czwartek, 4 lutego 2016

Brakuje Ci magnezu? Zanim sięgniesz po tabletki przeczytaj!

Zanim sięgniesz po tabletki, zobacz, jak łatwo i szybko uzupełnić magnez naturalnymi metodami. To prostsze zwłaszcza miksując codziennie zielone koktajle.

http://zielonekoktajle.blogspot.com/2016/02/brakuje-ci-magnezu-zanim-siegniesz-po.html



Naturalne metody uzupełniania minerałów są najlepsze, najzdrowsze i najtrwalsze. Codziennie miksując i pijąc zielone koktajle, dostarczasz swojemu organizmowi niezłą dawkę magnezu, razem z innymi niezbędnymi dla zdrowia pierwiastkami i witaminami. To metoda szybka, łatwa i sprawdzona.



Jakie są objawy niedoboru magnezu i czym to grozi?

Magnez stoi na straży naszego systemu immunologicznego i jest ważny w procesie budowy i utrzymania odporności. To niezbędny pierwiastek w procesach życiowych wszystkich najważniejszych systemów: nerwowego, trawiennego, krążenia i kostnego. Magnez odpręża, uspokaja, odmładza i zmniejsza ciśnienie krwi. Nawet otyłość może być skutkiem niedoboru magnezu. 

Najczęstsze objawy niedoboru magnezu to
drganie powiek czy warg, skurcze łydek, mrowienie kończyn, zawroty głowy, osłabienie, zmęczenie, brak energii, nerwica, depresja, wypadanie włosów, łamliwość paznokci, próchnica zębów, nocne poty, biegunki, zaburzenia snu czy koncentracji, lęk i rozdrażnienie.



Dlaczego brakuje nam magnezu i gdzie go znajdziemy?

Najczęściej brakuje magnezu z powodu podstawowej przyczyny - braku magnezu w diecie, czyli w produktach, które spożywamy na co dzień. Powód ten najłatwiej wyeliminować zwracając uwagę na to, co jemy, i miksując koktajle, które są szczególnie bogate w magnez
Naprawdę nie jest to trudne, gdyż magnez występuje w wielu składnikach używanych podczas komponowania koktajli. 


My polecamy zwłaszcza te produkty:



Pestki dyni 

Nadają się zarówno jako składnik koktajlu, jak i posypka, wówczas możemy coś przegryźć, jednocześnie popijając koktajl, co dla niektórych jest dużym atutem.
(Koktajle z pestkami dyni znajdziesz TUTAJ)
 

 

Ziarna kakaowca 

Naturalna czekolada, niedosładzana, jedynie czyste ziarno kakaowca, w formie kruszonych ziaren lub sproszkowanej, czyli gorzkie kakao. To niesamowite źródło magnezu jest naszym ulubionym dodatkiem do koktajli, powoduje, że możemy zamienić koktajl w pyszny czekoladowy szejk. Używajcie do posłodzenia naturalnych produktów, jak daktyle, syrop klonowy, liście stewii itp.
(Koktajle z ziarnami kakaowca  znajdziesz TUTAJ)
 

 

Coraz częściej można przeczytać lub usłyszeć, że czekolada jest zdrowa, zwłaszcza gorzka. Skąd takie opinie?

http://zielonekoktajle.blogspot.com/2017/01/wyjasniamy-dlaczego-nie-polecamy.html

 

Banany 

Źródło wielu witamin i minerałów, w tym także właśnie magnezu. Banany polecamy do koktajli ze względu na ogólną dostępność przez cały sezon. Dodatkowo to one odpowiadają za konsystencję koktajli, nadają miksowanym warzywom i owocom aksamitną i kremową fakturę.
(Koktajle z bananami  znajdziesz TUTAJ)
 
http://bit.ly/2cMSbed

Orzechy, zwłaszcza migdały 

To także świetne źródło magnezu. Pamiętajcie, że orzechy są idealnym materiałem na domowej roboty mleko roślinne. Wystarczy namoczyć i zmiksować je w proporcji 1:4 z wodą i pyszne mleko gotowe. Taki roślinny napój może być podstawą do zielonego koktajlu zamiast wody, zobacz koktajle z wykorzystaniem mleka migdałowego TUTAJ.
(Koktajle z wykorzystaniem migdałów znajdziesz TUTAJ


Mleko roślinne możesz też zrobić samodzielnie, 
zobacz jak i ZRÓB SAM, to proste!


http://zielonekoktajle.blogspot.com/p/zrob-sam.html

Pietruszka, szpinak i inne zielonolistne części roślin 

Jak zawsze zielenina jest niezastąpiona i w każdym zestawieniu się znajdzie, więc po prostu pamiętajcie, aby ją dodawać zawsze i wszędzie z korzyścią dla zdrowia. W okresie jesieni wachlarz dostępności warzyw i owoców jest szeroki, jednak gdy zbliża się zima, kurczy się. Polecamy wówczas nie rezygnować z zieleniny, a zastępować ją wówczas mrożonymi liśćmi, które coraz częściej są dostępne (mamy na myśli szpinak, jarmuż itp.) lub sproszkowanymi zielonymi miksami, typu superfoods, jak młody jęczmień, młoda pszenica, chlorella, spirulina itp. Jak zjeść trawę jęczmienną aby ... pisaliśmy tutaj:
(Koktajle ze szpinakiem znajdziesz TUTAJ, z pietruszką TUTAJ, z jarmużem TUTAJ, z selerem TUTAJ, z kapustą TUTAJ, z sałatą rzymską TUTAJ, itd, patrz na ETYKIETY po prawej stronie bloga)


Mak 

Trochę zapomniany dodatek do koktajli, który przecież idealnie się sprawdza jako źródło magnezu. Koktajle z dodatkiem maku są pyszne, a sam mak idealnie pasuje do większości komponowanych smaków. Koniecznie wypróbuj!
(Koktajle z makiem znajdziesz TUTAJ)


Suszone owoce

  Zwłaszcza suszone rodzynki czy suszone śliwki są bogate w magnez. Dodawajcie je do koktajli lub przegryzajcie, popijając koktajle.
(Koktajle z rodzynkami znajdziesz TUTAJ, ze śliwkami suszonymi TUTAJ, z żurawiną TUTAJ)


Otręby i płatki 

Zwłaszcza pszenne, ale też owsiane, jęczmienne, gryczane, orkiszowe i inne to źródło magnezu, które łatwo wkomponować w koktajl. Dodajemy łyżkę lub więcej łyżek do koktajlu, zagęszczając go i dodając treści bez wyraźnej zmiany smaku.
(Koktajle z otrębami znajdziesz TUTAJ, ze płatkami orkiszowymi TUTAJ, z płatkami owsianymi TUTAJ, z płatkami jaglanymi TUTAJ, płatkami quinoa TUTAJ,

Nie masz rano czasu? Sprawdź, jak szybko i łatwo przygotować poranne koktajle śniadaniowe.

http://zielonekoktajle.blogspot.com/2016/05/poranna-owsianka-w-formie-koktajlu.html


Jak widać, lista nie jest mała, można by tu jeszcze dodać ryż, kasze czy rośliny strączkowe, więc dbanie o właściwy poziom magnezu w codziennej dawce zielonego koktajlu naprawdę nie jest trudne. Powodzenia!


Artykuł ten, naszego autorstwa, ukazał się w BLASTING NEWS 7 października 2015 r:

KSIĄŻKI naszego autorstwa kupisz w każdej dobrze zaopatrzonej księgarni

http://bit.ly/2lXfHflhttp://bit.ly/1PCnhPM



 

8 komentarzy:

  1. Magnez z pożywienia wchłania się tylko w 30-40%. Dobrze za to wchłania się przez skórę. Ja używam dezodorantu z chlorku magnezu, robię sobie kąpiele magnezowe i moczę stopy w chlorku magnezu :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. super dodatkowe wspomaganie!

      Usuń
    2. Tak samo to czynię, a trzy raz w tygodniu moczę w roztworze wody nim stopy. Pamiętać trzeba by kremować ciało, lub elementy, które miały styczność z chlorkiem magnezu sześciowodnym. Wysusza skórę, uwaga na oczy i inne wrażliwe miejsca. Będę próbował pić farmakologiczny, ale do tego trzeba się przygotować. :D Mniej wapnia spożywajmy, to nie zakłócimy równowagi i przyswoimy trochę magnezu więcej i zalezy jaki magnez ? Podarujcie sobie plusze rozpuszczane w wodzie ich przyswajalność to tylko zaledwie aż4%. Pozdro. :D
      Czytać, czytać, dedukować wiedzę, a będziemy silnymi ludźmi. No i aktywnie spędzać dni. :)

      Usuń
  2. A co z niedoborem zelaza?Poprosze jakies rady? :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Naprawdę produktów bogatych w magnez jest bardzo wiele i nie trzeba lubić wszystkich, żeby w pełni uzupełnić zapotrzebowanie organizmu na ten składnik. Zresztą takie nasiona, otręby, pestki dyni itp. można dodawać do różnych potraw pieczonych czy gotowanych lub do koktajli. http://www.jestemfit.pl/artykuly/suplementy/magnez-w-jakich-produktach-mozna-go-znalezc - tutaj przeczytacie o jeszcze innych naturalnych źródłach magnezu :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Bardzo fajna sprawa, lubie wasze posty poruszacie ciekawe tematy ;)

    OdpowiedzUsuń

Nasze książki w sprzedaży z rabatem

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...