Co wybrać z szerokiej oferty na rynku wyciskarek gdy chcesz pić soki?
Na naszym blogu skupiamy się na koktajlach, czyli miksowaniu owoców i warzyw razem z pulpą błonnikową, ale nie wszyscy wybierają koktajle. Niektórzy zdecydowanie wolą soki.
Jakość soków z wyciskarki zdecydowanie przeważa nad tymi z sokowirówki. Otrzymujemy kwintesencję bogactwa składników odżywczych warzyw i owoców, skoncentrowaną w płynnej dawce soku, pozbawionego pulpy. Sok nie zawiera błonnika i pektyn, trafia więc bezpośrednio do krwi. Droga ta jest szybka, a witaminy i mikroelementy natychmiast trafiają do krwioobiegu. Organizm rozpoczyna regenerację bez zbędnego trawienia. Soki są więc świetnym wyjściem do detoksykacji organizmu i idealnym posiłkiem przy diecie sokowej.
Zastanawiasz się, co jest lepsze: świeżo wyciskane soki czy warzywa i owoce miksowane na koktajl?
Oto odpowiedzi na najczęściej zadawane przez Was pytania odnośnie wyboru wyciskarki i ogólnie wyciskania soków jakie dostajemy od Was.
Do czego służy wyciskarka?
Wyciskarka to urządzenie które wytłacza/wyciska sok z owoców, warzyw, ziół. Soki wyciskane są bardzo dobrze przyswajane przez nasz organizm, posiadają dużo cennych minerałów i wartości odżywczych (w tym również błonnik). Jeśli wybierasz formę soku, zwłaszcza klarownego blenderem nie osiągniesz tej postaci, wówczas przyda się wyciskarka.
Co to jest wyciskarka wolnoobrotowa?
Wyciskarka wolnoobrotowa to urządzenie, w które przeciskając owoce przez drobne sitka wytłacza nam sok. Wyciskarka wolnoobrotowa robi to „wolnymi obrotami” przez co nie podgrzewa niepotrzebnie owoców i warzyw co ma wpływ na jakość soku, ilość mikroelementów i witamin które się w nim znajdują.
W przeciwieństwie do sokowirówek, w wyciskarkach wolnoobrotowych nie dochodzi do podgrzewania warzyw i owoców w procesie przeciskania przez sita. Soki z wyciskarki są też bardziej pożywne niż soki z sokowirówki czy też z kartonika.
Jakie są rodzaje wyciskarek?
Wyciskarki dzielą się na dwie główne kategorie: wyciskarki pionowe oraz wyciskarki poziome. Różnica między nimi związana jest z techniką wyciskania soku a co za tym idzie również ułożeniem ślimaka podającego owoce/warzywa na ślimak. Dodatkowo w wyciskarki poziome można podzielić na te z pojedynczym ślimakiem oraz te z dwoma ślimakami. pionowa czy pozioma? Każda z tych wyciskarek ma swoje wady i zalety.
Wyciskarki pionowe zdecydowanie lepiej poradzą sobie z owocami miękkimi typu malina, truskawka, czy banan.
Wyciskarki poziome świetnie radzą sobie z warzywami twardymi, liśćmi sałat, ziołami.
Zarówno wyciskarki pionowe jak i poziome mogą być wyposażone dodatkowe adaptery (jak np. adapter do homogenizowania, do sorbetów). Jest jeden aspekt o którym warto wspomnieć pisząc o różnicach pomiędzy wyciskarką pionową i poziomą – mycie i czyszczenie wyciskarki. Konstrukcja i budowa wyciskarek pionowych jest dość skomplikowana przez co wyciskarki te mają dużo zakamarków a powierzchnia sit jest dość duża. To powoduje że mycie wyciskarki pionowej może zająć do 20 minut. Wyciskarki poziome są inaczej zbudowane a ich mycie jest znacząco szybsze i przyjemniejsze i zajmuje około 2 minut. Ten czas przy pojedynczym wyciskaniu nie jest może istotny ale jeżeli chce się wyciskać soki kilka razy w tygodniu to ten argument ma duże znaczenie. Często użytkownicy wyciskarek pionowych rezygnują z wyciskania soków właśnie ze względu na czas jaki jest potrzebny na przygotowanie warzyw/owoców, wyciśnięcie soku a następnie długotrwałe mycie.
Sokowirówka czy wyciskarka, jakie są różnice?
Jeżeli zależy nam na zdrowiu, wartościach odżywczych, minerałach i witaminach to zdecydowanie odpowiedź jest: wyciskarka. Sokowirówka siłą odśrodkową i bardzo szybko wirującymi nożami podgrzewa owoce i warzywa. Na mikroobszarach dochodzi do gwałtownego wzrostu temperatury co powoduje że część witamin i wartości odżywczych ulega neutralizacji. Dodatkowo sok z sokowirówki jest ubogi (w porównaniu do wyciskarek) w błonnik pokarmowy. Oczywiście sokowirówki mają swoich zwolenników ponieważ sok uzyskany jest klarowny. Czas mycia i składania sokowirówki jest porównywalny do czasu składania i mycia wyciskarki pionowej. Wyciskarkę poziomą myje się zdecydowanie szybciej. Samo przetwarzanie składników w sokowirówce będzie szybsze.
Czym rożni się tania wyciskarka od droższej?
Wyciskarki można podzielić na dwie grupy produktów jeżeli chodzi o cenę. Na rynku znajdziemy produkty za około 300-700 PLN oraz produkty w cenie 900-2000 PLN. Najtańsze urządzania bardzo często wykonane są ze słabej jakości materiałów, często brak im dodatkowych certyfikatów bezpieczeństwa (np. BPA Free), ślimaki takich urządzeń wykonane są z mało przyjaznych zdrowiu tworzyw sztucznych. Często stalowe sita w takich urządzeniach wchodzą w reakcję z kwasem obecnym w owocach. Droższe urządzenia mają znakomicie dopasowaną moc urządzenia do prędkości obrotowej oraz do średnicy otworu wejściowego i średnicy ślimaka. Te parametry są ze sobą bardzo mocno powiązane i tak dla przykładu wyciskarka z dużym otworem wejściowym 7-8 cm i dużą średnica ślimaka ok. 8 cm powinno mieć około 200W. Ślimaki w droższych urządzeniach wykonane są z bezpiecznych surowców np. ceramika lub chirurgiczna stal nierdzewna. W droższych urządzeniach często znajdziemy dodatkowe akcesoria (płatne) jak np. adapter do makaronów czy adapter do masła orzechowego. Jedną z ważniejszych kwestii która jest pochodną użytych materiałów i doboru mocy urządzenia jest smak soku. W urządzeniach z niższej półki sok może być lekko gorzkawy (na skutek materiałów z których zrobione są sita i ślimak), w innych może mieć lekko kwaskowaty smak. Jeżeli zależy nam na częstym piciu soków warto poczekać i uzbierać większy budżet i kupić urządzenie za około 1000 PLN znanego producenta, z ceramicznym ślimakiem i oznaczone BPA Free (najlepiej z poziomo ułożonym ślimakiem).
Jaka wyciskarka do domowego użytku i na co zwrócić szczególną uwagę przy wyborze wyciskarki?
Jest kilka elementów na które warto zwrócić uwagę przy wyborze wyciskarki. Priorytet tych elementów, każdy powinien ustawić sobie pod siebie:
Bezpieczeństwo i certyfikaty bezpieczeństwa. Ważne jest aby wyciskarka spełniała wszystkie europejskie normy dotyczące produktów AGD. Poświadczenie takie znajdziemy w postaci znaczka CE oraz dodatkowo oznaczenia RoHS. Ten drugi oznacza że zawartość szkodliwych związków w materiałach użytych do budowy wyciskarki została znacznie zmniejszone. Dodatkowo najbezpieczniejsze produkty oznaczone są BPA Free, co oznacza że w testy na obecność bisfoneli A przeszły wykazując ich brak w samej wyciskarce.
