Na co zwrócić uwagę podczas wyboru sprzętu, jakie parametry są ważne i jakie blendery się sprawdzą do miksowania koktajli?
Wielu Czytelników pyta nas jak wybrać blender, jaki blender
polecamy do koktajli, na co zwrócić uwagę podczas wyboru sprzętu.
Chcąc
sprostać Waszym oczekiwaniom, przygotowaliśmy materiał informacyjny, który
pozwoli dokonać dobrego wyboru blendera. Nie skupialiśmy się w nim na aspektach
wizualnych sprzętu, a na głównych i najważniejszych parametrach.
Wybór powinien rozpocząć się od zrozumienia jakie są
najważniejsze parametry blendera oraz jak one wpływają na przygotowywane przez
nas koktajle oraz inne potrawy. Zaczynamy.
1. Moc urządzenia
Wskazuje na to ile siły ma blender.
Moc mierzy się w Watach (W) lub Koniach Mechanicznych (KM). Łatwo można przeliczyć te jednostki ponieważ
1KM to zawsze 735W. Na rynku można spotkać blendery od 300W do 2000W. Moc
wskazuje na to jak łatwo blender będzie sobie radził z trudniejszymi
składnikami to zblendowania tj. orzechy, ziarna zbóż, lód, mrożone owoce.
Generalizując to każdy blender bez względu na moc poradzi sobie z pomarańczą,
arbuzem, czy pokrojonym w kostkę jabłkiem. Jeżeli zamierzamy blendować małą
ilość miękkich owoców czy warzyw to wcale duża moc nie jest nam potrzebna –
wystarczy 600W-700W. Przyjmuje się że granicą dla blenderów wysokiej mocy jest
1200W. Blendery o mocy powyżej tej umownej granicy będą sobie świetnie radziły
właśnie z twardymi produktami. Bez problemów poradzą sobie z dużą ilością
surowej marchwi, czy też ze zmieleniem siemienia lnianego na drobny pyłek.
Jeżeli chcemy blendować koktajle dla większej ilości osób (3+) to również warto
myśleć o większych mocach – nie tylko szybciej poradzimy sobie z przygotowaniem
posiłku ale również unikniemy przeciążenia i przegrzania blendera. Warto
również zauważyć że blendery wysokiej mocy mają znacząco dłuższą żywotność –
silniki w tych urządzeniach nie są przeciążane.
Czy wybierać więc jak największą moc? Nie do końca!
Blendery z mocą 1200W mogą być lepsze od tych z 2000W, dlaczego? W chwili spopularyzowania blenderów w naszych kuchniach powstały marki, które wypuściły na rynek słabej jakości blendery z dużą mocą, szukając klientów którzy dopiero zaczynając szukać takich urządzeń kierują się zasadą "im więcej tym lepiej". Nie do końca to dobra droga szukania dobrego blendera. Niektórzy producenci stosują takie właśnie rozwiązanie aby uatrakcyjnić swój produkt na tle konkurencji lub zniwelować słabą jakość noży czy dzbanków. Pamiętajcie również że to duży silnik to większy rozmiar, masa i głośniejsza praca.
Blendery z mocą 1200W mogą być lepsze od tych z 2000W, dlaczego? W chwili spopularyzowania blenderów w naszych kuchniach powstały marki, które wypuściły na rynek słabej jakości blendery z dużą mocą, szukając klientów którzy dopiero zaczynając szukać takich urządzeń kierują się zasadą "im więcej tym lepiej". Nie do końca to dobra droga szukania dobrego blendera. Niektórzy producenci stosują takie właśnie rozwiązanie aby uatrakcyjnić swój produkt na tle konkurencji lub zniwelować słabą jakość noży czy dzbanków. Pamiętajcie również że to duży silnik to większy rozmiar, masa i głośniejsza praca.
