czwartek, 4 maja 2017

Nie wyrzucaj liści rzodkiewki, marchwi, kalarepy czy buraka! Zmiksuj zielony koktajl!

Młode liście to idealny materiał na zielony koktajl - często liście są bardziej wartościowe i bogatsze w składniki odżywcze od korzeni.

http://zielonekoktajle.blogspot.com/2017/05/nie-wyrzucaj-lisci-rzodkiewki-marchwi.html

 

Czy wiesz, że młode liście wiosennych warzyw możesz zmiksować na pyszny zielony koktajl z owocami? Spróbuj koniecznie, stanowią one niedoceniane źródło wartości odżywczych, sa pełne witamin i minerałów. Nie wyrzucaj ich, zmiksuj w zielonym koktajlu, a nie pożałujesz. O ile seler naciowy czy natka pietruszki wykorzystywane są często w zielonych koktajlach, o tyle pozostałe liście warzyw korzeniowych są często pomijane i niepotrzebnie wyrzucane. Nać jest doskonałym źródłem witamin i minerałów, w większości wypadków w bilansie wartości odżywczych okazuje się, że lepiej wyrzucić korzeń niż liście.

Zdradzamy listę najlepszych składników do koktajli, których możesz użyć wiosną.

http://zielonekoktajle.blogspot.com/2017/03/40-najlepszych-wiosennych-skadnikow-do.html

Młode liście rzodkiewki

Zwykle zjada się tylko podziemną część rzodkiewki, a liście wyrzuca. Zmień to myślenie, liście rzodkiewki mają więcej wartości odżywczych od korzeni. Mają właściwości odtruwające organizm z toksyn i substancji kancerogennych. Działają przeciwzapalnie, a ich działanie przeciwnowotworowe jest nawet większe niż znane z tego brokuły. Liście rzodkiewki są bogate w witaminę C (nawet dwa razy więcej niż cytryna), fosfor, wapń i żelazo. Poprawiają trawienie i przemianę materii, regulują ciśnienie krwi a nawet wspomagają leczenie żółtaczki. W koktajlach nie przesadź z ilością liści, gdyż są ostre w smaku.

 

Właśnie zaczyna się sezon na chwasty. Zmiksuj pokrzywę z owocami i ciesz się zdrowiem oraz witalnością przez całą wiosnę!

http://zielonekoktajle.blogspot.com/2017/03/zielony-koktajl-z-pokrzywa-krolowa.html

Młode liście kalarepy

Najbogatszą w witaminy i sole mineralne częścią rośliny są właśnie młode liście kalarepy a nie korzeń. Pod względem wartości odżywczych znacznie przewyższają samą zgrubiałą łodygę i bulwę. Zawierają m.in. magnez, sód, potas, żelazo, fosfor, miedź, chlor, jod, mangan, witaminy A, z grupy B i witaminę K i C a także karoteny. Bogate w błonnik pokarmowy ułatwiają działanie przewodu pokarmowego i wspomagają trawienie. Najdelikatniejsze w smaku i mało włókniste liście kalarepa ma na wiosnę. Właśnie dlatego pamiętajmy o niej szczególnie właśnie teraz.

 

Idzie wiosna! Pij sok z marchwi, aby uzyskać piękny odcień skóry i zyskać młody wygląd. Zobacz, jakie korzyści daje spożywanie marchewki.

Młode liście marchwi

Staranne obieramy marchewkę, a liście wyrzucamy, jakby były niejadalne, a przecież liście marchwi są zdrowe – już nasze prababki używały je w kuchni, a także do celów zdrowotnych. Natka marchewki jest bogatym źródłem potasu, witamin i minerałów. W połączeniu z korzeniem w koktajlach smakuje pysznie, gdyż młoda marchew jest bardzo słodka i niweluje gorycz i gorzkość liści. Natka zawiera też więcej witaminy C niż korzeń i więcej witaminy K niż inne warzywa. Działa odtruwająco na wątrobę i oczyszcza cały organizm. Bogata w minerały, a szczególnie chlorofil, pobudza metabolizm i zapobiega chorobom cywilizacyjnym. W koktajlach nie przesadź z ilością liści gdyż są gorzkie w smaku.

 

Chcesz odkwasić organizm, pokonać kaca czy wspomóc odchudzanie? Pij koktajle z surowymi burakami, to prawdziwe, zdrowe DOPALACZE
http://zielonekoktajle.blogspot.com/2016/03/prawdziwe-dopalacze-koktajle-z-burakami.html

Młode liście buraka

Widząc botwinę, myślisz: „będzie pyszna zupa”? Zmień to wyobrażenie i zmiksuj czasem zielony koktajl z surowych liści młodego buraka. Idealny koktajl do wzmocnienia odporności i wzmocnienia krwi oraz wątroby. Zawarta w surowej botwinie pektyna obniża poziom cholesterolu a błonnik likwiduje zaparcia i przyspiesza trawienie oraz przemianę materii. Botwina to doskonałe źródło witaminy B1, C oraz wapnia i magnezu. Dodatkowo pomaga w zachowaniu równowagi kwasowo-zasadowej.
Pamiętajmy, aby liście były młode i pochodziły najlepiej z ekologicznych upraw (bez oprysków).
Ponieważ na łodygach i liściach warzyw korzeniowych mogą gromadzić się bakterie chorobotwórcze a także jaja pasożytów (kontakt z glebą), dlatego przed przystąpieniem do obierania i spożycia należy bardzo starannie je umyć.


 foto tytułowe: https://pixabay.com/pl/



artykuł ten, naszego autorstwa został opublikowany na Blasting News, dn. 10 maja 2016r.

http://pl.blastingnews.com/styl-zycia/2016/05/nie-wyrzucaj-lisci-rzodkiewki-marchwi-kalarepy-czy-buraka-zmiksuj-zielony-koktajl-00914141.html


 

KSIĄŻKI naszego autorstwa kupisz w każdej dobrze zaopatrzonej księgarni

http://bit.ly/2lXfHflhttp://bit.ly/1PCnhPM



 

Czy wiesz, że szparagi są przepyszne w zielonych koktajlach, na surowo, na parze i po ugotowaniu?

http://zielonekoktajle.blogspot.com/2017/04/sezon-na-szparagi-start-zmiksuj-je-w.html

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Nasze książki w sprzedaży z rabatem

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...