CZARNUSZKA składnik koktajli, czasem używany w koktajlach jako posypka
Czarnuszka na intensywny i specyficzny smak, jeśli nie przepadasz za tym smakiem dodawaj minimalną ilość, maksymalnie ćwierć łyżeczki.
Warto dodawać czarnuszkę do koktajli, ze względu na jej niesamowity wachlarz właściwości zdrowotnych. Czarnuszka siewna (Nigella sativa) zwana także czarnym kminkiem (black cumin, khalonji) to niepozorna roślinka zaliczana do tzw. super żywności, posiadająca ziarenka o olbrzymiej mocy zdrowotnej i leczniczej, panaceum na wiele dolegliwości, o działaniu antyzapalnym, antyoksydacyjnym, antynowotworowym i jednocześnie ochronnym.
Wszystko o superżywności i czy właściwie ona jest smaczna? <kliknij na obrazek>
Główne aktywne substancje w czarnuszce:
– różnorodne kwasy tłuszczowe (linolowy, alfa-linolenowy, rzadki w przyrodzie eikozadienowy, palmitynowy, mirystynowy i inne)
– fosfolipidy i fitosterole
– cenne flawonoidy i równie cenne saponiny
– białka (osiem z dziewięciu niezbędnych aminokwasów) i węglowodany
– alkaloidy m.in. nigellinę, nigellaminę, nigellidynę, nigellicynę – rzadkie w świecie roślin)
– olejek eteryczny zawierający m.in. tymochinon, limonen, karwakrol, karwon i in.
– witaminy A, E, F, B1, B3, B6, biotynę, związki mineralne m.in. cynku, selenu, magnezu, wapnia, żelaza, sodu i potasu
Poręczna forma książki, którą możesz zabrać ze sobą gdziekolwiek chcesz, albo trzymać na blacie w kuchni bez strachu, że się zabrudzi - KSIĄŻKA WACHLARZ!
Ponad 300 przepisów z oznaczoną kalorycznością i makroskładnikami:
Przeciwwskazań do jej stosowania w zasadzie brak. Jedynie podczas ciąży i karmienia należy jej stosowanie skonsultować z lekarzem.
Korzyści ze spożywania nasion czarnuszki:
- wzmacnia układ odpornościowy
- działa silnie antybakteryjnie
- przeciwdziała wirusom
- pomocna przy chorobach autoimmunologicznych
- ma działanie antygrzybiczne
- pomaga przy anemii, gdyż podnosi poziom hemoglobiny i erytrocytów
- zapobiega uszkodzeniom wywołanym promieniowaniem jonizującym w radioterapii
- także chroni przed skutkami promieniowania
- przyspiesza gojenie się ran
- zwalcza pasożyty
- działa antydepresyjne
- poprawia funkcje układu immunologicznego
- obniża stężenie szczawianów w moczu
- hamuje formowanie kamieni nerkowych
- obniża ciśnienie krwi
- zmniejsza ryzyko powstawania zakrzepów
- chroni przed wzrostem homocysteiny, prowadzącej do rozwoju miażdżycy
- działa przeciwwrzodowo na żołądek
- ma również udowodnioną skuteczność przeciwko bakteriom Helicobacter pylori
- przynosi ulgę w przypadku symptomów refluksu żołądkowo-przełykowego
- działa przeciwnowotworowo
- działa uspokajająco
- reguluje poziom cukru we krwi
- sprzyja regeneracji trzustki
- działa przeciwlękowo
- reguluje miesiączkowanie
- wspomaga laktację u matek karmiących
- pomaga w zwalczaniu symptomów epilepsji i choroby Parkinsona
- oczyszcza ustrój z toksyn i przywraca prawidłowe poziomy markerów stresu oksydacyjnego
- chroni przed uszkodzeniami wątrobę i nerki
- zwiększa gęstość mineralną kości
- chroni przed osteoporozą
- olej z czarnuszki pomaga na oparzenia słoneczne
- olej z czarnuszki jest stosowany w przypadkach trądziku, łuszczycy, przy atopowym zapaleniu skóry, grzybicy skóry, wysypek i zmianach wywołanych zakażeniem bakteryjnym
- wpływa pozytywnie na układ rozrodczy panom naturalnie podnosi zaś poziom testosteronu
- nie drażni przewodu pokarmowego
- nie zakwasza organizmu
Podoba Ci się grafika powyżej? Możesz mieć ich aż 199 (+bonus)!
Miksuj zdrowo i różnorodnie przez cały rok dzięki PLANSZOM koktajlowym
Oto cenne grafiki udostępniane przez nas w social media w jednym miejscu!
Już nie musisz „polować” i zapisywać tego co Cię interesuje.
Już za mniej niż 10 groszy za grafikę możesz je mieć wszystkie u siebie!
Zestaw zawiera 199 sztuk różnorakich grafik/plansz pomagającym skomponować odpowiadające ci koktajle:
Czy wiesz, że wiele naturalnych składników potrafi niszczyć komórki rakowe?
foto tytułowe: pixabay.com
PRZYKŁADOWE KOKTAJLE DO KTÓRYCH MOŻESZ UŻYĆ CZARNUSZKI: ale tak naprawdę każdy koktajl możesz wzbogacić w czarnuszkę :) najbardziej pasuje do tych wytrawnych (aby poznać przepis i wykonanie kliknij na zdjęcie):
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz