Co miksować w lutym, by było smacznie, sezonowo i zdrowo?
Luty to w dalszym ciągu głównie sezon na cytrusy, ale nie tylko! Naprawdę wbrew pozorom jest sporo składników, które możemy śmiało wrzucić do blendera i wzbogacić swój zimowy jadłospis o witaminy i minerały!
Wybraliśmy dla Was TOP 5 składników koktajli, które świetnie nadają się do miksowania, a oprócz tego wyróżniają się również bogactwem witamin, składników mineralnych, czy antyoksydantów.
Podoba Ci się nasza grafika tytułowa z owocami i warzywami LUTEGO?
Możesz ją pobrać ZA DARMO w formacie PNG w dużej rozdzielczości do druku lub na tapetę telefonu, tableta czy komputera.
Sprawdź TUTAJ: https://zielonekoktajle.pl/sezonowe
Zaczniemy od bananów, czyli totalne must have dla wszystkich "koktajlowców" ;) Banany to owoce, które lubi praktycznie każdy! Banany dostarczają wiele związków mineralnych m.in. potas niezbędny do prawidłowego funkcjonowania mięśni i układu nerwowego. Potas utrzymuje również prawidłową równowagę płynów w organizmie. Jak większość owoców, banan jest bogaty w sporą ilość witaminy C słynącej z wzmacniania układu odpornościowego. Jest również źródłem manganu odpowiedzialnego za zdrowe kości i prawidłowe funkcjonowanie metabolizmu. Dzięki błonnikowi wspomagają układ trawienny. Pozostałe witaminy i minerały zawarte w bananach to żelazo, magnez, wapń i fosfor, a także kwas foliowy, karoten oraz witaminy A i E.
Banany zapewniają konsystencje tzw. smooth, czyli kremową i aksamitną oraz zagęszczają koktajl więc staje się on bardziej pożywny.
Banan czasem ratuje nieudany koktajl :) wystarczy go dodać i od razu poprawia smak, prawda?
Chcesz zobaczyć przepisy na koktajle z bananem kliknij na grafikę
Nie każdy przepada za tym warzywem... Niestety! Bierze się to głównie z faktu, że jest ono zazwyczaj źle przyrządzane. A mowa o brukselce. Prawidłowa jej nazwa to kapusta brukselska i powstała w wyniku skrzyżowania jarmużu z kapustą głowiastą. Jest bogatym i cennym źródłem witaminy C, E, K, beta-karotenu oraz witamin z grupy B. Na uwagę zasługuje wysoka zawartość kwasu foliowego oraz glukozynolanów, w tym sulforafanu, który ma silne działanie przeciwnowotworowe. Zawiera również spore ilości składników mineralnych takich jak potas, wapń, żelazo, magnez, fosfor, cynk, miedź, mangan oraz selen. Składniki mineralne zawarte w brukselce wpływają korzystnie na pracę układu sercowo-naczyniowego zmniejszając ryzyko wystąpienia nadciśnienia, miażdżycy, zawału i innych schorzeń. Korzyścią płynącą z regularnego spożywania brukselki jest także obniżenie poziomu cholesterolu we krwi oraz ustabilizowanie glikemii. Brukselka jest polecana zatem podczas diet odchudzających oraz osobom z cukrzycą i insulinoopornością. Brukselkę można spożywać na surowo i ma wtedy najwięcej wartości odżywczych, jest więc idealnym składnikiem koktajli!
Kolej na kolejny egzotyczny owoc: Mango. Do Europy mango dotarło dopiero w XVI wieku i stosunkowo niedawno naukowcy przeprowadzili liczne badania nad jego właściwościami zdrowotnymi. Odkryto m.in., że mango może zapobiec rozwojowi niektórych nowotworów (dzięki zawartości polifeonoli), a także obniżyć poziom cukru i cholesterolu we krwi. Mango łagodzi również ból gardła i chrypkę. Zawiera sporo potasu, dzięki czemu obniża podwyższony poziom ciśnienia tętniczego. Zawiera również spore ilości witamin A, C, E, które mają wpływ na naszą odporność, układ kostny, a także stan skóry. W jego składzie znajdziemy także takie pierwiastki jak miedź czy magnez. Mimo, że zawiera spore ilości cukru są już badania, które potwierdzają zalety jego spożywania przez diabetyków i osób cierpiących na insulinooporność. Mango jest doskonałym składnikiem koktajli - dojrzałe jest słodkie i nadaje koktajlom kremową konsystencję jak banan.
Kapusta czerwona nadaje piękny fioletowy kolor koktajlom, warto ją dodawać do koktajli, gdyż jest nieocenionym bogactwem składników odżywczych. Łączy w sobie zalety warzyw kapustnych oraz antyoksydacyjne właściwości warzyw czerwonych. Antocyjany (czerwone barwniki) sprawiają, że można ją nazwać warzywem zdrowia i młodości. Ponadto w czerwonej kapuście znajdziemy dużo witamin i składników mineralnych. Warto dodawać ją do koktajli, gdyż to znakomite źródło: potasu, siarki, wapnia, fosforu, sodu i magnezu. Zwiera również żelazo, cynk, miedź, mangan, selen i fluor. Ma więcej witaminy A i C od białej kapusty, natomiast nieco mniej witaminy K. Znajdziemy w niej także witaminę D i E, i witaminy z grupy B. Czerwona kapusta jest niskokaloryczna – 100 gram dostarcza zaledwie 31 kcal. Jest dobrym źródłem błonnika i wpływa na obniżenie poziomu cholesterolu w organizmie. Wybierając główkę w sklepie warto zwrócić uwagę czy jest czysta, nieuszkodzona i czy wewnętrzne liście są zbite. Zewnętrzne liście – obeschnięte lub uszkodzone należy usunąć.
Chcesz zobaczyć przepisy na koktajle z czerwoną kapustą kliknij na grafikę
Owoce kiwi oprócz tego, że są smaczne są również bardzo wartościowe! Są bogatym źródłem związków przeciwutleniających takich jak karotenoidy, polifenole czy witamina C, której zawartość w 100 g kiwi wynosi prawie 60 mg i stanowi to większość dziennego zapotrzebowania na ową witaminę. Warto zatem spożywać kiwi zwłaszcza, gdy wokół nas grasują wirusy i bakterie, witamina C ma bowiem pozytywny wpływ na nasze układy odpornościowe. Kiwi jest też niskokaloryczne - jedna sztuka to 45 kcal i aż 2 g błonnika pokarmowego, jest więc zalecane osobom chcącym pozbyć się nadmiaru tkanki tłuszczowej. Te egzotyczne owoce są także źródłem witaminy E, witamin z grupy B, potasu, fosforu, wapnia, cynku i magnezu. Badania potwierdzają, iż spożywanie kiwi znacznie obniża poziom trójglicerydów we krwi.
Chcesz zobaczyć przepisy na koktajle z kiwi kliknij na grafikę
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz