Idzie wiosna! Pij sok z marchwi, aby uzyskać piękny odcień skóry i zyskać młody wygląd. Zobacz, jakie korzyści daje spożywanie marchewki.
Świeżo wyciskane soki oraz miksowane warzywa i owoce na zielony koktajl dostarczają cennych składników odżywczych a także są niezbędne dla zdrowia i witalności. Niektóre z nich, jak na przykład marchewka (zarówno ta blendowana w koktajlu razem z pulpą błonnikową, jak i w formie świeżo wyciskanego soku), mają wyjątkowo dużo zalet. Spróbujmy wymienić najważniejsze.
Szukasz więcej przepisów na PROSTE, smaczne koktajle z marchewką? Koniecznie zobacz naszego ebooka PROSTE KOKTAJLE Z MARCHEWKĄ:
Zdrowy kolor cery i delikatna opalenizna bez słońca
Regularne spożywanie soku z marchwi pozytywnie wpływa na kolor i jakość cery. Wygląd skóry poprawia się już po kilku tygodniach kuracji, a cera staje się gładka, napięta i bardziej promienna. Kolor skóry zabarwia się delikatnie, a ona sama przygotowuje się do sezonu letniego. Dużo łatwiej uzyskać piękną opaleniznę na słońcu z podkładem w postaci karotenu z soku marchwiowego. Czy wiesz, że sok z marchwi redukuje także stany zapalne skóry oraz jej zaczerwienienia? Jeśli więc masz problemy skórne lub jesteś podatny na trądzik, koniecznie włącz sok z marchwi do swojego codziennego jadłospisu.Lubisz marchewkowe koktajle i soki typu Kubuś? Zobacz, jak łatwo, tanio i szybko możesz zrobić je samodzielnie.
Dostępność i niska cena
Polecamy miksowanie owoców i warzyw sezonowo. Z marchewką jednak jest o tyle dobrze, że naprawdę to warzywo jest dostępne cały rok. Łatwo się przechowuje i jest stosunkowo tanie od stycznia do grudnia. Ta cecha, oprócz jej nieocenionych walorów zdrowotnych, stawia ją na piedestale. Dodatkowo istotne jest to, że marchewka nie należy do tzw. parszywej 12-nastki, czyli zestawu owoców i warzyw, które najmocniej chłoną pestycydy!Właściwości antynowotworowe oraz poprawiające zdrowie
Dzięki zawartości dużej ilości beta-karotenu, który jest silnym antyoksydantem, marchew (i sok z niej wyciśnięty) blokuje związki rakotwórcze i zapobiega chorobom nowotworowym. Pozytywnie wpływa na układ odpornościowy, obniża poziom cholesterolu, zapobiega chorobom serca.Sok z marchwi to bogactwo składników mineralnych, takich jak potas, sód, wapń, fosfor, siarka, magnez, żelazo, miedź, cynk, mangan i kobalt, witamin A, B, C, E, H, K, PP, kwasu foliowego, inozytolu, alkaloidów i pektyn, co wpływa na przemianę materii, poprawia wzrok, działa na organizm regulująco, witaminizująco, a także mineralizuje, wzmacnia, regeneruje i oczyszcza.
A jak uzyskać bardziej kremową konsystencje przy blendowaniu marchewki, da się?
OdpowiedzUsuńNajważniejsze to dobry blender, słaby sobie nie poradzi i nie zblenduje marchwi surowej na kremowo, a dobry, kielichowy, wysokoobrotoowy bez problemu TU zobacz jak wybrać BLENDER , zobacz też: Jak uzyskać kremową i aksamitną konsystencję koktajli? http://zielonekoktajle.blogspot.com/2016/12/jak-uzyskac-kremowa-i-aksamitna.html
UsuńJa jem regularnie marchewkę - ale nie przesadzam, żeby nie być aż pomarańczową
OdpowiedzUsuń