2. Ilość obrotów
Ta wraz z informacją o mocy stanowi o tym jak dobrze blender będzie rozdrabniał, jak jednolitą konsystencję koktajli otrzymamy. Prędkość obrotowa musi współgrać z mocą blendera. Oznacza to że prędkość wirowania noży musi być dopasowana do mocy jaka została „zainstalowana” w blenderze. Markowi producenci dbają o to aby obroty były dopasowane do mocy urządzenia. Spotykane na rynku rozwiązania charakteryzują się obrotami od 1000 do 35000 obrotów na minutę. Obroty z górnego zakresu wraz z dużą mocą umożliwiają nam blendowanie produktów tj. liście sałaty, jarmużu czy szpinaku na idealnie jednorodną konsystencję, owoce kiwi łącznie z bardzo drobnymi ziarenkami, arbuz z pestkami, siemienia lniane na drobny pyłek, żyta na mąkę, surowych warzyw, twardych jak burak, marchew itp. na jednolite koktajle, czy też orzechów na konsystencję masła. Blendery z wysokimi obrotami szczególnie często wybierane są przez rodziców uczących swoje dzieci dobrych nawyków żywieniowych, wprowadzając do diety dużo ilość owoców również w postaci zmiksowanej. Wybierając blendery z obrotami z dolnego zakresu (również niższej mocy) musimy się liczyć że konsystencja koktajli nie będzie jednolita i będziemy wyczuwać kawałki warzyw czy owoców. Takie blendery prawdopodobnie nie poradzą sobie z orzechami, ziarnami, czy warzywami liściastymi. Mogą ulec zniszczeniu podczas blendowania surowych warzyw.
Na co zwrócić uwagę w przypadku ilości obrotów? Otóż
najlepsze i najbardziej uznane blendery na świecie wcale nie posiadają
największej ilości obrotów, podobniej jak największej mocy, o której pisaliśmy
w pkt.1. Producenci, szczególnie azjatyccy, bardzo często podają ilość obrotów,
ale nie noży, tylko obrotów trzpienia napędowego, który odpowiada za napęd
noży. Oczywiście w rzeczywistości prędkość noży będzie inna ponieważ stawiają
one podczas pracy opór i zmieni się ona diametralnie już przy zalaniu noży
cieczą. Za duża ilość obrotów wiąże się z dość dużym hałasem, a wcale nie
przekłada się na jakość blendowania.
Zwróćcie uwagę że produkty z najwyżej półki cechują
się idealnym dobraniem ilości obrotów do mocy silnika oraz idealnym wyważeniem
tych dwóch czynników, czego efektem blendery, które potrafią zblendować
surowiec na idealna konsystencję nie posiadają ani najwyżej mocy ani najwyższej
ilości obrotów.
Zdarza Ci się zmiksować koktajl, który nie jest smaczny? Nie wylewaj go! Zobacz jak go łatwo i szybko uratować.
3. Typ (kielichowy/ręczny)
Blendery dzielimy na dwie grupy. Blendery ręczne (ze stopką blendującą) przeznaczone są dla użytkowników sporadycznie korzystających z blendera bądź też dla tych użytkowników, którzy blendują bardzo małe ilości posiłków (koktajl dla dziecka, czy też zupka). Ich zdecydowaną zaletą jest to że są małe i zajmują mało miejsca. Szybko się je rozkłada, szybko myje i składa. Charakteryzują się one również stosunkowo małą mocą i niskimi obrotami. Jest to dobry sprzęt na początku przygody z blendowaniem. Blendery kielichowe to urządzenia, które wyposażone w bazę blendera w której umieszczony jest silnik oraz dzban/kielich w którym zamontowane są noże. Blendery kielichowe są dużo bardziej wygodne w używaniu, w przypadkach kiedy blendujemy większe ilości produktów. Nie wymagają siły człowieka do tego aby blendować (nie trzeba uciskać stopki), nie trzeba przelewać gotowych koktajli/potraw do czystych pojemników w celu odzyskania roboczego kielicha.Czy wiesz, że istnieje sposób aby zawsze otrzymywać niezwykłą kremową konsystencję koktajli, tzw. smooth?
