Właśnie zaczyna się sezon na chwasty. Zmiksuj pokrzywę z owocami i ciesz się zdrowiem oraz witalnością przez całą wiosnę!
Pokrzywa to zwykły chwast o niezwykłych właściwościach. Niedoceniana przeżywa swój renesans. Teraz, kiedy liście młodej pokrzywy są najsmaczniejsze, nie zapominaj o niej miksując codziennie zielone koktajle.
To jedna z najlepszych roślin zielnych,
jakich możesz użyć w koktajlach w okresie wiosny. Wystarczy, że udasz
się za miasto aby zerwać pyszne listki prosto z krzaka. Nie obawiaj się
jej smaku, nie jest dominujący w koktajlach, a w połączeniu ze świeżymi,
dojrzałymi owocami smakuje wybornie i przynosi wiele dobrego.
Wartości odżywcze pokrzywy
Młode liście pokrzywy są bardzo smaczne. Gdy zmiksujesz je w koktajlu z owocami, nawet nie poczujesz jej smaku a dostarczysz wielu witamin i minerałów. To jeden z najzdrowszych chwastów. Jej właściwości lecznicze są doceniane od wieków. Hipokrates i Hildegarda z Bingen uważali ją za leczniczą królową wszystkich ziół, starożytni Rzymianie leczyli nią reumatyzm i artretyzm, a Kopernik problemy z nerkami. Wykorzystywana w medycynie naturalnej, słynie jako roślina wzmacniająca, dodająca sił i witalności oraz podnosząca poziom żelaza. Pokrzywa zdumiewa bogactwem składników odżywczych oraz właściwościami leczniczymi nieporównywalnymi z innymi roślinami.Żelazo to podstawowy mikroelement występujący w organizmie człowieka i zapewniający jego prawidłowe funkcjonowanie.
Pokrzywa zawiera kwas foliowy, żelazo, dużo witaminy C, krzem, wapń, magnes, potas i wiele innych minerałów i witamin, a co najważniejsze w naturalnej postaci, więc najlepiej przyswajalnej. Duża zawartość chlorofilu w jej liściach razem z zestawem mikroelementów wzmacnia organizm, zapobiega niedokrwistości, oczyszcza i regeneruje. Wspaniale radzi sobie ze wspomaganiem pracy wątroby, wzmacnia kości, przedłuża młodość, dodaje energii, usuwa nadmiar wody z organizmu, likwiduje obrzęki, leczy reumatyzm oraz wspomaga odchudzanie.
Zestaw najlepszych przepisów na koktajle z pokrzywą
Jak zbierać pokrzywę?
Najlepiej górne, młode liście. Niewyrośnięte krzewy pokrzywy, takie do 20-25 cm wysokości są najsmaczniejsze, miękkie, soczyste i nieprzerośnięte, nieprzesuszone oraz bez włókien. Najlepsze są trzy górne piętra liści.Do celów leczniczych najlepiej nadaje się pierwsza pokrzywa, kwietniowa czy majowa. Jednak można ją zbierać kilkakrotnie w sezonie, zrywając właśnie górne liście, z odrostów nawet starych krzaków. Najważniejsze jest aby nie kwitła, bo wówczas wszelkie cenne wartości przechodzą z liści do kwiatów lub nasion. Pokrzywa rosnąca w miejscach lekko zacienionych jest bardziej krucha i soczysta, gdyż mocne nasłonecznienie wysusza i utwardza liście.
Pokrzywę zbieramy w gumowych rękawiczkach, aby się nie poparzyć, a do miksera wrzucamy ją po dokładnym umyciu. Nie musicie (choć możecie) przelewać gorącą wodą młodej pokrzywy aby nie parzyła. Gdy zmiksujecie ją z owocami - jej właściwości parzące zniwelują się podczas rozdrabniania.
Myślisz, że zielone koktajle szkodzą nerkom? Poznaj mądrości, których nie warto przekazywać dalej na temat zielonych koktajli
Najsmaczniejsze koktajle z pokrzywą
Nasze ulubione propozycje na koktajle z młodą pokrzywą przedstawiamy poniżej. Pamiętaj jednak, że możesz jej używać w każdej kombinacji, ogranicza cię tylko wyobraźnia. Miksuj na zdrowie i ciesz się życiem.Zmiksuj wszystkie składniki do uzyskania jednolitej konsystencji i pij na zdrowie.
Szpinakowo-pokrzywowy koktajl do walki z anemią
- garść młodych liści pokrzywy,
- garść młodych liści szpinaku,
- szklanka soku jabłkowego,
- sok z połowy cytryny,
- 1 banan.
Zielony koktajl usuwający nadmiar wody z organizmu
- garść młodych liści pokrzywy,
- pół małego pęczka natki pietruszki,
- 2 kiwi,
- 1 jabłko,
- sok z połowy cytryny,
- szklanka zielonej, ostudzonej herbaty.
Orzechowo-pomarańczowy pokrzywowy wigor
- garść młodych liści pokrzywy,
- 1 pomarańcza,
- 1 łyżka masła orzechowego (najsmaczniejsze z masłem migdałowym),
- szklanka soku pomarańczowego, najlepiej świeżo wyciśniętego z pomarańczy.
Uwaga! zaleca się, aby nie stosować pokrzywy razem z lekami przeciwzakrzepowymi.
A tu film z koktajle z pokrzywą:
Faktycznie. Zbiór pokrzywy już niedługo się zacznie. Im szybciej ścięta tym lepsza. Od kilku lat pokrzywa pomaga mi na powstrzymanie alergii na różne pyłki. Z roku na rok również alergia robi się coraz mniejsza. Odważniej już wyjeżdżam na łąkę pełną traw. Kiedyś to nie było możliwe.
OdpowiedzUsuńPozdrawiam :)
Kto by pomyślał, że może być tyle pożytku z tak pospolitego chwasta. Muszę koniecznie spróbować tego koktajlu. Pozdrawiam :)
OdpowiedzUsuń