Antysmogowy i immunostymulujący zielony koktajl
Zawarte
w błonie komórkowej chlorelli polisacharydy, mają właściwości
immunostymulujące. Szczególnie dotyczy to makrofagów. Wielocukry pobudzają
komórki do fagocytozy oraz wydzielania niektórych cytokin. Głównymi składnikami
polisacharydów są galaktoza, ramnoza, mannoza i ksyloza.
Makrofagi
występują w formie stacjonarnej w tkankach oraz wędrujące. Ich głównym zadaniem
jest fagocytoza i unieszkodliwianie bakterii, wirusów oraz innych patogenów. W płucach występują makrofagi płucne. Mają one również możliwość fagocytozy
drobnych cząstek pyłów. Cząstki stałe (m. in. pyły) zawierają na swojej
powierzchni metale ciężkie, bakterie, wirusy i inne patogeny. Makrofagi w
sposób nieswoisty fagocytują je i unieszkodliwiają.
Innym
mechanizmem detoksykacji metali ciężkich jest ich chelatacja. Zawarte w
chlorelli fitochelatyny posiadają funkcję łączenia się z metalami. Następnie są
wydalane z organizmu.
Składniki
koktajlu powodują detoksykację metali ciężkich (chlorella i kolendra),
pobudzają w sposób pośredni, komórki żerne (makrofagi), do
fagocytozy wszelkich patogenów. Dostarczają przyswajalne źródło żelaza
(chlorella, kolendra, natka pietruszki i cytryna). Działają odkażająco i
immunostymulująco na organizm (chlorella, imbir).
Zachęcamy do wypróbowania przepisu na specjalny,
antysmogowy koktajl, który przygotował Paweł Ochman z bloga Weganon.pl Składniki:
1 średni pęczek natki pietruszki
1 średni pęczek kolendry
3-4 cm korzenia imbiru
2 łyżeczki chlorelli
1 jabłko
sok i skórka z 1 dużej cytryny
1 litr niesłodzonego mleka roślinnego
dowolny syrop do posłodzenia (opcjonalnie)
Obie natki posiekać w raz z łodyżkami. Jabłko i imbir drobno pokroić. Wszystkie składniki umieścić w blenderze kielichowym i dokładnie zmiksować. Przelać do butelki i przechowywać w lodówce przez 12 godzin.
Przyjmowanie 3g Chlorelli dziennie sprawi, że organizm zyska dodatkową ochronę w walce z zanieczyszczeniami a dodatkowo dostarczy witamin i minerałów niezbędnych do jego prawidłowego funkcjonowania.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz