Masz dość ciągłego przeziębiania, kataru czy kaszlu? Czas wzmocnić odporność naturalnie. Najlepiej pijąc codziennie zielone koktajle.
Oto najlepszy sposób na walkę z przeziębieniem – wzmocnienie systemu odpornościowego codzienną dawką witamin prosto z natury, ze świeżych warzyw i owoców.
Wystarczy, że włączysz do swojego codziennego menu świeżo miksowane zielone koktajle a już po trzech dniach zauważysz zmianę, natomiast po tygodniu niesamowitą różnicę. Nie uwierzysz jak codzienna porcja witamin i minerałów, dostarczana w formie najłatwiej przyswajanej, czyli wstępnie zmiksowanej, może zadziałać na twój system odpornościowy i jak bardzo wzmocni twoją odporność.
To takie proste a tak skuteczne! Niestety często zapominamy o najłatwiejszych rozwiązaniach, które mamy w zasięgu ręki.
Od czego zacząć?
Powinieneś zaopatrzyć się w przyrząd do miksowania, najlepiej porządny mikser kielichowy. Nie posiadasz? Nie zniechęcaj się. Koktajle, które proponujemy na początek, w większości wypadków robi się z miękkich owoców i warzyw. Do ich zmiksowania wystarczy zwykły blender, nawet ręczny.Kiedy codzienne spożywanie zielonych koktajli spodoba ci się i wejdzie w nawyk (a w to nie wątpimy, gdyż efekty, które poczujesz i zobaczysz, dodadzą ci dodatkowej motywacji), wtedy zainwestujesz w porządny sprzęt, aby konsystencja koktajli była kremowa, jedwabista i bez wyczuwalnych grudek. Na razie wystarczy to co masz.
Bierz się do dzieła, zrób zakupy i codziennie miksuj na zdrowie.
Oto najlepsze przepisy na 3 super zielone koktajle
zimowe z prostych, łatwo dostępnych składników, dzięki którym już po
tygodniu zauważysz niesamowite efekty wzmocnienia organizmu i nie
będziesz chciał przestać miksować na zdrowie.
- garść a nawet dwie świeżych liści szpinaku,
- 1-2 banany,
- 1 pomarańcza obrana ze skóry, ale razem z albedo (białą skórką i błonkami),
- wyciśnięty sok z połowy cytryny,
- łyżeczka siemienia lnianego.
Umyj warzywa i owoce. Zmiksuj wszystkie składniki, uzupełniając ewentualnie koktajl wodą do uzyskania jednolitej konsystencji. Jeśli nie masz pod ręką świeżych liści szpinaku, polecamy nie zrażać się tym i użyć mrożonych liści. Mrożone warzywa i owoce wbrew pozorom mogą mieć więcej wartości odżywczych w zimie niż świeże.
- 3 laski selera naciowego,
- garść liści pietruszki lub kolendry,
- kawałek ok. 1-2 cm świeżego korzenia imbiru,
- 2 dojrzałe kiwi,
- 1/2 awokado,
- 1 banan.
Umyj warzywa i owoce. Zmiksuj wszystkie składniki, ewentualnie uzupełniając koktajl wodą do uzyskania jednolitej konsystencji.
- 4 liście zewnętrzne (najbardziej zielone) kapusty włoskiej,
- 3 jabłka,
- sok z 1 całej cytryny, lub cała cytryna obrana ze skóry, ale razem z albedo (białą skórką i błonkami),
- 1 łyżeczka sezamu.
Umyj warzywa i owoce. Zmiksuj wszystkie składniki, uzupełniając koktajl wodą (ok. 1 szklanka) do uzyskania jednolitej konsystencji.
Jeśli twój blender jest słabszy - miksuj partiami (nie wszystko naraz) i pulsacyjnie pokrojone kawałki owoców i warzyw, uzupełniając małą ilością płynu. Każdy koktajl możesz mieć gęsty lub bardziej płynny, w zależności od preferencji smakowych. Konsystencję koktajlu reguluj przez dodawanie wody.
