środa, 21 stycznia 2015

roszponka + pomelo + winogrona + sok z żurawiny + miód

Wymiksuj się z zimy przepysznym koktajlem z sokiem z owoców żurawiny


Składniki na 1 dużą porcję:

1/4 pomelo (jeszcze dziś w promocji po 2,99 za szt TUTAJ)
10 kulek czerwonego winogrona
garść roszponki
1 łyżka miodu
100 ml wody

Zmiksować do uzyskania jednolitej konsystencji.

Pełnowartościowy koktajl może stanowić posiłek, polecany jest szczególnie w okresie jesienno-zimowym i okresie przesilenia wiosennego.


100% sok z żurawiny ŻuraVital otrzymywany jest poprzez bezpośrednie wyciskanie owoców żurawiny. Charakteryzuje się kwaśnym, lekko cierpkim smakiem.



http://oleofarm.pl/produkty/fabryka-zdrowia/esencje-natury/sok-z-zurawiny-zuravital/Naukowcy potwierdzają, że żurawina należy do czołówki roślin o właściwościach prozdrowotnych. Od dawna stosowano ją w medycynie naturalnej do leczenia chorób nerek i pęcherza moczowego.
Cierpkie jagody żurawiny zawierają sporo cytrynianów, które mogą ograniczać powstawanie złogów szczawianowo-wapniowych. Dlatego regularne picie dużej ilości soku żurawinowego pozwala zapobiegać powstawaniu kamieni nerkowych, ale także je rozpuszczać. Co więcej, żurawina ma działanie antybakteryjne i może zwalczać infekcje dróg moczowych
Żurawina hamuje przyleganie bakterii E.coli do ścian komórkowych dróg moczowych, ogranicza ich namnażanie i ułatwia wydalanie.
Podobnie działa na bakterie Helicobacter pylori odpowiadające za powstawanie wrzodów oraz na drobnoustroje wywołujące próchnicę, choroby dziąseł i przyzębia.Substancje zawarte w cierpkiej żurawinie działają na zęby jak teflon. Tworzą one powłokę utrudniającą przyleganie bakterii do szkliwa i infekowanie dziąseł. Ale to nie wszystko. Żurawina przyniesie ulgę także kobietom w okresie menopauzy.

Największe zainteresowanie badaczy wzbudzają właściwości przeciwutleniające drobnych owoców żurawiny, porównywane do działania czerwonego wina. Naukowcy przekonują, że regularne picie soku żurawinowego zmniejsza ryzyko miażdżycy i chorób układu krążenia. A to dzięki bioflawonoidom, które zapobiegają powstawaniu zakrzepów i rozszerzają naczynia krwionośne.
Mają pozytywny wpływ na poziom dobrego cholesterolu HDL, co obniża ryzyko zawałów serca. Przeciwutleniacze zawarte w żurawinie chronią też organizm przed uszkodzeniami wywołanymi działaniem wolnych rodników, zapobiegając niektórym nowotworom, np. okrężnicy lub płuc.


Już jest konkurs na Facebook'u, weź udział, zgarnij nagrody!

https://www.facebook.com/zielonekoktajle.zobacz/photos/a.188400977973405.63494.188339021312934/608828395930659/?type=1&theater



2 komentarze:

Nasza książka już w sprzedaży

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...