DESER - Zielone lody z herbatą matcha i puddingiem z nasion chia
Składniki:
3 zamrożone banany (w plastrach)
1 łyżeczka herbaty matcha
3 łyżki nasion chia
1 szklanka mleka migdałowego
kilka truskawek
kilka orzechów nerkowca
Chia namocz w mleku na kilka godzin następnie zmiksuj wszystkie składniki po za truskawkami, które służą do przyozdobienia. Rozkoszuj się smakiem pysznego deseru!
Więcej na: http://foodmania-przepisy.blogspot.com/2016/07/lody-matcha-z-chia-i-truskawkami.html
30 przepisów na LODY z koktajli według metody ZAMROŹ i ZMIKSUJ
Więcej na: http://foodmania-przepisy.blogspot.com/2016/07/lody-matcha-z-chia-i-truskawkami.html
ZDROWE LODY BEZ CUKRU, JAJEK I MLEKA
30 przepisów na LODY z koktajli według metody ZAMROŹ i ZMIKSUJ
oraz
30 przepisów na LODY z koktajli według metody ZMIKSUJ I ZAMROŹ
NASIONA CHIA czyli nasiona szałwi hiszpańskiej idealnie nadają się jako dodatek do ZIELONYCH KOKTAJLI.
Przede wszystkim są tzw. super żywnością
(czyli charakteryzujące się dużą zawartością cennych dla organizmu
składników) oraz zwiększają gęstość i nadają konsystencję koktajlom.
Dzięki swojej właściwości absorpcji płynów, odpowiednio wcześniej
namoczone i dodane do koktajlu uwalniają wodę stopniowo w organizmie
przedłużając poziom i stopień nawilżenia.
Smak nasion CHIA jest
w sumie żaden, smakują tym płynem, którym zostały wcześniej namoczone
(9-cio krotnie zwiększają bowiem swoją objętość w płynie w ciągu
kilkunastu-kilkudziesięciu minut). Jeśli namoczysz je więc w wodzie, nie
będą miały smaku, jedynie galaretowata konsystencję, jeśli w soku
owocowym smakować będą owocowo, a jeśli np. w mleku roślinnym to tymże
mlekiem, proste. Nasiona szałwii hiszpańskiej nie zmieniają więc smaku
zielonych koktajli, jeśli dodasz je bez namaczania to po kilkunastu
minutach wchłoną płyn koktajlu i go mocno zagęszczą.
Jak zrobić najprostszy pudding z chia (szałwii hiszpańskiej)
i dlaczego Ci nie wychodzi?
Mistrzowski przepis!
OdpowiedzUsuń