kasza jaglana + czekolada + daktyle + mleko kokosowe + sól

Czekoladowy deser z kaszy jaglanej

https://zielonekoktajle.blogspot.com/2018/10/kasza-jaglana-czekolada-daktyle-mleko.html





Składniki:

1 szklanka ugotowanej kaszy jaglanej
pół tabliczki dobrej czekolady (użyłam 82 %)
garść daktyli
pół puszki mleka kokosowego + twarda część
szczypta soli
(opcjonalnie) garść rodzynek, odrobina kakao lub karobu

1. Daktyle zamoczyć w gorącej wodzie i odstawić do nasiąknięcia.
2. Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej.
3. Ugotowaną kaszę jaglaną
zmiksować z czekoladą, mlekiem kokosowym, daktylami i solą. (jeśli masa będzie za gęsta dodać wody z daktyli).
4. Ewentualnie wrzucić garść rodzynek lub dodać kakao/karob.



Więcej na:https://www.facebook.com/healthomania

 
Poręczna forma książki, którą możesz zabrać ze sobą gdziekolwiek chcesz, albo trzymać na blacie w kuchni bez strachu, że się zabrudzi - KSIĄŻKA WACHLARZ!
Ponad 300 przepisów z oznaczoną kalorycznością i makroskładnikami:


Czy wiesz, że jaglanka ma mnóstwo wartości odżywczych, upiększających, a nawet leczniczych?

Kasza jaglana, jaglanka, proso to idealny składnik koktajli, pasuje zarówno w kompozycjach na słodko, jak i wytrawnie. Łatwo się mieli i nabiera gęstej, kremowej konsystencji, tworząc z koktajlu budyń lub przy większej ilości płynu pożywny, pełnowartościowy posiłek.
 
Kasza jaglana to jedna z najzdrowszych kasz, zawiera znaczną ilość łatwo przyswajalnego białka, mało skrobi i wiele witamin. Wyróżnia się przede wszystkim wysoką zawartością witamin z grupy B, a zwłaszcza B1, B2 i B6, oraz bogactwem żelaza i miedzi. Zawiera lecytynę, poprawiającą pamięć i koncentrację, ma też właściwości oczyszczające organizm z toksyn, a także odchudzające.
<kliknij na obrazek>

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Celowane koktajle

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...