy nie tknie..

    OdpowiedzUsuń
  11. Ja w takim razie mogę polecić chlorellę, jestem na diecie i dodaję sobie do jedzenia tą chrolelle, czuję się dzięki niej o wiele lepiej, kupuję w piotrze i pawle tą z purelli food, chciałabym spróbowac tez tej spiruliny, któs próbował juz?

    OdpowiedzUsuń
  12. Świetny artykuł mnóstwo przydatnych informacji. Niektórych produktów używam o innych dopiero się dowiedziałam.

    OdpowiedzUsuń
  13. Brakuje w tym spisie czarnuszki moim zdaniem. No i chętnie zmiksowałbym sobie coś twojego pomysłu z czarnuszką właśnie.

    OdpowiedzUsuń
  14. Bardzo fajny artykuł. Można poczytać i wybrać co najbardziej odpowiada. Ja stosowałam kilka produktów z tej listy i byłam bardzo zadowolona. Niektórych w ogóle nie znałam.

    OdpowiedzUsuń
  15. Ten komentarz został usunięty przez autora.

    OdpowiedzUsuń
  16. super kompendium wiedzy doskonale wszystko opisane :) właśnie złozyłam zamówienie ze sklepu YerbaMateStore :)

    OdpowiedzUsuń
  17. Siemię lniane - ogromnie polecam! Obszerniej jest napisane o nim: http://www.jestemfit.pl/artykuly/dieta/siemi%C4%99-lniane-sojusznik-witalno%C5%9Bci-zdrowia-i-szczup%C5%82ej-sylwetki Sama zaczęłam pić i jestem bardzo zadowolona z efektów, a przypuszczam że z czasem będzie coraz lepiej :)

    OdpowiedzUsuń
  18. Oh dziękuję za super wpis! Ostatnio zaczęłam się zagłębiać w temat zdrowej żywności, przestudiowałam temat spiruliny, oleju kokosowego czy jagód goji. Dzięki Twojemu wpisowi mam pełen komplet niezastąpionych produktów w diecie. Szukałam głównie czegoś na alergię, by nieco odciążyć organizm od tabletek. Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  19. Hej, świetny wpis.
    Wszystkie z powyższych składników miałam możliwość przetestowania na własnej skórze. Są one naprawdę zdrowe i pomagają zwalczyć wiele chorób. Bardzo szczegółowy i interesujący wpis, czytałam z dużą ciekawością.
    Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  20. Bardzo dobry wpis. Dokąłdni eopisane składniki - wiadomo czego szukać.

    OdpowiedzUsuń
  21. Dopiero niedawno zaczęłam doceniać takie składniki. Wpis przydatny, dowiedziałam się też kilku nowych rzeczy. Trzeba korzystać z tego co mamy pod ręką jest naturalne.

    OdpowiedzUsuń
  22. Kompendium wiedzy. Potwierdzam działanie tzn. Błonnika witalnego. 4 lata po gastrologach, 3 gastroskopie, ciągłe nowa chemia-lekarstwa i... gówno, a raczej go brak. Przepraszam, ale ci którzy mają tego rodzaju kłopoty zrozumieją. I miałam dość, bólu, wzdęć, rygorystycznych diet. I nastała epoka ziół. Zanim znalazłam swoje to potrwało. Ale znalazłam błonnik. Jest ze mną już prawie 4 lata i wiecie co jest super. Codziennie!! No chyba, że brzusio nakarmię czymś utwardzającym (pst czekoladki)to co 2 dni. Do koktajlu dołączyłam chia i ostropest. 3 łyżeczki zdrowia z rana. Ból brzucha, nudności itp. poszły won. Cholesterol spadł i chemia won. Arytmia won. Cera zadowalająca, waga no cóż nigdy nie jesteśmy zadowolone, ale te 5kg to sobie daruję. Po latach życia na tym padole wiem, że wszystko dla zdrowia i życia zostało nam dane, zasiane. Tylko my utraciliśmy wiedzę i wiarę że roślinka może pomóc. Nasze pokolenie powinno przepości nasze dzieci i wnuki za spadek jaki im zostawiamy. Lecz wierzę, że takich jak wy jest coraz więcej. Mówcie, krzyczcie o życiu i zdrowiu O ZIELONYM ZDROWIU.

