pietruszka + kolendra + imbir + chlorella + jabłko + cytryna + mleko roślinne

Antysmogowy i immunostymulujący zielony koktajl 

https://zielonekoktajle.blogspot.com/2017/12/pietruszka-kolendra-imbir-chlorella.html


Zawarte w błonie komórkowej chlorelli polisacharydy, mają właściwości immunostymulujące. Szczególnie dotyczy to makrofagów. Wielocukry pobudzają komórki do fagocytozy oraz wydzielania niektórych cytokin. Głównymi składnikami polisacharydów są galaktoza, ramnoza, mannoza i ksyloza.

Makrofagi występują w formie stacjonarnej w tkankach oraz wędrujące. Ich głównym zadaniem jest fagocytoza i unieszkodliwianie bakterii, wirusów oraz innych patogenów. W płucach występują makrofagi płucne. Mają one również możliwość fagocytozy drobnych cząstek pyłów. Cząstki stałe (m. in. pyły) zawierają na swojej powierzchni metale ciężkie, bakterie, wirusy i inne patogeny. Makrofagi w sposób nieswoisty fagocytują je i unieszkodliwiają.

Innym mechanizmem detoksykacji metali ciężkich jest ich chelatacja. Zawarte w chlorelli fitochelatyny posiadają funkcję łączenia się z metalami. Następnie są wydalane z organizmu.

Składniki koktajlu powodują detoksykację metali ciężkich (chlorella i kolendra), pobudzają w sposób pośredni, komórki żerne (makrofagi), do fagocytozy wszelkich patogenów. Dostarczają przyswajalne źródło żelaza (chlorella, kolendra, natka pietruszki i cytryna). Działają odkażająco i immunostymulująco na organizm (chlorella, imbir).
Zachęcamy do wypróbowania przepisu na specjalny, antysmogowy koktajl, który przygotował Paweł Ochman z bloga Weganon.pl

Składniki:

1 średni pęczek natki pietruszki
1 średni pęczek kolendry
3-4 cm korzenia imbiru
2 łyżeczki chlorelli
1 jabłko
sok i skórka z 1 dużej cytryny
1 litr niesłodzonego mleka roślinnego
dowolny syrop do posłodzenia (opcjonalnie)


Obie natki posiekać w raz z łodyżkami. Jabłko i imbir drobno pokroić. Wszystkie składniki umieścić w blenderze kielichowym i dokładnie zmiksować. Przelać do butelki i przechowywać w lodówce przez 12 godzin.


Przyjmowanie 3g Chlorelli dziennie sprawi, że organizm zyska dodatkową ochronę w walce z zanieczyszczeniami a dodatkowo dostarczy witamin i minerałów niezbędnych do jego prawidłowego funkcjonowania. 

Zielony filtr to najlepsza ochrona jaką możemy posiadać przed smogiem

https://zielonekoktajle.blogspot.com/2017/11/chlorella-w-walce-ze-smogiem.html

 

Wciąż nas o to pytacie, oto szczegółowa odpowiedź o naszych książkach w wersji papierowej

https://zielonekoktajle.blogspot.com/2020/03/gdzie-kupic-ksiazki-z-serii-zielone.html


Zobacz, jak zielone koktajle mogą pomóc w usunięciu rtęci czy innych metali ciężkich z organizmu?

http://zielonekoktajle.blogspot.com/2017/05/jak-usunac-metale-ciezkie-z-organizmu.html

Hitem popularności stały się ostatnio sproszkowane algi i trawy stosowane jako środki wspomagające odchudzanie. 

Czy rzeczywiście tak działają?

Czy wiesz, że wiele naturalnych składników potrafi niszczyć komórki rakowe?

Walcz z rakiem od kuchni – zmiksuj koktajl antynowotworowy

Czy sproszkowana chlorella w Twoim zielonym koktajlu to zielona alga, która zdziała cuda?

http://zielonekoktajle.blogspot.com/2016/03/chlorella-chwilowa-moda-na-superfoods.html

Na co zwrócić uwagę podczas wyboru sprzętu, jakie parametry są ważne i jakie blendery się sprawdzą do miksowania koktajli?

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Celowane koktajle

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...