SPIRULINA świetnie nadaje się jako dodatek do ZIELONYCH KOKTAJLI
Spirulina, przede wszystkim jest tzw. super żywnością (czyli charakteryzujące się dużą zawartością cennych dla organizmu składników) oraz zabarwia wszystkie koktajle na intensywny zielony kolor. Jedynie ze składnikami pochodzenia jagodowego przegrywa :)) i wtedy koktajle są brunatne :)
Smak i zapach spiruliny jest... rybi, w końcu to alga morska. Niektórym to nie przeszkadza, inni ją lubią i im smakuje, dla innych jest nie do zniesienia. W zielonych koktajlach często można zamaskować jej i smak i zapach, a ze względu na wartości jakie reprezentuje chyba warto, poczytajcie :)
Spirulina to alga bogata w białko a nie cudowny lek na otyłość. Dlaczego więc piszą o niej jak o środku na odchudzanie? <kliknij na obrazek>
Spirulina to alga bogata w białko a nie cudowny lek na otyłość. Dlaczego więc piszą o niej jak o środku na odchudzanie? <kliknij na obrazek>
Ze względu na swój skład spirulina została uznana jako jeden z najwartościowszych naturalnych pokarmów, którego regularne spożywanie może mieć znaczący wpływ na poprawę kondycji i funkcjonowania naszego organizmu, m.in. zwiększa odporność organizmu, wspomaga usuwanie toksyn, stymuluje wzrost i poprawia regenerację komórek, wspomaga utrzymanie równowagi kwasowo-zasadowej, usprawnia działanie układu nerwowego oraz wspomaga utrzymanie prawidłowej flory bakteryjnej jelit.
ZALETY spożywania spiruliny:
- profilaktyka chorób nowotworowych,bardzo silny antyoksydant
- wspomaganie pracy wątroby i nerek w procesie detoksykacji (fytocjanina – odkryta tylko w spirulinie),
- wzmacnianie systemu immunologicznego, (polisacharydy odkryte w spirulinie nazwane „immuliną” są od 100 do1000 razy bardziej aktywne od preparatów polisacharydowych aktualnie używanych w immunoterapii chorób nowotworowych),
- regeneracja komórek centralnego układu nerwowego (kompleks witamin z grupy B w tym Wit. B12)
- obniżanie poziomu złego cholesterolu ( LDL) i trójglicerydów
- normalizuje poziom cukru we krwi
- wyizolowany ostatnio ze spiruliny specyficzny polisacharyd, nazwany „spirulinowym wapniem” ma hamujące działanie na rozwój wirusów: HIV, grypy, świnki, odry, opryszczki i zwykłego przeziębienia
- wspomaganie terapii pacjentów chorych na AIDS, poprzez zawarte w spirulinie glikolipidy i fosfolipidy wspomaganie procesów trawienia i wydalania, poprzez stabilizowanie naturalnej flory przewodu pokarmowego
- stosowana przy anemii (bardzo łatwo przyswajalne żelazo)
- stymulacja tworzenia krwi oraz komórek macierzystych szpiku kostnego zmniejszanie ujemnych skutków radioterapii i chemioterapii
- bardzo znaczące odtruwanie i wspomaganie procesów oczyszczania organizmu
- wspomaganie odchudzania (fenyloalanina ogranicza apetyt)
- opóźnianie procesów starzenia się organizmu ograniczanie patogennego działania chorobotwórczych bakterii i grzybów
- niweluje zakwaszenie organizmu przywracając właściwą równowagę kwasowo-zasadową
- pobudza mechanizmy samonaprawcze uszkodzeń DNA jest doskonałym uzupełnieniem diety wegetariańskiej, ludzi starszych i rekonwalescentów
Hitem popularności stały się ostatnio sproszkowane algi i trawy stosowane jako środki wspomagające odchudzanie.
Czy rzeczywiście tak działają? <kliknij na obrazek>
Spirulina zawiera:
3900% więcej beta karotenu niż karotka ,
2300% więcej żelaza niż szpinak,
375% więcej białka niż tofu,
300 %więcej wapnia niż mleko
3g spiruliny (6 tabletek ) ma tą samą wartość odżywczą co 5 porcji owoców i warzyw.
Skład SPIRULINY to 58-62% pełnowartościowego białka z kompletem 18 aminokwasów, beta karotenu w tym: 4 molekularne formy 9-cis, 13-cis, 15-cis i trans beta karoten. Zeaksantyna i beta kryptoksantyna uzupełniają karoteinowy kompleks. Kwas gamma linolenowy (GLA), gamma linolowy, chlorofil, polipeptydowy barwnik fytocjanina, dysmutaza nadtlenkowa (SOD), minerały, witaminy w tym kompleks witamin z grupy B, sulfolipidy, glikolipidy, enzymy, kwasy tłuszczowe RNA, DNA - to wszystko znajduje się w jednej mikroskopijnej aldze. Algi jako pierwsze pojawiły się na świecie 3,5 miliarda lat temu i przetrwały do dziś.
Spirulina jest bogatym źródłem enzymów NRA, DNA, sulfolipidów i glikolipidów. Spirulina Pacifica wchodzi w skład grupy produktów leczniczo-odżywczych przeznaczonych przez NASA (Amerykańska Narodowa Agencja Przestrzeni Kosmicznej) dla suplementacji załóg stacji kosmicznych.
Wydaje Ci się, że zimą jest mało opcji do wyboru do miksowania koktajli? BŁĄD! To naprawdę okres, w którym możemy miksować odżywcze koktajle, które wesprą nasz organizm w tym bardzo wymagającym czasie np. walce z infekcjami. Zobacz nasz ebook: ZIMOWE KOKTAJLE i sam się przekonaj, że warto miksować ZIMOWE KOKTAJLE
Spirulina sprzedawana jest w formie
- TABLETEK
- PROSZKU
foto tytułowe: pixabay.com
Domowe SPA i wesoła zabawa dla całej rodziny to nie tylko koktajle
PRZYKŁADOWE KOKTAJLE Z UŻYCIEM SPIRULINY (aby poznać przepis i wykonanie kliknij na zdjęcie):
Zielony pudding chia
Kalerepka ze spiruliną, osłabiający łaknienie koktajl z kwasami omega3
Zielona woda z fikocyjanem, chlorofilem i niezbędnymi kwasami
Dzień dobry na zielono
Poranne 1,5 litra zielonego koktajlu i energia na cały dzień zapewniona
Koktajl z algami, który nie ma koloru zielonego
Zielona miseczka zdrowia
Zielone wibracje prosto z zielonego słoika - naładuj się zieloną energią!
Mega dawka prawdziwej zieleni w pysznym koktajlu ze spiruliną
Zielone lody ze spiruliną
Więcej przepisów i inspiracji z użycie spiruliny znajdziesz TUTAJ
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz