Czy wiesz, że istnieje sposób aby zawsze otrzymywać niezwykłą kremową konsystencję koktajli, tzw. smooth?
Zielone koktajle miksujemy z przeróżnych składników, najczęściej są to zielonolistne warzywa liściaste z owocami lub warzywami albo owoce z warzywami z dodatkiem super żywności czy zielonych sproszkowanych alg, traw i innych zawierających chlorofil składników o super wartościach odżywczych. Gdy zmiksujesz banany ze świeżymi liśćmi szpinaku, zwłaszcza używając porządnego blendera – efekt gwarantowany a koktajl jest kremowy, jedwabiście gładki i przyjemny w konsystencji i smaku.
Ale co zrobić gdy miksujesz jarmuż, jabłka, lub inne mało kremowe w konsystencji owoce albo warzywa korzeniowe czy orzechy?
Aksamitna konsystencja zależy od kilku czynników, wymieńmy najważniejsze:JAKOŚĆ BLENDERA
Gdy używasz na co dzień miksera kielichowego dobrej marki nie musisz się martwić o konsystencję. Mocny blender radzi sobie nawet z twardymi warzywami korzeniowymi czy orzechami. Porządne ostrza miażdżą w krótkim okresie czasu wszystkie składniki, nie musisz się nawet martwić że zdążą się w mikserze podgrzać, gdyż najczęściej wystarczy kilkanaście lub kilkadziesiąt sekund, a koktajl jest gotowy.
TECHNIKA MIKSOWANIA
Ważna jest w przypadku gdy twój blender nie należy do najlepszych i najsilniejszych, a jego ostrza nie są najwyższej jakości. Wówczas aby konsystencja była jednolita, ważny jest sposób miksowania i wielkość składników, które miksujesz. Blenduj małe kawałki warzyw i owoców, uprzednio pokrojone, w minimalnej ilości płynu (woda, mleko roślinne, sok), najlepiej pulsacyjnie. Dopiero po osiągnięciu jak najbardziej gładkiej pulpy z twardych warzyw dodaj pozostałe składniki i miksuj dalej.
SKŁADNIKI
Nie jest tajemnicą, że są owoce i warzywa, które wyjątkowo nadają się do stworzenia idealnie kremowej konsystencji. Efekt ten uzyskasz dodając:
-Awokado
Idealnie kremowe koktajle uzyskasz dodając awokado. Nawet gdy za nim nie przepadasz, istnieje prawdopodobieństwo, że w koktajlach je pokochasz, gdyż nie zmienia zbytnio smaku, a tworzy idealnie gładką, gęstą konsystencję. Poza tym jako źródło zdrowych tłuszczy powoduje, że nie potrzebujesz już martwić się o dodawanie tłuszczu do koktajli, aby wszystkie witaminy rozpuszczalne w tłuszczach z pozostałych składników się wchłonęły.
8 powodów, dla których musisz dodać awokado do swoich zielonych koktajli, aby zyskać na zdrowiu, urodzie i nie tylko. Przeczytaj!
-Banan
Ten owoc jest wyjątkowy. To w zasadzie podstawowy przy tworzeniu koktajli. Nie dość, że słodki i smaczny - to jeszcze idealnie kremowy, co pomaga w uzyskaniu pożądanej konsystencji. Delikatny, niemal maślany miąższ banana jest łagodny dla przewodu pokarmowego oraz wyjątkowo syci, warto więc nie zapominać o nim i miksować w koktajlach jak najczęściej.
-Mrożone owoce
Przy okazji miksowania mrożonych owoców uzyskamy nie tylko kremowy, ale i lodowy efekt koktajlowy. Oczywiście pamiętaj, aby miksować mrożonki tylko mocnym blenderem, gdyż słaby zepsujesz, spalisz lub zniszczysz. Świetnie nadaje się tutaj banan, mango, ananas, papaja, dynia, owoce jagodowe, jak truskawki, maliny, jeżyny itp.
foto tytułowe: https://pixabay.com/pl/
Magnesy w zestawie: https://zielonekoktajle.pl/zestaw
Zimą, gdy świeżych warzyw i owoców coraz mniej, chcąc nie chcąc sięgamy po mrożonki. Zobacz, dlaczego warto.
Boisz
się, że pijąc jedynie koktajle cały dzień zabraknie ci ważnych
składników, że dostarczysz za mało kalorii? Albo że Twój metabolizm
spowolni a mięśnie ucierpią?
Nie
bój się. Dieta koktajlowa to nie głodówka! A jadłospisy na koktajle
przez cały dzień ułożyliśmy tak aby dostarczyć maksimum składników
odżywczych i odpowiednią dla Ciebie ilość kalorii. Sprawdź na https://zielonekoktajle.pl/dieta
Rodzaj blendera jest naprawdę ważny, pamiętam mój stary blender - żaden koktajl mi nie wychodził, ale po zakupie porządnego od razu widać było różnicę.
OdpowiedzUsuń