Średnica otworu wejściowego i średnica ślimaka. W najnowszych rozwiązaniach producenci dążą do tego aby średnica otworu wejściowego i średnica ślimaka (a w zasadzie wielkość piór ślimaka) były jak największe. Wiąże się to z tym że w tym samym czasie będziemy w stanie przetworzyć większą ilość produktów w porównaniu do sprzętu z małą średnicą otworu wejściowego. Wyciskanie samo w sobie to proces powolny, więc duży otwór wsadowy znacząco ułatwia i przyspiesza pracę. Jeżeli owoce i warzywa wpadają na duży ślimak to można powiedzieć że efektywność takiego urządzenia jest duża. Chcąc podać co to jest otwór duży, czy też otwór mały to przyjmuje się że okolice otworów 4,5 cm to otwory małe a średnice około 7,5 cm to otwory duże. Jeżeli chodzi o średnicę ślimaka, a w zasadzie o powierzchnię roboczą ślimaka to należy zweryfikować z producentem czy dystrybutorem ten aspekt indywidualnie
Moc urządzenia. Dostępne na rynku urządzenia cechują się mocą znamionową od 150W do 240 W. Przy czym przy wolnoobrotowym wyciskaniu 200W jest już bardzo optymalną mocą i szukanie urządzenia o najwyższej mocy może mijać się z celem. Lepiej skupić się na tym aby moc była w przedziale 180W – 200W i dopilnować aby pozostałe parametry opisane powyżej i poniżej również były na wystarczająco dobrym poziomie. Moc wyciskarki nie jest kluczowym parametrem o ile nie jest ona poniżej 150W.
Ślimak i jego wykonanie. Ślimak to kluczowy element wyciskarki na który działają ogromne siły. Bardzo ważne jest aby był on zrobiony z bardzo twardego, a zarazem bezpiecznego materiału. Do najlepszych rozwiązań na rynku należą ślimaki zrobione z ceramiki. Ceramika jest bardzo twardym surowcem, który od tysięcy lat używany jest w kontakcie z żywnością. Ceramika nie ulega ścieraniu ani nie wchodzi w reakcję z kwasami organicznymi. Bardzo popularne są również ślimaki wykonane z tworzyw (np. ultemu), przy czym nie każdy jest tak samo bezpieczne. W każdym przypadku warto upewnić się czy tworzywo z którego wykonany jest ślimak jest bezpieczne dla żywności. Poszukiwanie certyfikatów BPA Free będzie właściwym krokiem. Możliwość dokupienia adapterów. Część producentów pozwala rozszerzyć funkcje wyciskarki wolnoobrotowej o dodatkowe funkcje. Znajdziemy rozwiązania pozwalające na przygotowywanie masła orzechowego czy też przygotowywanie sorbetów lodowych z zamarzniętych owoców
Prędkość obrotowa wyciskarki. W naszej ocenie nie ma znaczenia czy wyciskarka posiada 35 czy też 70 obrotów na minutę – jest na tyle wolne wyciskanie że nie rozgrzeje nam owoców, nie doprowadzi do neutralizacji witamin i wartości odżywczych na skutek wysokiej temperatury.
Co wpływa na cenę wyciskarki i dlaczego tak drogo?
Na cenę wyciskarki wpływają 3 elementy: koszt produkcyjny, koszt marketingowy i marża uzyskiwana przez dystrybutorów.
Decydując się na wyciskarkę mocno rozreklamowaną decydujemy się jednocześnie pokryć koszty tej reklamy. Patrząc na koszt produkcyjny to najdroższymi elementami są silnik. Zdecydowana większość wyciskarek posiada silnik indukcyjny. Kolejnym elementem który wpływa na cenę jest ślimak – im bardziej bezpieczny dla żywności tym droższy. Na koszt produkcyjny wpływa również myśl technologiczna. Dobrze przemyślane wyciskarki dadzą więcej soków z tej samej ilości produktów. Nie bez znaczenia jest też dostępność autoryzowanego serwisu na terenie Polski.
Jak wyciskać sok, myć wyciskarkę?
Pamiętajmy aby soki wyciskać nie na siłę. Wyciskanie wolnoobrotowe jak sama nazwa wskazuje polega na wyciskaniu wolnymi obrotami. Nie traktujmy wyciskarki do owoców i warzyw jak maszynki do mięsa – nie popychajmy na siłę owoców, najlepiej dajmy im swobodnie przejść przez ślimak i sito.
Mycie wyciskarki różni w zależności od tego czy posiadamy wyciskarkę pionową czy też poziomą. Konstrukcja technologiczna tych wyciskarek jest inna, inaczej wyglądają sita i przez to różnie się je myje. Wyciskarki pionowe są bardziej wymagające jeżeli chodzi o mycie. Trzeba poświęcić im około 15-20 minut na doszorowanie sit i wszystkich zakamarków. Używamy do tego specjalnie dedykowanej szczoteczki. Wyciskarki poziome są dużo bardziej przyjemne pod względem mycia. Poziome wyciskarki myjemy pod bieżącą wodą, a cały proces mycia zajmuje około 1-3 minut.
