Zobacz, jak zielone koktajle mogą pomóc w usunięciu rtęci czy innych metali ciężkich z organizmu?
Metale ciężkie otaczają nas z każdej
strony, wpływając na nasze zdrowie i kumulując się w organizmie, a ich
całkowicie pozbycie się jest raczej nie możliwe. To cena naszej
cywilizacji, która doprowadza do szeregu chorób.
Całkowite pozbycie się metali z organizmu nie jest możliwe, ale jest sposób, aby regularnie i stale oczyszczać organizm. jest nim codzienne spożywanie zielonych koktajli.
Zielone koktajle to naturalny detoks dla organizmu. Miksując zielonolistne warzywa liściaste, dostarczamy chlorofilu, który naturalnie ma właściwości usuwające toksyny oraz dostarcza wielu składników pomocnych w walce z toksynami i zatruciami. W szczególności upewnij się, że jesz wystarczające ilości błonnika, ponieważ wiąże on toksyny i ułatwia ich usuwanie. Błonnik łatwo dostarczyć pod postacią koktajli, gdyż miksując warzywa i owoce jesteś w stanie dostarczyć jego większą ilość ze względu na bardziej przystępną, płynną, postać posiłku.
Ważne jest, aby używać do zielonych koktajli naprzemiennie tych składników, które proces usuwania metali ciężkich dodatkowo wspomagają. Są to m.in.:
Chlorella – to silny i bardzo skuteczny chelator. Zielony, jednokomórkowy glon, który wiąże się z cząsteczkami metali ciężkich, dzięki czemu pozawala na ich wydalenie. Chlorellę bardzo łatwo stosować z zielonym koktajlu, po prostu sproszkowaną czy tabletkową postać dodajemy do miksowania. W połączeniu ze słodkimi i intensywnymi w smaku owocami nie wyczuwamy jej rybiego smaku ani zapachu, a ona dodatkowo pięknie barwi nam koktajl na zielono.
Kolendra - „To zioło kuchenne usuwa z kości i centralnego układu nerwowego takie metale ciężkie jak rtęć, kadm i ołów. Jest prawdopodobnie jedynym czynnikiem, który skutecznie usuwa rtęć zgromadzoną w przestrzeni międzykomórkowej (związaną z mitochondriami, cząsteczkami tubuliny i liposomami, itd.) oraz w jądrach komórek (tam kolendra eliminuje uszkodzenia DNA)"– Dietrich Klinghardt, doktor nauk medycznych.
Witamina C – znajdująca się w większości owoców również wykazuje właściwości detoksykujące. Ważne w tym wypadku jest jednak, aby jak najczęściej spożywać owoce i warzywa wolne od zanieczyszczeń, bo inaczej te metale do nas wrócą wraz z pożywieniem.
Owoce i warzywa często wymieniane jako te usuwające metale ciężkie z organizmu, w większości wypadków właśnie ze względu na witaminę C, ale także ze względu na pektynę: jabłka, cytrusy, pigwa, gruszki, morele, winogrona, szpinak, buraki, szczaw, sałata, nasiona sezamu, korzeń trawy cytrynowej, herbatki z nagietka, rumianku, rokitnika, dzikiej róży, ryż, owies, marchew, dynie, bakłażany, rzodkiewki, pomidory, ziemniaki, jagody, truskawki.
Selen - ten niezbędny pierwiastek śladowy może pomóc przeciwdziałać toksycznemu działaniu rtęci, kadmu, talu i srebra. Dodawaj więc do zielonych koktajli takie składniki jak: orzechy brazylijskie czy brokuły.
Nie zapominajcie też o różnorodności codziennych zielonych koktajli, to ważne aby się szybko nie znudziły i dostarczały wielorakich składników - przepisy na każdy dzień roku znajdziecie w książce "Zielone koktajle 365 przepisów", sporo w rozdziale koktajle odchudzające, która już po 3 dniach przedsprzedaży została bestsellerem Empiku.
foto tytułowe: https://pixabay.com/pl/
Dlaczego jesteśmy narażeni na zanieczyszczenia metalami ciężkimi?
Wokół nas są metale ciężkie. Znajdziemy je w jedzeniu, w wodzie, w mieszkaniu, w powietrzu... Dookoła nas unosi się ołów, rtęć, kadm, arsen, nikiel i wiele innych metali. Ołowiem nasączane są popularne farby czy kosmetyki. Trujące spaliny otaczają nas na każdej ulicy. Nie sposób tego uniknąć. Większość artykułów, jakie używamy na co dzień, m.in. artykuły gospodarstwa domowego, które mają kontakt z żywnością, przenoszą metale do naszego codziennego pożywienia, a my nawet nie jesteśmy tego świadomi. Wypełnienia amalgamatowe w zębach to już powoli przeżytek, ale nawet na tym polu zdarzają się zatrucia rtęcią. Podobnie wdychamy rtęć na przykład z oparów, gdy gdzieś w pobliżu zbiła się żarówka typu CFL czy niedaleko działa zakład spalania węgla. Możliwości jest tak wiele, że ciężko ich uniknąć, a pamiętajmy, iż trujące opary i bezpośrednie zanieczyszczenia wprowadzane z jedzeniem do organizmu odkładają się latami i kumulują.
