W odsieczy dla zakatarzonych i zaziębionych wyciśnij ekologiczne czerwone pomarańcze sycylijskie
Składniki:
sok z wyciśniętych czerwonych pomarańczy moro
1 łyżeczka kurkumy
1/2 łyżeczki startego świeżego korzenia imbiru
1 łyżeczka miodu
Sezon na czerwone pomarańcze sycylijskie trwa. Korzystajcie!
Gwarantujemy, że po spróbowaniu pierwszego łyka świeżo wyciśniętego soku z
sycylijskich pomarańczy przestaniecie zimą kupować cytrusy w Polsce :)
Moro to jedna z najbardziej znanych i najlepiej kojarzonych odmian
czerwonej, sycylijskiej pomarańczy. Cechą charakterystyczną tej odmiany
jest intensywnie czerwono-bordowy kolor miąższu, który w szczycie sezonu
zbliża się do ciemnofioletowego. Podobnie jak w przypadku innych odmian, Moro posiada wiele typów, przy
czym najczęściej spotykany na terenie Lentini i Catanii, to Moro Nucellare, które dojrzewa nieco wcześniej bo ma przełomie grudnia i
stycznia oraz Moro „comune”, które zbiera się w lutym. Drzewo Moro
obradza zazwyczaj owocami małej i średniej wielkości. Owoce tej odmiany
są pełne antyutleniaczy i witamin. To właśnie między innymi Moro ma tak
intensywny, niezapomniany smak, z nutą goryczki, która pojawia się kiedy
owoce są bardzo dojrzałe. Moro uznawane jest za panaceum na zimowe
infekcje i przeziębienia.
Polecamy e-book SEKRETY ZIELONYCH KOKTAJLI,
z którego dowiesz się co dobrego mogą zrobić dla Ciebie zielone koktajle i jak dzięki nim możesz przestać chorować, poprawić zdrowie swoje i swoich bliskich, zaoszczędzić mnóstwo czasu, a nawet zrzucić zbędne kilogramy napisany przez miłośników zdrowego stylu życia Marysię i Tomka z bloga "Jak zdrowo żyć?"
Zobacz, jakie zielone koktajle poleca żona Roberta Lewandowskiego - to dzięki nim jej mąż ma taką moc.
zobacz jaki pyszny koktajl można zmiksować z zieloną herbatą:
Właśnie takie coś lubię najbardziej ;-)
OdpowiedzUsuń