    OdpowiedzUsuń
  23. Czy można spożywać młody jęczmień zmieszany ze spiruliną?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. oczywiście, są nawet specjalne mieszanki funkcyjne z mieszankami superfoods :)

      Usuń
  24. Super wpis, zastanawiam się właśnie nad zmianą swojej diety i akuratnie interesują mnie tego typu produkty ale nie miałam zielonego pojęcia co wybrać, teraz już wiem.

    OdpowiedzUsuń
  25. Świetny wpis, uwielbiam tutaj wracać i pokazuję go znajomym, fajnie że ktoś zrobił takie kompendium wiedzy.

    OdpowiedzUsuń
  26. Baaaardzo się cieszę że trafiłam na ten blog i tą stronę dziękuję za mega dużo ciekawej dla mnie wiedzy 👌 😊 pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  27. Witam. Ja rok temu przeczytałam ten wpis!!dziś we wspomnieniach na fejsie �� ponownie czytam��wiele z podanych stosuje od lat bo mam problemy trawienne(wrzody i brak woreczka żółciowego) więc siemię lniane było u mnie od zawsze A też ostropest który sama miele. W tym roku włączyłam do diety pyłek pszczeli najlepszy napój rano; wieczorem nastawiam łyżeczkę pyłku z miodem zalewam to pół szklanki woda. Rano do tego ciepła woda i sok z pół z cytryny��pycha i zdrowie. a wogole super artykuł.wyprobuje teraz babkę plesznik i jajowata�� pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  28. Super wpis! Czy mozna wymieszać w jednym koktajlu po łyżeczce spiruliny, młodego jęczmienia i sproszowane jagody acai? :)

    OdpowiedzUsuń
  29. Super artykuł, też uwielbiam super food :)

    OdpowiedzUsuń
  30. Bardzo ciekawy i interesujący artykuł, a może znasz jakiś fit koktajl, po którym nie wyskoczą mi pryszcze?

    OdpowiedzUsuń
  31. Muszę przyznać, że nie do końca rozumiem tych, którzy sięgają po „komercyjne” produkty i nie doceniają super żywności w czystej (naturalnej formie). Sama jestem wielką fanką siemienia lnianego – stosuję zewnętrznie i wewnętrznie.

    Polecam również kurkumę, guaranę i pieprz cayenne (w szczególności tym, którzy borykają się z nadwagą i/lub mają tendencję do tycia). Wbrew pozorom nie musimy wydawać fortuny na suplementy diety, aby móc korzystać z dóbr natury.

    Dzięki za super publikację – wypróbuję kilka „SuperFoods” z tej publikacji!

    OdpowiedzUsuń
  32. Jak tu Was nie kochać? Pięknie dziękuję za tak szczegółowe i przejrzyście przedstawione kompendium wiedzy na temat składników koktajli - super. Mam pytanie: mam sporo składników suszonych, np. aronia, czarna porzeczka, topinambur, kolendra ziarno i nać, bazylia, morwa liść, mięta itp. więc dodaję do koktajli w miejsce świeżych owoców czy warzyw (mam cukrzycę 2). Nie jestem w stanie zaparzać herbat, naparów itp. aby to wypić, więc przemycam w koktajlach. Moje pytanie brzmi: czy mogę całe siemię lniane, ostropest, konopie siewne i inne dodawać do koktajli z blendera wysokoobrotowego i próżniowego bez mielenia, bo wg mojej logiki te nasiona zostaną zmielone. Czy to dobry pomysł, czy jednak muszę najpierw zmielić, a potem dodać do koktajlu? Oczywiście nie wszystko na raz... Z góry dziękuję za odpowiedź i miło pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Pewnie, my tak właśnie robimy i nasz blender wszystko miksuje razem z koktajlem :)

      Usuń
  33. Bardzo fajny artykuł, zaczęła się wiosna a ja zacząłem robić zdrowe koktajle.

    OdpowiedzUsuń
  34. Super tekst. Zawiera bardzo dużą dawkę wartościowych informacji.

    OdpowiedzUsuń
  35. Bardzo podoba mi się ten wpis. Jest prawdziwą skarbnicą wiedzy.

    OdpowiedzUsuń
  36. Świetnie zebrane informacje.

    OdpowiedzUsuń
  37. Świetnie jak i smakowicie.

    OdpowiedzUsuń

Celowane koktajle

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...