Lista owoców i warzyw, które najbardziej chłoną pestycydy

Czy wiesz, że niektóre owoce i warzywa warto kupować w wersji ekologicznej? Sprawdź tzw. parszywą 12nastkę?

http://zielonekoktajle.blogspot.com/2016/07/lista-owocow-i-warzyw-ktore-najbardziej.html



Istnieje lista warzyw i owoców, opublikowana przez EWG, amerykańską organizację non profit (Environmental Working Group) wolnych od zanieczyszczeń. To tak zwana czysta 15-nastka, ze względu na to, że warzywa i owoce z tej listy nie chłoną pestycydów i innych zanieczyszczeń związanych z ogólnie dostępną uprawą roślin.

Niestety oprócz warzyw i owoców najmniej chłonących pestycydy są też takie, które je chłoną najmocniej. Jest to tak zwana brudna, czyli parszywa 12-nastka. Przyjęło się uważać, że warzywa i owoce znajdujące się na tej liście są wyjątkowo skłonne do kumulacji niezdrowych środków używanych powszechnie do ochrony roślin. Pestycydy i zanieczyszczenia w tych warzywach i owocach są na tyle niebezpieczne, że warto rozważyć zakup ich z ekologicznych i sprawdzonych źródeł. Badane warzywa i owoce wykazywały największe skażenie i można śmiało wyciągnąć wniosek, że wymienione warzywa i owoce z uprawy masowej są najmniej zdrowe, zwłaszcza gdy kupisz je w hipermarkecie.




Oto zaktualizowana na 2021 rok lista tzw. brudnej 12-nastki owoców i warzyw


  • truskawki
  • szpinak
  • jarmuż
  • nektarynki
  • jabłka
  • winogrona
  • wiśnie/czereśnie
  • brzoskwinie
  • gruszki
  • papryka
  • seler naciowy
  • pomidory

 


Ranking ten stworzony był w Stanach Zjednoczonych, gdzie regulacje prawne dotyczące uprawy i stosowania środków ochronnych roślin są trochę mniej rygorystyczne niż w Europie, jednak możemy przez analogię założyć, że podobne badania u nas dałyby podobne rezultaty, choć nie w każdym przypadku. 

Zauważmy, że niektóre owoce czy warzywa uprawiane u nas sezonowo jak np. truskawki można pominąć w zestawieniu lub zastanowić się, czy naprawdę powinny się tu znaleźć? Truskawki w sezonie w Polsce są uprawiane zupełnie inaczej niż te całoroczne w Stanach Zjednoczonych.
 
Najlepiej wszystkie warzywa i owoce, nie tylko z listy parszywej 12-nastki kupować z lokalnych, ekologicznych źródeł lub uprawiać je samodzielnie, jednak wiadomo, że nie zawsze jest to możliwe i nie każdy też może sobie pozwolić na takie rozwiązanie.  

Ekologiczne owoce i warzywa są często droższe, trudniej dostępne, zwłaszcza w mniejszych miastach w Polsce. Rozważ jednak, czy nie lepiej kupić mniej, ale z dobrego źródła, oraz postaw na samodzielną uprawę. Zioła możesz hodować nawet na parapecie.



Poręczna forma książki, którą możesz zabrać ze sobą gdziekolwiek chcesz, albo trzymać na blacie w kuchni bez strachu, że się zabrudzi - KSIĄŻKA WACHLARZ!
Ponad 300 przepisów z oznaczoną kalorycznością i makroskładnikami:



Jak pozbyć się pestycydów z owoców i warzyw?

Nie pozbędziesz się ich całkowicie, ale istnieją sposoby, aby zmniejszyć ich ilość w warzywach i owocach. Najpopularniejsze i sprawdzone sposoby to:

Mycie

Mycie owoców i warzyw to podstawowa zasada. Ponieważ jednak większość stosowanych dziś pestycydów jest niestety odpornych na działania czynników atmosferycznych, zwykła woda tutaj nie wystarczy. Umyj warzywa i owoce w specjalnym płynie do usuwania pestycydów lub domowych warunkach użyj sody oczyszczonej. Kąpiel w wodzie o odczynie alkalicznym (z sodą oczyszczoną) spowoduje zajście hydrolizy. Nie wypłuczemy całości zanieczyszczeń, gdyż część weszła do wnętrza rośliny, ale pozbędziemy się ich z zewnątrz. Takie domowe, oczyszczające mycie poprzedź najpierw płukaniem kupionych warzyw i owoców 2-3 minuty w wodzie z octem lub kwaskiem cytrynowym, aby pozbyć się też bakterii. Na końcu można już opłukać owoce i warzywa pod bieżącą wodą. Szczotkowanie można dodatkowo zastosować przy okazji mycia warzyw korzeniowych, takich jak: marchewka, pietruszka, buraki itp.

Obieranie ze skóry

Obieranie sprawdza się w przypadku warzyw i owoców, których skórek i tak nie jemy, na przykład awokado, ananasów, z listy brudnej 12nastki można dodać ogórka, jabłko czy ziemniaka itp. Warto je także dodatkowo umyć, gdyż podczas obierania nieczystości są przenoszone na obraną część owoców i warzyw. Przy okazji mycia warzyw korzeniowych, można dodatkowo zastosować szczotkowanie.


Podsumowując, zauważamy i chcemy to podkreślić, że warto mimo wszystko jeść i miksować owoce i warzywa chociażby z pestycydami, niż nie jeść i nie miksować ich w ogóle! Inspiruj się i miksuj korzystając z przepisów których nie brakuje.

Czysta piętnastka i brudna dwunastka - jak interpretować wyniki rankingu warzyw i owoców chłonących pestycydy?

17 komentarzy:

  1. Ja zawsze myję warzywa i owoce w sodzie oczyszczonej z wodą.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. soda oczyszczona eliminuje grzyby,aby wyeliminować jakąś część pestycydów trzeba użyć octu

      Usuń
    2. Jest dokładnie odwrotnie . Pestycydy "wyciąga " soda , bakterie i grzyby eliminuje ocet .

      Usuń
    3. Jest Asiu dokładnie odwrotnie , ale jakie to ma znaczenie . Warto użyć jednego i drugiego czynnika .

      Usuń
    4. A jak myslicie ozonowanie pomorze w pozbyciu sie pestycydow i grzybow?

      Usuń
  2. Bardzo przydatny artykuł :)

    OdpowiedzUsuń
  3. możecie mi wytłumaczyć dlaczego tylko pomidory cherry a inne nie?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. pewnie ich uprawa wymaga użycia większej ilości środków z pestycydami

      Usuń
  4. Ten komentarz został usunięty przez administratora bloga.

    OdpowiedzUsuń
  5. to znaczy ze w Stanach Zjednoczonycjh nie ma truskawek sezonowych?

    OdpowiedzUsuń
  6. Można również w dużym stopniu pozbyć się pestycydów oraz wszelkiego rodzaju grzybów i bakterii ozonowaniem. Jest to chyba najskuteczniejsza metoda "dezynfekowania" warzyw i owoców.

    OdpowiedzUsuń
  7. Zdecydujcie się,tutaj groszek cukrowy zły, a w dobrej 15 groszek zielony ok!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Może dlatego, ze zielony jest łuszczony, a cukrowy je się w całości ze strączkami?

      Usuń
  8. Najlepiej nic nie jeść ��

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. No właśnie nie taka jest konkluzja z artykułu :)) Podsumowując, zauważamy i chcemy to podkreślić, że warto mimo wszystko jeść i miksować owoce i warzywa chociażby z pestycydami, niż nie jeść i nie miksować ich w ogóle! Inspiruj się i miksuj korzystając z przepisów których nie brakuje.

      Usuń

Celowane koktajle

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...