Z puddingiem chia każdy dzień zaczniesz z energią i uśmiechem
Składniki:
2 łyżki nasion chia
1 szklanka mleka migdałowego
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
maliny
borówki
1 łyżeczka syropu z agawy
możesz też użyć innych sezonowych owoców, polecamy:
truskawki
morele
brzoskwinie
i inne sezonowe
przygotowanie:
Połącz wszystkie składniki w słoiczku i dobrze wymieszaj, umieść pudding w lodówce na noc. W między czasie przemieszaj pudding do uzyskania odpowiedniej konsystencji. Rano dodaj ulubione owoce, dzisiaj proponuję maliny i borówki - napisała Agnieszka Szczepaniak, więcej na: https://www.facebook.com/AgnieszkaSzczepaniakTrenerPersonalny
NASIONA CHIA czyli nasiona szałwi hiszpańskiej idealnie nadają się jako dodatek do ZIELONYCH KOKTAJLI.
Przede wszystkim są tzw. super żywnością
(czyli charakteryzujące się dużą zawartością cennych dla organizmu
składników) oraz zwiększają gęstość i nadają konsystencję koktajlom.
Dzięki swojej właściwości absorpcji płynów, odpowiednio wcześniej
namoczone i dodane do koktajlu uwalniają wodę stopniowo w organizmie
przedłużając poziom i stopień nawilżenia.
Smak nasion CHIA jest
w sumie żaden, smakują tym płynem, którym zostały wcześniej namoczone
(9-cio krotnie zwiększają bowiem swoją objętość w płynie w ciągu
kilkunastu-kilkudziesięciu minut). Jeśli namoczysz je więc w wodzie, nie
będą miały smaku, jedynie galaretowata konsystencję, jeśli w soku
owocowym smakować będą owocowo, a jeśli np. w mleku roślinnym to tymże
mlekiem, proste. Nasiona szałwii hiszpańskiej nie zmieniają więc smaku
zielonych koktajli, jeśli dodasz je bez namaczania to po kilkunastu
minutach wchłoną płyn koktajlu i go mocno zagęszczą.
Poręczna forma książki, którą możesz zabrać ze sobą gdziekolwiek chcesz, albo trzymać na blacie w kuchni bez strachu, że się zabrudzi - KSIĄŻKA WACHLARZ!
Ponad 300 przepisów z oznaczoną kalorycznością i makroskładnikami:
Jak zrobić najprostszy pudding z chia (szałwii hiszpańskiej)
i dlaczego Ci nie wychodzi?
Ja zawsze robiłam puddingi z chia :) Ale spróbuję w tym koktajlu.
OdpowiedzUsuń