Zielony koktajl może zadziałać odchudzająco, jeżeli wzbogacisz go w łyżeczkę oleju kokosowego.
- Nieśmiertelny klasyk - zielony koktajl ze szpinakiem
- garść a nawet dwie świeżych liści szpinaku,
- 1-2 banany,
- 1 pomarańcza obrana ze skóry, ale razem z albedo (białą skórką i błonkami),
- wyciśnięty sok z połowy cytryny,
- łyżeczka siemienia lnianego.
Umyj warzywa i owoce. Zmiksuj wszystkie składniki, uzupełniając ewentualnie koktajl wodą do uzyskania jednolitej konsystencji. Jeśli nie masz pod ręką świeżych liści szpinaku, polecamy nie zrażać się tym i użyć mrożonych liści. Mrożone warzywa i owoce wbrew pozorom mogą mieć więcej wartości odżywczych w zimie niż świeże.
Zimą, gdy świeżych warzyw i owoców coraz mniej, chcąc nie chcąc sięgamy po mrożonki. Zobacz, dlaczego warto.
- A to feler westchnął seler, czyli pora na zielony detoks
- 3 laski selera naciowego,
- garść liści pietruszki lub kolendry,
- kawałek ok. 1-2 cm świeżego korzenia imbiru,
- 2 dojrzałe kiwi,
- 1/2 awokado,
- 1 banan.
Umyj warzywa i owoce. Zmiksuj wszystkie składniki, ewentualnie uzupełniając koktajl wodą do uzyskania jednolitej konsystencji.
- Kapuściana serenada do zdrowia
- 4 liście zewnętrzne (najbardziej zielone) kapusty włoskiej,
- 3 jabłka,
- sok z 1 całej cytryny, lub cała cytryna obrana ze skóry, ale razem z albedo (białą skórką i błonkami),
- 1 łyżeczka sezamu.
Umyj warzywa i owoce. Zmiksuj wszystkie składniki, uzupełniając koktajl wodą (ok. 1 szklanka) do uzyskania jednolitej konsystencji.
Jeśli twój blender jest słabszy - miksuj partiami (nie wszystko naraz) i pulsacyjnie pokrojone kawałki owoców i warzyw, uzupełniając małą ilością płynu. Każdy koktajl możesz mieć gęsty lub bardziej płynny, w zależności od preferencji smakowych. Konsystencję koktajlu reguluj przez dodawanie wody.
Zielony koktajl może zadziałać odchudzająco, jeżeli wzbogacisz go w łyżeczkę oleju kokosowego.
Więcej przepisów wspierających odporność znajdziesz również w naszej książce Wachlarz:
Poręczna forma książki, którą możesz zabrać ze sobą gdziekolwiek chcesz, albo trzymać na blacie w kuchni bez strachu, że się zabrudzi - KSIĄŻKA WACHLARZ!
Ponad 300 przepisów z oznaczoną kalorycznością i makroskładnikami:
Od kiedy zakupiłam sobie mikser koktajle robię praktycznie codziennie. Jest to jeden ze zdrowszych nawyków jakie posiadam. Nie wyobrazam sobie drugiego śniadania bez kubka zmiksowanych warzyw i owoców. Daje mi to niesamowitego powera na resztę dnia.
OdpowiedzUsuńNajsmaczniejszy koktajl to ten zawierający w sobie banana, selera , pietruszkę oraz pomarańcze czy cytryny. Jest zdrowy i orzeźwiający.
Aktualnie poluję również na wyciskarkę do soków.
Ja polecam blendery kielichowe :D
OdpowiedzUsuńWitam czy jest mozliwosc robienia koktajli w wyciskarce wolnoobrotowej typu harmoniczny?
OdpowiedzUsuńjasne :)
UsuńTypu harmomix ponieważ posiadam dodatkowe sito z napisem smoothie
OdpowiedzUsuń