Młode liście to idealny materiał na zielony koktajl - często liście są bardziej wartościowe i bogatsze w składniki odżywcze od korzeni
Czy wiesz, że młode liście wiosennych warzyw możesz zmiksować na pyszny zielony koktajl z owocami? Spróbuj koniecznie, stanowią one niedoceniane źródło wartości odżywczych, są pełne witamin i minerałów. Nie wyrzucaj ich, zmiksuj w zielonym koktajlu, a nie pożałujesz. O ile seler naciowy czy natka pietruszki wykorzystywane są często w zielonych koktajlach, o tyle pozostałe liście warzyw korzeniowych są często pomijane i niepotrzebnie wyrzucane. Nać jest doskonałym źródłem witamin i minerałów, w większości wypadków w bilansie wartości odżywczych okazuje się, że lepiej wyrzucić korzeń niż liście.
Zdradzamy listę najlepszych składników do koktajli, których możesz użyć wiosną.
Młode liście rzodkiewki
Zwykle zjada się tylko podziemną część rzodkiewki, a liście wyrzuca. Zmień to myślenie, liście rzodkiewki mają więcej wartości odżywczych od korzeni. Mają właściwości odtruwające organizm z toksyn i substancji kancerogennych. Działają przeciwzapalnie, a ich działanie przeciwnowotworowe jest nawet większe niż znane z tego brokuły. Liście rzodkiewki są bogate w witaminę C (nawet dwa razy więcej niż cytryna), fosfor, wapń i żelazo. Poprawiają trawienie i przemianę materii, regulują ciśnienie krwi a nawet wspomagają leczenie żółtaczki. W koktajlach nie przesadź z ilością liści, gdyż są ostre w smaku.Właśnie zaczyna się sezon na chwasty. Zmiksuj pokrzywę z owocami i ciesz się zdrowiem oraz witalnością przez całą wiosnę!
Młode liście kalarepy
Najbogatszą w witaminy i sole mineralne częścią rośliny są właśnie młode liście kalarepy a nie korzeń. Pod względem wartości odżywczych znacznie przewyższają samą zgrubiałą łodygę i bulwę. Zawierają m.in. magnez, sód, potas, żelazo, fosfor, miedź, chlor, jod, mangan, witaminy A, z grupy B i witaminę K i C a także karoteny. Bogate w błonnik pokarmowy ułatwiają działanie przewodu pokarmowego i wspomagają trawienie. Najdelikatniejsze w smaku i mało włókniste liście kalarepa ma na wiosnę. Właśnie dlatego pamiętajmy o niej szczególnie właśnie teraz.Idzie wiosna! Pij sok z marchwi, aby uzyskać piękny odcień skóry i zyskać młody wygląd. Zobacz, jakie korzyści daje spożywanie marchewki.
Młode liście marchwi
Staranne obieramy marchewkę, a liście wyrzucamy, jakby były niejadalne, a przecież liście marchwi są zdrowe – już nasze prababki używały je w kuchni, a także do celów zdrowotnych. Natka marchewki jest bogatym źródłem potasu, witamin i minerałów. W połączeniu z korzeniem w koktajlach smakuje pysznie, gdyż młoda marchew jest bardzo słodka i niweluje gorycz i gorzkość liści. Natka zawiera też więcej witaminy C niż korzeń i więcej witaminy K niż inne warzywa. Działa odtruwająco na wątrobę i oczyszcza cały organizm. Bogata w minerały, a szczególnie chlorofil, pobudza metabolizm i zapobiega chorobom cywilizacyjnym. W koktajlach nie przesadź z ilością liści gdyż są gorzkie w smaku.Chcesz odkwasić organizm, pokonać kaca czy wspomóc odchudzanie? Pij koktajle z surowymi burakami, to prawdziwe, zdrowe DOPALACZE
Młode liście buraka
Widząc botwinę, myślisz: „będzie pyszna zupa”? Zmień to wyobrażenie i zmiksuj czasem zielony koktajl z surowych liści młodego buraka. Idealny koktajl do wzmocnienia odporności i wzmocnienia krwi oraz wątroby. Zawarta w surowej botwinie pektyna obniża poziom cholesterolu a błonnik likwiduje zaparcia i przyspiesza trawienie oraz przemianę materii. Botwina to doskonałe źródło witaminy B1, C oraz wapnia i magnezu. Dodatkowo pomaga w zachowaniu równowagi kwasowo-zasadowej.Pamiętajmy, aby liście były młode i pochodziły najlepiej z ekologicznych upraw (bez oprysków).
Ponieważ na łodygach i liściach warzyw korzeniowych mogą gromadzić się bakterie chorobotwórcze a także jaja pasożytów (kontakt z glebą), dlatego przed przystąpieniem do obierania i spożycia należy bardzo starannie je umyć.
foto tytułowe: https://pixabay.com/pl/
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz