Zaatakuj infekcję dużą dawką naturalnej witaminy C i antyoksydantów, a zwalczysz chorobę i wzmocnisz odporność.
Codziennie spotykamy się z milionem bakterii, wirusów, grzybów.
W zdecydowanej większości wypadków organizm sobie z tym radzi, a my nie od razu chorujemy. Dzieje się tak, ponieważ każdy z nas posiada barierę ochronną – odporność organizmu. W odpowiednim momencie uruchamia ona skomplikowane reakcje obronne i zestaw przeciwciał, aby zwalczyć „wroga”. Jeśli chcemy, aby nasz system odpornościowy był zawsze gotowy do walki, wzmacniajmy go naturalnymi metodami, czyli dostarczając mu witamin w naturalnej postaci.
Jak naturalnie wzmocnić odporność organizmu?
Oto przepis na zielony koktajl do walki z infekcjami
Składniki:
- 1 szklanka umytych liści jarmużu, bez łodygi, jeśli masz słabszy blender - pociętego na drobniejsze kawałki
- 1 jabłko
- 1/2 cytryny
- 1 pomarańcza
Dlaczego to działa?
Dawka zdrowia w codziennej porcji koktajlu może mieć inny skład. Miksuj te owoce i warzywa, które lubisz i masz pod ręką w danym momencie, zależnie od sezonu.Dlaczego dziś polecamy taki zestaw? Które ze składników działają wyjątkowo?
JARMUŻ to król zieleniny, zwłaszcza w okresie jesieni i zimy, kiedy jest na niego sezon i smakuje najlepiej. Miano króla zawdzięcza nie tylko dostępności, ale też swoim prozdrowotnym właściwościom. Zasobny w antyoksydanty, błonnik, karotenoidy, kwas foliowy, witaminy i minerały jest przy okazji ubogi w tłuszcz, kalorie, węglowodany i sód. W 100 gramach zawiera aż 308% dziennego zapotrzebowania na witaminę A, 200% na witaminę C oraz 1021% na witaminę K. A to nie wszystkie jego zalety. Zaspokaja też 14% zapotrzebowania dziennego na wapń i 39% na mangan, przy tym będąc lekkostrawną zieleniną, dostępną w prawie każdym warzywniaku.
JABŁKO to nasz polski sezonowy owoc, którego nie powinno zabraknąć w koktajlach w okresie jesieni i zimy. To co najcenniejsze w jabłku - gniazda nasienne - śmiało może wylądować w waszych koktajlach jeśli macie porządne blendery. To, co tradycyjnie ląduje w koszu - zmiksuje się idealnie i może dostarczyć więcej pektyn do usuwania toksyn z organizmu. Jabłka wzmacniają układ odpornościowy i walczą z infekcjami, przede wszystkim dzięki bogactwu witaminy C. Poza tym poprawiają pracę wątroby, działają moczopędnie usuwając opuchlizny i obrzęki, wzmacniają serce i układ krwionośny, ułatwiają przyswajanie wapnia oraz poprawiają trawienie i zapobiegają zaparciom, regulując perystaltykę jelit.
CYTRYNY alkalizują organizm, wspierają walkę z infekcjami oraz wzmacniają układ immunologiczny, skracając także okres powrotu do zdrowia. Wykazują też właściwości bakteriobójcze. W okresie jesieni i zimy, w krajach ich pochodzenia jest na nie pełnia sezonu, więc korzystajmy i dodawajmy je do naszych koktajli. Cytryny zawierają nie tylko witaminę C ale także rutynę, która zapobiega utracie witaminy C z organizmu oraz uszczelnia naczynia krwionośne. Cytryny bogate są w beta-karoten, witaminy z grupy B, witaminę E oraz żelazo, potas, magnez i sód. Jeśli twoje cytryny pochodzą z uprawy bio lub organik, użyj do koktajli skórki z cytryny, zdecydowanie wzmocnisz działanie zdrowotne koktajlu i podniesiesz jego wartości odżywcze, bowiem skórka z cytryny zawiera aż dziesięć razy więcej witamin niż sok.
POMARAŃCZE to prawdziwa bomba witaminowo - mineralna. Znane są z wysokiej zawartości witaminy C (aż 50 mg/100g) poprawiającej odporność i ułatwiającej przyswajanie żelaza. To naturalny przeciwutleniacz, odpowiadający za prawidłowe ciśnienie krwi, zapobiegający zarówno zwykłym przeziębieniom czy grypom, jak i chorobom nowotworowym czy sercowo-naczyniowym. Warto dodawać do koktajli całą pomarańczę, razem z błonkami przy cząstkach i białą częścią skórki (nie tylko sok), gdyż tam znajdują się flawonoidy, wzmacniające działanie witaminy C oraz błonnik pokarmowy, usprawniający przemianę materii.
foto tytułowe: https://pixabay.com/pl/
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz