DIY - Domowe mleko pistacjowe, zrób to sam
Składniki:
1 szklanka pistacji
4 szklanki wody filtrowanej oraz woda do namoczenia pistacji
szczypta wanilii
1 łyżka syropu klonowego (lub więcej - wedle uznania, zamiennie można użyć miodu lub syropu z agawy).
Przygotowanie:
Pistacje moczyć przez kilka godzin. Odlać wodę i dokładnie je przepłukać.
Miksować z wodą, wanilią i syropem klonowym na wysokich obrotach urządzenia wysokoobrotowego przez kilka minut.
Kiedy powstałe mleko będzie gładkie (bez grudek), przelać je przez gazę lub sitko z bardzo drobnymi oczkami. Można wykorzystać również kupny woreczek do produkcji mlek roślinnych. Ważne, aby maksymalnie wycisnąć pulpę.
Pozostałą pulpę można wysuszyć i użyć do wypieków.
Mleko przechowywać w lodówce. Przed użyciem każdorazowo mieszać.
więcej na: https://pistacje.pl/pl/i/Mleko-pistacjowe/24
Mleko roślinne możesz też zrobić samodzielnie,
zobacz jak i ZRÓB SAM, to proste!
zobacz jak i ZRÓB SAM, to proste!
Mniam, mniam, wypróbuję na pewno przepis. Jak dotąd robiłam tylko domowe mleko kokosowe. Pozdrawiam serdecznie i będzie mi bardzo miło jeśli zajrzysz do mnie :)
OdpowiedzUsuńGdzie kupię takie woreczki?
OdpowiedzUsuńszukaj TUTAJ
Usuń