1 jabłko
1 pomarańcza
garść sałaty rzymskiej
50 ml sok z rokitnika RokiVital®
garśc kapusty kiszonej
ok 100-200 ml soku z kapusty kiszonej
Zmiksować do uzyskania jednolitej konsystencji, w razie potrzeby użyć mniej soku soku z kapusty i uzupełnić wodą.
Pełnowartościowy koktajl może stanowić posiłek, polecany jest szczególnie w okresie jesienno-zimowym i okresie przesilenia wiosennego.
100% sok z rokitnika RokiVital otrzymywany jest z owoców rokitnika zwanego
ananasem syberyjskim.
Owoce rokitnika to bogactwo składników bioaktywnych i witamin.
Rokitnik zawiera 10 x więcej witaminy C niż pomarańcze. Kwas askorbinowy czyli witamina C zwiększa odporność organizmu, wpływa na wytwarzanie i zachowanie kolagenu, przyspiesza gojenie ran i zrastanie kości, hamuje tworzenie się sińców, powstawanie krwotoków czy krwawienia z dziąseł, odpowiada za sprawne funkcjonowanie układu krwionośnego i obniża ciśnienie krwi, chroni przed miażdżycą i nadmiarem cholesterolu, poprawia przyswajalność żelaza, działa jako przeciwutleniacz pozwalając zachować młodość, chroni organizm przed zmianami nowotworowymi.
Owoce rokitnika mają 4 x więcej witaminy E niż olej z pestek słonecznika.
Witamina E jako główny antyoksydant chroni komórki przed utleniaczami i szkodliwym działaniem wolnych rodników, pomaga regenerować skórę wystawioną na działanie promieniowania UV, wzmacnia ściany naczyń krwionośnych i ochrania czerwone krwinki przed przedwczesnym rozpadem, obniża poziom cholesterolu i zapobiega powstawaniu żylaków, pomaga likwidować nocne skurcze łydek, działa wspomagająco podczas leczenia męskiej bezpłodności, miażdżycy, zaburzeń mięśniowych oraz chorób serca, zwiększa potencję i przedłuża żywotności plemników, wspomaga leczenie trądziku, blizn, grzybicy.
Rokitnik jest też bogaty w witaminę A – zawiera jej 3 x więcej niż marchew.
Witamina A odpowiada za stan skóry, włosów i paznokci, obniża poziom cholesterolu we krwi i wspomaga funkcjonowanie układu krwionośnego, warunkuje rozwój komórek rozrodczych, współdziała z hormonem wzrostu – zwłaszcza u dzieci, uczestniczy w odbiorze bodźców wzrokowych a jej niedobór prowadzi do pogorszenia wzroku, suchej skóry i łamliwych włosów.
Rokitnik jest bogaty w wiele silnych antyoksydantów, które pomagają zachować młodość. W owocach odkryto aż 18 aminokwasów oraz 24 pierwiastki m.in. azot, fosfor, żelazo, mangan, bor, wapń i krzem. Rokitnik zawiera ponadto 22 kwasy tłuszczowe m.in. omega 3,6,7,9.
Owoce rokitnika to bogactwo składników bioaktywnych i witamin.
Rokitnik zawiera 10 x więcej witaminy C niż pomarańcze. Kwas askorbinowy czyli witamina C zwiększa odporność organizmu, wpływa na wytwarzanie i zachowanie kolagenu, przyspiesza gojenie ran i zrastanie kości, hamuje tworzenie się sińców, powstawanie krwotoków czy krwawienia z dziąseł, odpowiada za sprawne funkcjonowanie układu krwionośnego i obniża ciśnienie krwi, chroni przed miażdżycą i nadmiarem cholesterolu, poprawia przyswajalność żelaza, działa jako przeciwutleniacz pozwalając zachować młodość, chroni organizm przed zmianami nowotworowymi.
Owoce rokitnika mają 4 x więcej witaminy E niż olej z pestek słonecznika.
Witamina E jako główny antyoksydant chroni komórki przed utleniaczami i szkodliwym działaniem wolnych rodników, pomaga regenerować skórę wystawioną na działanie promieniowania UV, wzmacnia ściany naczyń krwionośnych i ochrania czerwone krwinki przed przedwczesnym rozpadem, obniża poziom cholesterolu i zapobiega powstawaniu żylaków, pomaga likwidować nocne skurcze łydek, działa wspomagająco podczas leczenia męskiej bezpłodności, miażdżycy, zaburzeń mięśniowych oraz chorób serca, zwiększa potencję i przedłuża żywotności plemników, wspomaga leczenie trądziku, blizn, grzybicy.
Rokitnik jest też bogaty w witaminę A – zawiera jej 3 x więcej niż marchew.
Witamina A odpowiada za stan skóry, włosów i paznokci, obniża poziom cholesterolu we krwi i wspomaga funkcjonowanie układu krwionośnego, warunkuje rozwój komórek rozrodczych, współdziała z hormonem wzrostu – zwłaszcza u dzieci, uczestniczy w odbiorze bodźców wzrokowych a jej niedobór prowadzi do pogorszenia wzroku, suchej skóry i łamliwych włosów.
Rokitnik jest bogaty w wiele silnych antyoksydantów, które pomagają zachować młodość. W owocach odkryto aż 18 aminokwasów oraz 24 pierwiastki m.in. azot, fosfor, żelazo, mangan, bor, wapń i krzem. Rokitnik zawiera ponadto 22 kwasy tłuszczowe m.in. omega 3,6,7,9.
Świetny przepis. Odpowiednia porcja witamin zawsze mile widziana.
OdpowiedzUsuńDziękujemy :-* Miksuj na zdrowie!
UsuńNie wiedziałam że rokitnik ma tyle witamin. Muszę wypróbować ten koktajl.
OdpowiedzUsuńPolecamy, jest pyszny!
UsuńHejka, Jestem w znakomitym humorze ;)
OdpowiedzUsuńWstałem rano i dostałem od kolegi stronę z darmowymi doładowaniami, myślałem że to żart, a tu proszę doładowałem telefon kwotą 25 zł :3
Link do stronki doładowującej: http://skroc.pl/doladowankaatelefonupromocyjne - Polecam korzystać z strony dopóki działa :P
A więc trafiają się też inne kolorki niż zielony :-P
OdpowiedzUsuńJuriOrlow oczywiście :) Nazwa zielony koktajl nie pochodzi od koloru, choć tez :) ale od metody miksowania zieleniny z owocami i warzywami :)
UsuńPoprosimy o więcej koktajli z kapustą kiszoną
OdpowiedzUsuńZimową porą to bardzo cenny składnik diety
ok :) postaramy się coś dodać w najbliższym czasie
Usuń