Jak zmiksować twarde warzywa korzeniowe na gładki koktajl?

Warzywa korzeniowe w koktajlach, miksuj na surowo, by zyskać maksimum wartości odżywczych!


Burak, marchew, czy pietruszka to super warzywa do koktajli. Często jednak wątpimy w ich użyteczność w takie formie. Dlaczego tak się dzieje? Marchew stosowana jest w sokach przecierowych tzw. "kubusiach", ale gdy mamy ją zblendować zaczynamy wątpić w powodzenie "tej misji" ;) A tak naprawdę nie trzeba mieć nawet dobrego blendera, by samemu zmiksować surową marchew i nie tylko! 

Lubisz marchewkowe koktajle i soki typu Kubuś? Zobacz, jak łatwo, tanio i szybko możesz zrobić je samodzielnie. <kliknij na obrazek>

Domowy Kubuś – zrób to sam - prosto, tanio i szybko


Dlaczego warto miksować surowe warzywa korzeniowe?


To proste - surowe warzywa korzeniowe mają oczywiście najwięcej wartości odżywczych. Nie oznacza to oczywiście, że nie możemy miksować również takich, które były poddane obróbce termicznej (pieczeniu, gotowaniu). Natomiast nie od dziś wiadomo, że najlepiej spożywać zarówno warzywa, jak i owoce w formie jak najprostszej. A warzywa korzeniowe możemy blendować nawet blenderem ręcznym, tylko musimy to robić w określony sposób, który za moment opiszemy. Nie musimy zatem pić tylko soków z tych warzyw, które często goszczą na sklepowych półkach, możemy również zafundować sobie pyszne i zdrowe smoothie ;)

Zastanawiasz się, co jest lepsze: świeżo wyciskane soki czy warzywa i owoce miksowane na koktajl? <kliknij na obrazek>


Technika miksowania warzyw korzeniowych


Twarde składniki można blendować nawet słabszym blenderem, ale trzeba wiedzieć JAK ;) Co w takim razie ułatwia zblendowanie warzyw korzeniowych do gładkiej konsystencji? Dobrze jest pokroić lub zetrzeć na tarce (grube oczka) warzywa. To oczywiście wydłuży proces przygotowania koktajlu, ale sprawi, że nawet blender ręczny poradzi sobie z przygotowaniem koktajlu i co ważne nie zepsujemy go. Gdy przejdziemy już do samego procesu blendowania nie dodawajmy od razu całej ilości wody. Jeśli będzie jej za dużo to składniki będą nam "uciekać" spod noży blendera. Następnie ważne jest, by miksować pulsacyjnie. Blender, który my posiadamy też pracuje w ten sposób, tylko ma wbudowaną taką funkcję, gdy blendujemy ręcznie sami musimy o to zadbać :)

Tutaj Agata opowiada właśnie o technice blendowania warzyw korzeniowych:



Idzie wiosna! Pij sok z marchwi, aby uzyskać piękny odcień skóry i zyskać młody wygląd. Zobacz, jakie korzyści daje spożywanie marchewki. <kliknij na obrazek>

http://zielonekoktajle.blogspot.com/2017/02/jak-uzyskac-zdrowa-opalenizne-bez-sonca.html

Czy wiesz, że istnieje sposób aby zawsze otrzymywać niezwykłą kremową konsystencję koktajli, tzw. smooth?

Zielone koktajle miksujemy z przeróżnych składników, najczęściej są to zielonolistne warzywa liściaste z owocami lub warzywami albo owoce z warzywami z dodatkiem super żywności czy zielonych sproszkowanych alg, traw i innych zawierających chlorofil składników o super wartościach odżywczych. Gdy zmiksujesz banany ze świeżymi liśćmi szpinaku, zwłaszcza używając porządnego blendera – efekt gwarantowany a koktajl jest kremowy, jedwabiście gładki i przyjemny w konsystencji i smaku. <kliknij na obrazek>

http://zielonekoktajle.blogspot.com/2016/12/jak-uzyskac-kremowa-i-aksamitna.html

ANTY ANEMIA to ZDROWE KOKTAJLE ze składnikami z naturalnie wysoką zawartością żelaza, łatwo przyswajalne przez organizm.


Ebook w formacie pdf, który otworzysz na każdym urządzeniu, komputerze, tablecie, telefonie lub wydrukujesz.

Brak komentarzy:

Publikowanie komentarza

Celowane koktajle

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...