Czy sproszkowana chlorella w Twoim zielonym koktajlu to zielona alga, która zdziała cuda?
Czy sproszkowana chlorella w Twoim zielonym koktajlu to zielona alga, która zdziała cuda?
Więc co pozwoli pozbyć się metali ciężkich z organizmu?
Całkowite pozbycie się metali z organizmu nie jest możliwe, ale jest sposób, aby regularnie i stale oczyszczać organizm. jest nim codzienne spożywanie zielonych koktajli.
Zielone koktajle to naturalny detoks dla organizmu. Miksując zielonolistne warzywa liściaste, dostarczamy chlorofilu, który naturalnie ma właściwości usuwające toksyny oraz dostarcza wielu składników pomocnych w walce z toksynami i zatruciami. W szczególności upewnij się, że jesz wystarczające ilości błonnika, ponieważ wiąże on toksyny i ułatwia ich usuwanie. Błonnik łatwo dostarczyć pod postacią koktajli, gdyż miksując warzywa i owoce jesteś w stanie dostarczyć jego większą ilość ze względu na bardziej przystępną, płynną, postać posiłku.
Miksujesz świeże owoce i warzywa w koktajlach? Większość zawiera pestycydy i zanieczyszczenia.
Ważne jest, aby używać do zielonych koktajli naprzemiennie tych składników, które proces usuwania metali ciężkich dodatkowo wspomagają. Są to m.in.:
Chlorella – to silny i bardzo skuteczny chelator. Zielony, jednokomórkowy glon, który wiąże się z cząsteczkami metali ciężkich, dzięki czemu pozawala na ich wydalenie. Chlorellę bardzo łatwo stosować z zielonym koktajlu, po prostu sproszkowaną czy tabletkową postać dodajemy do miksowania. W połączeniu ze słodkimi i intensywnymi w smaku owocami nie wyczuwamy jej rybiego smaku ani zapachu, a ona dodatkowo pięknie barwi nam koktajl na zielono.
Kolendra - „To zioło kuchenne usuwa z kości i centralnego układu nerwowego takie metale ciężkie jak rtęć, kadm i ołów. Jest prawdopodobnie jedynym czynnikiem, który skutecznie usuwa rtęć zgromadzoną w przestrzeni międzykomórkowej (związaną z mitochondriami, cząsteczkami tubuliny i liposomami, itd.) oraz w jądrach komórek (tam kolendra eliminuje uszkodzenia DNA)"– Dietrich Klinghardt, doktor nauk medycznych.
Witamina C – znajdująca się w większości owoców również wykazuje właściwości detoksykujące. Ważne w tym wypadku jest jednak, aby jak najczęściej spożywać owoce i warzywa wolne od zanieczyszczeń, bo inaczej te metale do nas wrócą wraz z pożywieniem.
Owoce i warzywa często wymieniane jako te usuwające metale ciężkie z organizmu, w większości wypadków właśnie ze względu na witaminę C, ale także ze względu na pektynę: jabłka, cytrusy, pigwa, gruszki, morele, winogrona, szpinak, buraki, szczaw, sałata, nasiona sezamu, korzeń trawy cytrynowej, herbatki z nagietka, rumianku, rokitnika, dzikiej róży, ryż, owies, marchew, dynie, bakłażany, rzodkiewki, pomidory, ziemniaki, jagody, truskawki.
Selen - ten niezbędny pierwiastek śladowy może pomóc przeciwdziałać toksycznemu działaniu rtęci, kadmu, talu i srebra. Dodawaj więc do zielonych koktajli takie składniki jak: orzechy brazylijskie czy brokuły.
Nie zapominajcie też o różnorodności codziennych zielonych koktajli, to ważne aby się szybko nie znudziły i dostarczały wielorakich składników - przepisy na każdy dzień roku znajdziecie w książce "Zielone koktajle 365 przepisów", sporo w rozdziale koktajle odchudzające, która już po 3 dniach przedsprzedaży została bestsellerem Empiku.
foto tytułowe: https://pixabay.com/pl/
Bardzo ciekawy artykuł !
OdpowiedzUsuńciekawy wpis, tylko tak się zastanawiam, czy organizm naprawdę nie jest w stanie sam o siebie zadbać? Tzn. jak go przyzwyczaimy, że wszystkie złe rzeczy wypłukujemy to pewnie zatraca taką zdolność samoregeneracji, ale zanim do tego dojdzie?
OdpowiedzUsuń