Żelazo to podstawowy mikroelement występujący w organizmie człowieka i zapewniający jego prawidłowe funkcjonowanie.
W organizmie człowieka znajduje się średnio około 4 gram żelaza. Prawie 70% wchodzi w skład krwi, pod postacią hemoglobiny. Na poziom żelaza
w organizmie wpływa nie tylko metabolizm i gospodarka hormonalna, ale również
pora dnia, rano jest go bowiem więcej niż wieczorem. Ponieważ każdego dnia
tracimy od 0,5 do 1,5 mg tego cennego pierwiastka, ważne jest
jego regularne dostarczanie, najlepiej w postaci naturalnej, w
pożywieniu.
Jakie są objawy niedoboru żelaza?
Ogólnym efektem braku żelaza jest osłabienie organizmu.Niedobór żelaza w organizmie to główna przyczyna anemii, ale najpierw objawia się on niewinnie. Początkowo czujemy się osłabieni, ospali z ciągłym poczuciem zmęczenia i apatii. Do tego często dochodzi rozdrażnienie i trudności z koncentracją, czasem bóle głowy, duszności. Niedobór żelaza widać także po stanie skóry, która zaczyna być sucha i matowa, a nawet z tendencją do siniaków. Cierpią też nasze włosy (ich stan się pogarsza ,zaczynają nadmiernie wypadać) oraz paznokcie, gdyż stają się łamliwe i kruche.
Gdzie znajdziemy żelazo w składnikach zielonych koktajli?
Wiele składników używanych do zielonych koktajli zawiera żelazo, z zieleniny jest to na przykład pietruszka, sałata, brokuły, szpinak, ale także kalafior czy kapusta. Bogate w żelazo są także buraki, marchew i pomidory.Z owoców warto miksować owoce cytrusowe, brzoskwinie, morele, jabłka, truskawki, maliny, wiśnie czy czereśnie.
Bogate w żelazo jest też na przykład kasza jaglana, a ta przepysznie smakuje zmiksowana w koktajlach. Kasza jaglana (lub płatki jaglane) dodatkowo zagęszczają koktajle i powoduje że po ich spożyciu jesteśmy bardziej syci. Każdy zielony koktajl, który zmiksujesz możesz też dodatkowo wzbogacić w ten pierwiastek miksując je z dodatkami takimi jak: pestki dyni, pestki słonecznika, sezam, orzechy, rodzynki i inne suszone owoce.
A co z wchłanianiem żelaza?
Żelazo wchłania się w dwunastnicy oraz w jelicie cienkim. W organizmie człowieka jest wiązane do postaci transferryny i transportowane po organizmie, a magazynowane w wątrobie w postaci ferrytyny. Wchłanianie i przyjmowanie żelaza z pożywienia zależy bardzo wielu czynników jednocześnie. Wpływa na to wiek i stan zdrowia, a zwłaszcza stan jelit, chemiczna forma żelaza, proporcja różnych składników diety a także proporcja innych pierwiastków.Aby poprawić stopień wchłaniania żelaza, należy je spożywać z produktami bogatymi w witaminę C, a tej nie brakuje owocom i warzywom, więc zielone koktajle idealnie się nadają jako regularny zastrzyk witamin w połączeniu z żelazem.
Polecam tez pokrzywę. Majowa Najlepsza😄
OdpowiedzUsuńMuszę spróbować, bo mam problemy z żelazem, od jakiegoś czasu suplementuję żelazo w płynie Blueiron i zauważyłam poprawę w poziomie mojej energii i koncentracji. Jest lepiej, ale myślę, że mimo wszystko taki koktajl warto włączyć do diety. Świetny wpis!
OdpowiedzUsuń