Najlepsza PUMPKIN SPICE LATTE, zdrowa wersja kawy dyniowej + [VIDEO]

Sprawdź jak łatwo i szybko zrobić pyszną kawę ze Starbucksa 

https://zielonekoktajle.blogspot.com/2019/10/najlepsza-pumpkin-spice-latte-zdrowa.html

 

Dynia to prawdziwa królowa jesieni. Od lat polecamy koktajle dyniowe, i namawiamy Was do miksowania jej w okresie jesieni.
Czy wiesz, że zmiksujesz z nią nie tylko pyszne koktajle ale i kawę! 

TAK! KAWA Z DYNI to prawdziwa petarda! 

Najbardziej smakuje w wersji ze Starburks’a, czyli PUMPKIN SPICE LATTE. Niestety tamta ma trylion milionów kalorii, nie wiemy, czy w środku jest prawdziwa dynia czy tylko syrop dynio-podobny, z wątpliwym składem... hmmmm

Chcesz zrobić taką samą w smaku ale mniej kaloryczną zrobić samodzielnie w domu? To jest osiągalne. Znasz skład, dokładnie wiesz, co w takiej kawie zmiksujesz, możesz zrobić w wersji fit lub bardziej kaloryczną, tak jak lubisz!

Oto przepis (i wykonanie krok po kroku! Jak Ci się podoba taka wersja naszych przepisów?)



PUMPKIN SPICE LATTE czyli domowa wersja korzennej kawy dyniowej

Potrzebujesz na 1 porcję kawy:

  • 3 kopiaste łyżki piure z dyni
  • podwójne espresso,
  • 1/2 szklanki mleka (polecamy roślinnego),
  • 2 łyżki domowego syropu korzennego (przepis poniżej),
  • bita śmietana (lub ubite mleko kokosowe z puszki- stała, gęsta część),
  • mieszanka przypraw do posypania

Wykonanie:

Mleko podgrzej i lekko spień. Nie masz ubijacza ani spieniacza mleka? Spokojnie, znamy domowy sposób na spienianie: wlej mleko do słoika, zakręć i mocno potrząsaj, aby się ubiło. 
Piure dokładnie połącz z syropem, wlej kawę i dokładnie wymieszaj. Dodaj ciepłe, spienione mleko. Podawaj z bitą śmietaną, posypane mieszanką przypraw: imbir, cynamon, gałka muszkatołowa


Piure takie możesz przechowywać i użyć do koktajli gdy potrzebujesz <kliknij na obrazek>

https://zielonekoktajle.blogspot.com/2018/01/jak-zrobic-piure-z-dyni-lub-batata.html

Główny składniki PUMPKIN SPICE LATTE to oprócz dyni syrop korzenny

Jak zrobić domowy syrop korzenny?
Nic prostszego!

Oto przepis na większą porcja, na kilka kaw. Ja przygotowuję z takich proporcji syrop na kawę dla całej rodziny, najczęściej 4 porcje (Miki nie pije kawy, choć czasem mu damy spróbować). Jeśli zrobisz porcję z przepisu tylko dla siebie, to bez problemu przechowaj ją w lodówce i starczy Ci na kilka kaw. A uwierz, jak posmakujesz tej pysznej kawy, szybko zrobisz kolejną! Moje córy (fanki Starbucksa) jednogłośnie twierdzą że domowa Pumpkin Spice Latte jest lepsza od oryginału.

DOMOWY SYROP KORZENNY do kawy dyniowej
Potrzebujesz:


  • 150 ml wody,
  • 5 łyżek słodu: cukier, miód, syrop klonowy, ksylitol, erytrol itp., (wybierz taki słód który używasz, który pasuje do twojej diety)
  • łyżeczka cynamonu,
  • łyżeczka sproszkowanego imbiru,
  • 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej (najlepiej świeżo startej),
  • 1/2 przekrojonej laski wanilii lub 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego

Wykonanie:

Podgrzej składniki w rondelku mieszając, do zredukowania i zagęszczenia, ok 10-15 min. To wszystko, Proste, łatwe i szybkie w wykonaniu.

