Zielony filtr to najlepsza ochrona jaką możemy posiadać przed smogiem
Smog - według
danych Światowej Organizacji Zdrowia (WHO) zanieczyszczenia powietrza zabijają,
co roku 6, 5 mln ludzi na całym świecie. Jak szacuje Europejska Agencja
Środowiska w Polsce jest to, blisko 50 tys. osób rocznie. Czy można temu
zapobiec i jak radzić sobie z problemem smogu? Istnieje zielona siła, która
może nas wspomóc w tej walce.
Toksyczna Polska
Nasz kraj zajmuje wysoką
pozycję na liście najbardziej zanieczyszczonych w Europie. Dotyczy to zwłaszcza
unoszących się w powietrzu drobnych pyłów o średnicy nie większej niż 2, 5
mikrometra (tysięcznej części milimetra). Zawierają one m.in. związki siarki i
azotu, metale ciężkie oraz amoniak. Najbardziej szkodliwym składnikiem, który
pojawia się w wyniku zanieczyszczeń jest Benzo(a)piren będący silnym środkiem
rakotwórczym. Pył o średnicy 2, 5 mikrometra może przenikać do krwioobiegu, co niekorzystnie
wpływa na przebieg licznych chorób serca i zwiększa ryzyko zachorowań na
choroby nowotworowe, w szczególności raka płuc. Udowodniono, że w okresach
występowania podwyższonych poziomów zanieczyszczenia powietrza, objawy chorób
układu krążenia takie jak duszność, niemiarowa praca serca, bóle w klatce
piersiowej, czy wyraźny wzrost ciśnienia tętniczego krwi mogą znacznie się
nasilić.
Niestety, zanieczyszczone powietrze nie jest jedyną drogą, przez którą
metale ciężkie mogą przedostać się do naszego organizmu. Smog osiada również na
glebie i pochodzącej z niej żywności. Kadm, rtęć, ołów, nikiel i arsen to tylko
niektóre ze szkodliwych związków znajdujących się na warzywach
i owocach. Do warzyw najsilniej kumulujących metale ciężkie należą marchew, sałata, kapusta, seler
i pietruszka. Wiele z nich to składniki jedzenia dla dzieci, a ich obecność może powodować zwiększenie ryzyka zachorowań na poważne choroby. Czy istnieje rozwiązanie problemu usuwania metali ciężkich z naszego jedzenia?
i owocach. Do warzyw najsilniej kumulujących metale ciężkie należą marchew, sałata, kapusta, seler
i pietruszka. Wiele z nich to składniki jedzenia dla dzieci, a ich obecność może powodować zwiększenie ryzyka zachorowań na poważne choroby. Czy istnieje rozwiązanie problemu usuwania metali ciężkich z naszego jedzenia?
Zobacz, jak zielone koktajle mogą pomóc w usunięciu rtęci czy innych metali ciężkich z organizmu?
Waleczna chlorella
Pomoc przychodzi pod postacią małej, słodkowodnej algi – chlorelli. Ta
od Purella Food pochodziz najczystszych, wyselekcjonowanych źródeł z Korei Południowej. Nazywana często
multiwitaminą natury jest bogata w witaminy i minerały, dzięki którym naturalnie
odkwasza i oczyszcza organizm. Właściwości detoksykacyjne chlorelli związane są
z obecnością sporopoleniny (substancja zawartaw ścianie komórkowej) oraz fitochelatyn. Wiążą one m.in. metale ciężkie a
następnie wydalają jez organizmu. Jej błona komórkowa
składa się z trzech warstw ochronnych bardzo odpornych na czynniki zewnętrzne.
To właśnie dzięki nim chlorella posiada właściwości absorbujące
zanieczyszczenia. Najgrubsza jak i średnia błona komórkowa składają się z
mikrowłókien celulozowych, które formują ustrukturyzowaną sieć. Szkodliwe
substancje zostają „uwięzione” w niej a następnie wydalone z organizmu.
Chlorellę mogą stosować kobiety w ciąży, dzieci i osoby starsze. Dostępna jest
pod postacią tabletek i proszku oraz występuje w produktach, Purella Food z
linii Enjoy Pure Life jak smoothies, batony czy inne przekąski powstałe w
technologii RAW.
Idealnym rozwiązaniem w okresie jesienno – zimowym, czyli największego
stężenia smogu będzie też codzienne wypijanie zielonego koktajlu z chlorellą.
Dlaczego?
Zawarte w błonie komórkowej chlorelli polisacharydy, mają
właściwości immunostymulujące. Szczególnie dotyczy to makrofagów. Makrofagi
występują w formie stacjonarnej w tkankach oraz wędrującej. Ich głównym
zadaniem jest fagocytoza i unieszkodliwianie bakterii, wirusów oraz innych patogenów. W płucach
występują makrofagi płucne. Mają one również możliwość fagocytozy drobnych
cząstek pyłów. Cząstki stałe (m. in. pyły) zawierają na swojej powierzchni
metale ciężkie, bakterie, wirusy i inne patogeny. Makrofagi w sposób nieswoisty
fagocytują je i unieszkodliwiają. Wielocukry zawarte w chłonie komórkowej
chlorelli, których głównymi składnikami są galaktoza, ramnoza, mannoza i
ksyloza, pobudzają komórki makrofagów do fagocytozy oraz wydzielania niektórych
cytokin.
Składniki koktajlu powodują detoksykację metali ciężkich (chlorella i kolendra), pobudzają w sposób pośredni, komórki żerne (makrofagi), do fagocytozy wszelkich patogenów. Dostarczają przyswajalne źródło żelaza (chlorella, kolendra, natka pietruszki i cytryna). Działają odkażająco i immunostymulująco na organizm (chlorella, imbir).
Antysmogowy i immunostymulujący zielony koktajl
Składniki koktajlu powodują detoksykację metali ciężkich (chlorella i kolendra), pobudzają w sposób pośredni, komórki żerne (makrofagi), do fagocytozy wszelkich patogenów. Dostarczają przyswajalne źródło żelaza (chlorella, kolendra, natka pietruszki i cytryna). Działają odkażająco i immunostymulująco na organizm (chlorella, imbir).
Zjawisko smogu szybko nie zniknie,
ale dieta bogata w zielone warzywa i owoce, stosowanie 3 g chlorelli dziennie,
noszenie specjalistycznych maseczek i ciągłe poszerzanie wiedzy w temacie
zanieczyszczeń powietrza przez metale ciężkie sprawią, że wesprzemy nasz
organizm w tej nierównej walce.
Chlorellę w formie sproszkowanej możesz zmiksować w koktajlu z owocami, zobacz propozycje koktajli z chlorellą np. TUTAJ
http://zielonekoktajle.blogspot.com/search/label/chlorella
Smog to nie żart
Walka ze smogiem dopiero się zaczyna. Problem zanieczyszczenia powietrza coraz częściej poruszany jest w mediach, powstają programy edukacyjne oraz projekty mające na celu wyeliminowanie tego groźnego zjawiska. Jeżeli nasza świadomość w tym temacie będzie wzrastać jest nadzieja, że już niedługo smog pozostanie tylko czarną chmurą przeszłości.
źródło: materiały prasowe Purella Foods
Zobacz też przykładowe koktajle z chlorellą (kliknij na zdjęcie i przejdź do przepisu):
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz