Wyjaśniamy, dlaczego nie polecamy czekoladowych koktajli

Coraz częściej można przeczytać lub usłyszeć, że czekolada jest zdrowa, zwłaszcza gorzka. Skąd takie opinie?

http://zielonekoktajle.blogspot.com/2017/01/wyjasniamy-dlaczego-nie-polecamy.html


Czekoladowe koktajle należą do ulubionych i najczęściej spożywanych koktajli deserowych
 Jeśli usłyszysz słowo "szejk" lub "koktajl" i pierwsza Twoja myśl to... czekoladowy, należysz do większości. 

Ostatnio coraz częściej można przeczytać lub usłyszeć, że czekolada, zwłaszcza gorzka, jest zdrowa, zalecana i warto ją jeść z korzyściami dla organizmu. Napiszemy dziś, dlaczego my nie polecamy koktajli z czekoladą.

 

Dlaczego mówi się, że czekolada jest zdrowa?

Skąd takie opinie? Okazuje się, że pozytywnych właściwości zdrowotnych przypisywanych czekoladzie jest sporo. Począwszy od najczęściej wymienianych, jak wysoka zawartość pierwiastków typu magnez, potas czy żelazo, poprzez właściwości wpływające na samopoczucie, humor i poziom energii, aż do poprawy pamięci, korzystnego wpływu na pracę mózgu czy właściwości prozdrowotnych i leczniczych typu zapobieganie miażdżycy, poprawianie ukrwienia, wzmacnianie serca, filtracja nerek, a nawet łagodzenie kaszlu.

Pomyślmy jednak, jaki jeden składnik czekolady tak naprawdę odpowiada za te rewelacyjne właściwości?

 

5 zasad co i jak miksować, aby zielone koktajle smakowały dzieciom

http://zielonekoktajle.blogspot.com/2016/04/zielone-koktajle-dla-dzieci.html

 

Okazuje się, że to... ziarna kakaowca!

Tylko ten jeden składnik czekolady odpowiada za wszystkie peany na jej temat. To ziarna kakaowca są zdrowe i posiadają te wszystkie dobroczynne właściwości, które przypisuje się czekoladzie. A przecież czekolada to nie tylko ziarna kakaowca. To także niezdrowy biały cukier, utwardzane tłuszcze roślinne, emulgatory, mleko i inne niekoniecznie korzystne składniki.  

Ziarna kakaowca mają tak wiele wartości odżywczych, że są zaliczane do tak zwanej superżywności. Kakao, czyli sproszkowane ziarna kakaowca, ma pozytywny wpływ na układ sercowo-naczyniowy dzięki epikatechinie, która jest flawonoidem. Niestety przez to, że flawonoidy mają gorzki smak, są usuwane z produktów zawierających kakao. Mleko i cukier jeszcze dodatkowo obniżają ich działanie. To przemawia za przewagą surowych ziaren kakaowca nad czekoladą. Według badań flawonoidy poprawiają ukrwienie mózgu, pamięć krótkoterminową i krążenie krwi, a także skutecznie obniżają ciśnienie tętnicze. Kolejnym składnikiem, którego najbogatszym źródłem są nasiona kakaowca, jest magnez. Stanowi on bardzo skuteczną broń przed stresem. Chroni także serce, powoduje lepszy przepływ krwi, lepsze jej dotlenienie, podnosi wydajność umysłu, relaksuje mięśnie, zwiększa elastyczność i pomaga budować mocne kości. 
Właściwości te podkreśla się przy czekoladzie, ale to właśnie dzięki ziarnom kakaowca ma ona te zalety, a dodatki do czekolady jak mleko i cukier tylko je osłabiają, po co więc jeść czekoladę? Jedz ziarna kakaowca! W sklepach szukaj najlepiej ziaren kakao lub nieprzetworzonego proszku z ziaren. Jest to prawdziwe superjedzenie.

W sklepach są ryżowe, migdałowe, owsiane, sojowe, kokosowe, waniliowe… wybór jest duży, jednak cena odstrasza

http://zielonekoktajle.blogspot.com/2015/11/jak-zrobic-samodzielnie-w-prosty-szybki.html

 

Karob - zamiennik dla alergików lub uczulonych na kakao

Mączka chleba świętojańskiego , zwana karobem, powstaje ze zmielenia nasion strączków, które rosną na drzewie karobu. Proszek z karobu z powodzeniem zastępuje gorzkie kakao w przepisach kulinarnych. Idealnie nadaje się dla alergików jako zamiennik kakao. Karob jest bogaty w naturalny cukier, wapń i minerały oraz reguluje pracę jelit, poprawia trawienie i nie zawiera cholesterolu. W smaku jest słodki i nie posiada goryczy kakao. Zdziwisz się, jak pyszny może być karob i jakie pyszne koktajle można z nim zmiksować. Spróbuj! My uwielbiamy dodawać karob do puddingów z nasion chia. Wiesz już, jak zrobić najprostszy pudding z nasion szałwii hiszpańskiej, chia?

 

Tyle dobrego słyszałeś o ziarenkach wielkiej mocy, a nie wiesz, jak się nimi posłużyć, aby Twój deser był pyszny i piękny? Zobacz, to proste!

http://zielonekoktajle.blogspot.com/2015/12/jak-zrobic-najprostszy-pudding-z-chia.html

Czekoladowe koktajle i dlaczego ich nie polecamy z dodatkiem czekolady

Dlaczego nie polecamy koktajli z dodatkiem czekolady?  
Czekolada zawiera dodatkowo te składniki, które nie przynoszą wszystkich przypisywanych czekoladzie wartości. Miksujemy czekoladowe koktajle, używając tylko jej głównego, najważniejszego i najbardziej zdrowego składnika - ziaren kakaowca. I to Wam polecamy!  

Ziarna kakaowca można kupić w całości (w Polsce trudniej dostępne), a także w formie łupanej, kruszonej lub sproszkowanej. W smaku są gorzkie, dlatego aby w pełni cieszyć się smakiem zdrowego, smacznego i słodkiego koktajlu czekoladowego bez czekolady, używaj zdrowych zamienników białego cukru, jak np. daktyle, dojrzałe banany, suszone owoce, miód itp.


Masz chęć na czekoladę lub coś słodkiego? Aby wypić zdrowy szejk czekoladowy zmiksuj zdrowe składniki, nie używaj białego cukru czy czekolady.

http://zielonekoktajle.blogspot.com/2016/04/zmiksuj-zdrowy-koktajl-czekoladowy-bez.html


Dużo przepisów i inspiracji na zielone koktajle, także te zdrowe czekoladowe, z ziarnami kakaowca,  znajdziecie w książce "Zielone koktajle 365 przepisów", która już po 3 dniach przedsprzedaży została bestsellerem Empiku, a po roku uzyskała status bestsellera roku 2016.

Sprawdź też koktajle ze zmielonymi ziarnami, czyli kakao na blogu --> TUTAJ 
i z ziarnami kakaowca --> TUTAJ

foto tytułowe: https://pixabay.com/pl/


 

Przeczytaj koniecznie dlaczego warto miksować dzieciom

https://zielonekoktajle.blogspot.com/2019/11/chcesz-poznac-5-sekretow-na-smaczne-i.html

  


https://zielonekoktajle.pl/dieta
 
 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Celowane koktajle

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...