Nie wierzysz, patrz jak to zrobiła nasza starsza córka Ola:



PUMPKIN SPICE LATTE krok po kroku: 

[i na końcu VIDEO]


Najpierw wstaw do piekarnika pokrojoną dynię, bez pestek. Tutaj Ola użyła odmiany Hokkaido (200 stopni, ok. 20 minut).

https://zielonekoktajle.pl/dynie

Następnie przygotuj syrop korzenny, wszystkie składniki prezentuje młodsza córka Madzia, która dziś nie chciała się fotografować: Oto woda, przyprawy sypkie i laska wanilii na syrop.


https://zielonekoktajle.pl/dynia

Oto nasz zestaw do dzisiejszej kawy dyniowej. (Używamy wymiennie rożnych rodzajów słodu, dziś padło na cukier kokosowy)

https://zielonekoktajle.pl/dynia

Syrop korzenny paruje, zredukowany, w tym czasie upiekła się też dynia.


https://zielonekoktajle.pl/dynia

Upieczoną dynię miksujemy na piure. Pamiętajcie, że dynia Hokkaido ma jadalną skórkę, więc śmiało można miksować ze skórką. Jeśli chcesz wiedzieć więcej o dyniach do koktajli pobierz rozdział ebooka, klikając TUTAJ


https://zielonekoktajle.pl/dynia

I tak to piure mniej więcej wygląda po minucie:

https://zielonekoktajle.pl/dynia


Mamy więc wszystkie składniki, przechodzimy do komponowania kawy PUMPKIN SPICE LATTE czyli dyniowej kawy korzennej w wersji domowej.
Pamiętaj, że im cieplejsze wszystkie składniki tym lepiej, nie wyziębisz świeżo zaparzonej kawy.


https://zielonekoktajle.pl/dynia

Jak zrobiliśmy kawę, zobaczysz na filmiku, który wczoraj nagraliśmy. Niestety nie zdążyliśmy zmontować, będzie lada moment.

Ale finalnie kawa wyglądała tak:


https://zielonekoktajle.pl/dynia


https://zielonekoktajle.pl/dynia

Magda zrobiła też dla siebie, z większą ilością mleka

 https://zielonekoktajle.pl/dynia

Mikołajowi smakowała moja wersja, z ubitym mlekiem kokosowym.

https://zielonekoktajle.pl/dynia


https://zielonekoktajle.pl/dynia


I jak? Podoba Ci się pomysł na kawę?
To kto dziś będzie pił pyszną PUMPKIN SPICE LATTE? Ręka w górę?

A to filmik z instrukcją:


DYNIOWE to ZDROWE KOKTAJLE z użyciem dyni
Ebook w formacie pdf, który otworzysz na każdym urządzeniu, komputerze, tablecie, telefonie lub wydrukujesz.

Koktajle jesienne, różnorodne, sezonowe, na słodko i wytrawnie a wszystkie pyszne i zdrowe


11 komentarzy:

  1. Wygląda pysznie i z pewnością tak smakuje.

    OdpowiedzUsuń
  2. Na pewno wypróbuję to u siebie. Wygląda przepysznie.

    OdpowiedzUsuń
  3. Odpowiedzi
    1. Prawda? I tak samo też obłędnie smakuje, spróbuj koniecznie, warto!

      Usuń
  4. Fajnie, że nie jest to kawa z toną cukru. Na pewno wypróbuję, bo to oryginalne-kawiarniane jest moją słabością.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. tak, ten cukier w takiej ilości jak dają w Starbucksie jest całkiem niepotrzebny :)

      Usuń
  5. Mam swój sprawdzony przepis, ale chętnie wypróbuję takiego zdrowszego :)

    OdpowiedzUsuń

Celowane koktajle

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...