Jesteś w ciąży? Gratulacje!
Podpowiadamy, o co zadbać miksując zielone koktajle dla ciężarnej?
W okresie ciąży odżywiasz się nie tylko dla siebie ale też dla swojego dziecka, które potrzebuje budulca do wzrostu i prawidłowego rozwoju, dlatego ważne jest dostarczanie żelaza, kwasu foliowego, wapnia, białka, wielu witamin i minerałów.
Zadbaj o to
To ważne, aby w ciąży dbać o dobrze skomponowaną dietę bo rośnie w tobie nowe życie. Najlepszym sposobem na zbilansowany posiłek, dostarczający multum witamin i minerałów, będą właśnie zielone koktajle. Zadbaj koniecznie, aby twoje zielone koktajle zawierały w tym okresie przede wszystkim:Żelazo to podstawowy mikroelement występujący w organizmie człowieka i zapewniający jego prawidłowe funkcjonowanie.
Jod - choć potrzebujemy śladowej ilości tego pierwiastka to jest on bardzo istotny, bo bez niego organizm nie funkcjonuje prawidłowo. Ma znaczenie dla kontroli temperatury ciała, pracy mięśni, układu nerwowego i krążenia, ale ma też wpływ na wzrost i rozwój intelektualny dziecka. Jod znajdziemy nie tylko w morskich produktach i glonach, zawierają go także buraki, marchew, pomidory czy ananasy.
Omega 3 - kwasy tłuszczowe omega3 poprawiają ukrwienie mózgu i usprawniają przepływ bodźców, wpływając na kształtowanie się i pracę mózgu już od początku życia płodowego, dlatego tak ważne są w diecie przyszłej mamy. Miksując zielony koktajl pamiętaj, aby dodać źródło kwasów omega3: nasiona chia, siemię lniane, orzechy włoskie, migdały lub pestki dyni.
Błonnik - regularne dostarczanie naturalnego błonnika w ciąży oznacza dbałość o prawidłowe funkcjonowanie układu pokarmowego oraz reguluje ciśnienie tętnicze, co jest ważne zarówno dla ciężarnej jak i jej dziecka. Błonnik zawierają zwłaszcza zielone liście warzyw, ale warto dodawać też maliny, gruszki, buraki, marchew, pomarańcze, truskawki a nawet... cynamon.
Magnez, potas - niezwykle ważne minerały, utrzymujące równowagę elektrolitów w organizmie, stabilizujące układ nerwowy i mięśniowy. Potas znajdziesz w zielonych liściach warzyw (zwłaszcza boćwina i szpinak), bananach, awokado, wodzie kokosowej i burakach. Magnez w połączeniu z wapniem i witaminą D buduje kości, dobrym rozwiązaniem będzie zatem dodanie mleka roślinnego z orzechów czy płatków, aby zwiększyć podaż magnezu w koktajlach.
Zanim sięgniesz po tabletki, zobacz, jak łatwo i szybko uzupełnić magnez naturalnymi metodami. To prostsze zwłaszcza miksując codziennie zielone koktajle.
Wapń - zapotrzebowanie na ten pierwiastek rośnie w okresie ciąży. Odpowiednia jego ilość zapewnia przyszłej mamie prawidłową gęstość kości u noworodka i może zapobiegać występowaniu ciążowego nadciśnienia, stanu przedrzucawkowego oraz przedwczesnego porodu. Spore ilości wapnia znajdziesz w zielonych warzywach (szpinak, brokuły), owocach (pomarańcze) i orzechach (migdały).
Odpowiednia ilość wapnia pomaga zbudować i zachować mocne kości, pogodny nastrój i odprężone mięśnie.
Niebawem ukaże się na naszych łamach kolejny artykuł, dotyczący zielonych koktajli dla kobiet ciężarnych.
Podamy w nim informację czego należy unikać oraz przepisy na przykładowe koktajle dla przyszłych mam.
Czego należy unikać, komponując zielone koktajle dla ciężarnej oraz przykładowe zielone koktajle idealne dla przyszłych mam.
Więcej przepisów na zielone koktajle, także dla kobiet w ciąży, starających się o dziecko i mam karmiących znajdziecie w książce "Zielone koktajle dla mam i dla dzieci. 365 przepisów"
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz