Czysta piętnastka i brudna dwunastka, jeść czy nie jeść oto jest pytanie

Czysta piętnastka i brudna dwunastka - jak interpretować wyniki rankingu warzyw i owoców chłonących pestycydy?



Istnieje lista warzyw i owoców, opublikowana przez EWG, amerykańską organizację non profit (Environmental Working Group) wolnych od zanieczyszczeń. To tak zwana czysta 15-nastka, warzywa i owoce z tej listy, zgodnie z przeprowadzonymi badaniami, nie chłoną pestycydów i innych zanieczyszczeń związanych z ogólnie dostępną uprawą roślin, albo chłoną je naprawdę w nieznacznym stopniu. Niestety jest też lista warzyw i owoców, które środki ochrony roślin chłoną najmocniej tzw. brudna, czyli parszywa 12-nastka. Warzywa i owoce znajdujące się na tej liście są wyjątkowo skłonne do kumulacji niezdrowych środków używanych powszechnie do ochrony roślin. Pestycydy i zanieczyszczenia w tych warzywach i owocach są na tyle niebezpieczne, że warto rozważyć zakup ich z ekologicznych i sprawdzonych źródeł. 


Oto zaktualizowana na 2021 rok lista tzw. czystej 15-nastki owoców i warzyw:


Oraz mniej chlubna lista tzw. brudnej 12-nastki owoców i warzyw zaktualizowana na 2021 rok 


Jakie wnioski możemy (powinniśmy) wyciągnąć z tych informacji?


Ranking ten stworzony był w Stanach Zjednoczonych, gdzie regulacje prawne dotyczące uprawy i stosowania środków ochronnych roślin są inne jak w Europie, jednak możemy przez analogię założyć, że podobne badania u nas dałyby podobne rezultaty, choć oczywiście nie w każdym przypadku. 

 
Jednak możemy śmiało założyć, że najlepiej wszystkie warzywa i owoce z listy parszywej 12-nastki kupować z lokalnych, ekologicznych źródeł lub uprawiać je samodzielnie, oczywiście wtedy, gdy tylko mamy taką możliwość! Ekologiczne owoce i warzywa są często droższe, trudniej dostępne. Czasem jednak lepiej kupić mniej, ale z dobrego źródła. Jeśli masz taką możliwość to hoduj chociaż część produktów na własną rękę (zioła możesz hodować nawet na parapecie!).

Jeśli natomiast nie mamy możliwości zdobycia danego produktu z uprawy ekologicznej i sami również go nie wyhodujemy stosujmy pewne zasady, które pozwalają pozbyć się większości szkodliwych substancji przed spożyciem:

-mycie owoców i warzyw - to podstawowa zasada - większość stosowanych dziś pestycydów jest niestety odpornych na działania czynników atmosferycznych, zwykła woda tutaj nie wystarczy. Umyj warzywa i owoce w specjalnym płynie do usuwania pestycydów lub domowych warunkach użyj sody oczyszczonej. Kąpiel w wodzie o odczynie alkalicznym (z sodą oczyszczoną) spowoduje zajście hydrolizy.

-Obieranie skórek warzyw i owoców, w przypadku skórek jadalnych pozbywamy się wówczas części składników dobroczynnych, ale minimalizujemy w ten sposób ryzyko spożycia chemikaliów, które naprawdę mogą nam zaszkodzić!

Jak zmniejszyć ilość pestycydów w spożywanych owocach i warzywach


Świeże warzywa i owoce vs produkty przetworzone w naszej diecie


Podsumowując: pomimo tego, że aktualna specyfika produkcji i hodowli naraża nas na pośrednie spożywanie pestycydów to nie powinniśmy zapominać o tym, że świeże warzywa i owoce są źródłem cennych składników! Często demonizujemy ich jakość nie zważając na to, że niejednokrotnie to przetworzona żywność jest przyczyną wielu chorób cywilizacyjnych i powinniśmy skupić się na czynnikach, na które mamy wpływ (bo niestety ilość używanych środków ochrony roślin jest zależna od regulacji odgórnych i samych hodowców, którzy często skupiają się na zyskowności, a nie zdrowiu swoich konsumentów).

Czy wiesz, że niektóre owoce i warzywa warto kupować w wersji ekologicznej? Sprawdź tzw. parszywą 12nastkę?

http://zielonekoktajle.blogspot.com/2016/07/lista-owocow-i-warzyw-ktore-najbardziej.html

Czy wiesz, że są takie owoce i warzywa które są zdrowe, najmniej skażone pestycydami nawet, gdy nie są ekologiczne?

http://zielonekoktajle.blogspot.com/2016/07/owoce-i-warzywa-ktorym-nie-straszne.html



1 komentarz:

Celowane koktajle

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...