4. Noże (ilość i jakość)
Noże to oprócz mocy i obrotów jeden z kluczowych parametrów pozwalający ocenić możliwości blendera. Wykonane są z utwardzonej stali nierdzewnej (często tzw. chirurgicznej) . Blender może posiadać od dwóch do nawet sześciu ostrzy. Blender ręczny zazwyczaj posiada dwa lub cztery wyprofilowane ostrza. W blenderach kielichowych stosowane są rozwiązania z krawędziami ostrymi do blendowania produktów ciekłych (np. owoców) lub z ostrzami typu piła przeznaczonymi do produktów suchych (np. ziarna, orzechy). Niektórzy producenci wyposażyli swoje blendery w zespół 4 lub 6 ostrzy w pośród których występują zarówno te do produktów mokrych jak i suchych. My obecnie miksujemy blenderem, który ma… śmigło. Tak! To świetna opcja, bo grube, stalowe śmigło „zasysa” składniki do środka i bardzo skutecznie je rozdrabnia. Dodatkowo usuwa ryzyko skaleczenia podczas czyszczenia. Polecamy!5. Rodzaj i pojemność dzbana
Jeżeli chcemy blendować duże ilości owoców/warzyw/zbóż to zdecydowanie warto rozważyć zakup blendera kielichowego. Tutaj można znaleźć rozwiązania od 0,9 aż do 2,5 litrowych dzbanów. Duży pojemnik zaoszczędzi nam czasu i wysiłku podczas przygotowywania posiłków. Blendery ręczne są wyposażone w stosunkowo małe pojemniki wielkości 0,3 do 0,8 litra. Dobierając wielkość pojemnika roboczego trzeba wziąć pod uwagę fakt iż objętość owoców/warzyw przed blendowaniem jest około dwukrotnie większa niż ich objętość po zblendowaniu. Oznacz to że jeżeli chcemy uzyskać jednorazowo litr koktajlu to należałoby użyć kielicha wielkości 2 litry. Warto rozważyć ten aspekt decydując się na blendery ręczne z mniejszymi pojemnikami. W dzisiejszych czasach staje się to standardem jednak należy podkreślić to aby pojemnik był szklany bądź też wolny od bisfenoli A (tzw. BPA Free). Szkło podobnie jak ceramika zagwarantuje nam wysoką odporność na przenikanie enzymów z koktajli w głąb kielicha. Jeżeli decydujemy się na kielich nie szklany, to znakomitą alternatywą jest Tritan. Daje nam on również gwarancję bezpieczeństwa przygotowywanych produktów a a przy tym jest znaczą bardziej odporny na stłuczenia (niż szkło). Nasz najnowszy blender, którym miksujemy obecnie ma kwadratowy kielich. To niesamowite, ale taki prostokątny kielich jest łatwiejszy w czyszczeniu i zapobiega przyleganiu składników do ścianek.Najczęściej zadawane nam pytanie: jakim blenderem miksujecie oraz co wrzucać do blendera zimą, kiedy brak owoców i warzyw....
Oto odpowiedź 2 w 1
6. Gwarancja
Sprzęt nie powinien cię ani ograniczać, ani być wymówką do unikania koktajli.! <kliknij na obrazek>
7. Cena
Wszystkie powyższe parametry są istotne jednak zdecydowana większość z nas ma do dyspozycji ograniczony budżet. Rozpiętość cenowa blenderów jest ogromna. Można znaleźć pomocników kuchennych już za 100 PLN, a także za ponad 5000 PLN. Warto przemyśleć swoje potrzeby i oczekiwania względem blendera. Czasami przy ograniczonym budżecie opłacalnym będzie poczekać kilka miesięcy z zakupem, niż na szybko zdecydować się na rozwiązanie które nie spełni swojej roli w naszej kuchni i wyląduje na dnie szafki bądź też ulegnie przeciążeniu po 24 miesiącach gwarancji.Jaki my mamy blender?
To najczęściej zadawane nam pytanie. Zobacz TUTAJ jak miksujemy: https://www.youtube.com/channel/UCax70bGLlbPGP4h2GZa-xoQ
W trakcie zdobywania swoich doświadczeń z koktajlami miksowaliśmy dużą ilością blenderów. Obecnie miksujemy blenderem marki Blendtec, model total.
Ty również możesz zakupić taki blender, jako nasz czytelnik ze specjalną zniżką!Jak skorzystać z rabatu? To proste:
1. Wejdź na stronę sklepu https://www.lepszesoki.pl/koktajle
2. Gdy wejdziesz z tego linka zobaczysz cenę już z rabatem 10%
3. Korzystaj i ciesz się swoimi koktajlami w super blenderze 🙂
Poręczna forma książki, którą możesz zabrać ze sobą gdziekolwiek chcesz, albo trzymać na blacie w kuchni bez strachu, że się zabrudzi -
KSIĄŻKA WACHLARZ!
Ponad 300 przepisów z oznaczoną kalorycznością i makroskładnikami:
super artykuł, szkoda że tak ukryty na Twoim blogu, jestem już po zakupie mojgo kielichowego i niestety zakup był umiarkowanie dobry :(.
OdpowiedzUsuńSuper pomoc w wyborze blendera. Bardzo lubię Waszą strone. Jesteście świetni a po zakupie blendera będę korzystać z Waszych przepisow na koktajle. Pozdrawiam.🌷
OdpowiedzUsuńSuper! Pamiętaj jednak że blender jest ważny ale nie najważniejszy :) Najważniejsze są dobre chęci i odrobina motywacji i inspiracji :)
UsuńDzieki za pomoc🙋♀️. Pozdrawiam
OdpowiedzUsuń