Jak i ile przechowywać soki z wyciskarki?
Najlepiej wycisnąć i skonsumować go natychmiast, wtedy żadna z witamin nie zdąży się utlenić i zyskujesz najwięcej, ale jeśli nie możesz lub chcesz przechować sok na dłużej pamiętaj o kilku zasadach:
- przechowuj je jak najkrócej, maksymalnie 2 dni, w szklanym pojemniku, w lodówce, idealnie gdy nie będzie w pojemniku styczności z powietrzem, a więc np. będzie wypełniony po brzeg i zamknięty
- przed spożyciem wstrząśnij, gdyż soki się rozwarstwiają stojąc i oddziela się woda.
Zastanawiasz się, czy możesz zmiksować koktajl jednego dnia a drugiego wziąć go do pracy czy szkoły oraz w co go zapakować, aby ten transport przetrwał?
Czy można wyciskać zielone liście albo np. banana?
Tak. Jednak nie wszystkie wyciskarki poradzą sobie z tym zadaniem tak samo dobrze. Generalnie ze względu na swoją konstrukcje, wyciskarki pionowe poradzą sobie lepiej z bananem, truskawką czy maliną (miękkimi owocami). Wyciskarki poziome świetnie natomiast będą sobie radziły z zielonymi liśćmi (szpinak, rukola, jarmuż, pokrzywa) z twardymi owocami i warzywami (jabłko, marchew, burak, por). Obie konstrukcje poradzą sobie znakomicie z cytrusami.
Czy soki z wyciskarki wychodzą soki klarowne?
Czy pojawia się na wierzchu soku pianka, co to w ogóle i skąd jest ta pianka?
Soki z wyciskarek wolnoobrotowych wychodzą z pulpą (błonnikiem). Sok jest przez to smaczniejszy, mniej wodnisty. Jest to najcenniejsza część posiłku. Jest to zupełnie inna konsystencja, niż soków z sokowirówki czy też z kartonika jaki możemy kupić w sklepie. Podczas przeciskania owoców pod dużym ciśnieniem przez sita wyciskarki dochodzi do spieniania się. Powstała pianka jest efektem ubocznym, całkowicie nieszkodliwym i naturalnym (tak bardzo naturalnym jak spienione fale Bałtyku).
PODSUMOWANIE i jaką wyciskarkę wybrać?
Podsumowując każda wyciskarka ma wady i zalety i musisz ją dostosować do swoich wymagań i potrzeb, wiedząc w jaki sposób planujesz jej uzywać.
My polecamy urządzenia od vitamoc.pl, gdyż przetestowaliśmy je i oferują bardzo dobrą jakość za bardzo dobrą cenę.
Pamiętaj, że na kod: ZIELONEKOKTAJLE otrzymasz dodatkowo 10% rabatu na zakup wyciskarek i blenderów
Jak skorzystać z kodu i zyskać rabat 10% na blendery i wyciskarki z oferty sklepu?
- Wejdź na stronę sklepu VITAMOC link tutaj.
- Dodaj produkt do koszyka.
- Przejdź do realizacji zamówienia.
- W polu KUPONY wpisać ZIELONEKOKTAJLE
- Wciśnij OK i ciesz się zniżką 10%
Porównanie wyciskarek dostępnych na vitamoc.pl
więcej na stronie dystrybutora: vitamoc.pl
PAMIĘTAJ na kod: ZIELONEKOKTAJLE da ci rabat 10%
fajne wskazówki
OdpowiedzUsuńkorzystaj a przede wszystkim miksuj i wyciskaj na zdrowie
UsuńJa mam wolnoobrotową polskiej marki i też świetnie sobie radzi. :)
OdpowiedzUsuńJa mam z bosha i jest spoko
OdpowiedzUsuńMam wyciskarkę wolnoobrotową. Nie narzekam na nią
OdpowiedzUsuńwyciskaj na zdrowie <3
UsuńJuż nie pierwszy raz czytacie w moich myślach i potrzebach. Właśnie planuję zakup wyciskarki i robię rozeznanie ;)
OdpowiedzUsuńŚwieżo wyciśnięte soki są najlepsze. Moja wyciskarka jest już dosyć mocno wysłużona, dlatego szukam właśnie jakieś w rozsądnej cenie.
OdpowiedzUsuńPolecam
Usuń