Koktajl na gęsto może być obłędnie pysznym kremem, spróbuj!
Składniki:
700 g słodkich śliwek węgierek
80-100 g suszonych daktyli
5 łyżek nasion chia
3-5 płaskich łyżek kakao
szczypta cynamonu
Miksujemy.
Więcej oraz wszystko o wykonaniu na blogu autorki, Magdy na: https://hello-morning.org/2016/08/28/krem-sliwkowo-kakaowy-wysmienity/
POLECAMY!
Lato się kończy, wysyp jesiennych owoców w pełni, korzystajmy i miksujmy te niesamowite owocowe skarby.
NASIONA CHIA czyli nasiona szałwi hiszpańskiej idealnie nadają się jako dodatek do ZIELONYCH KOKTAJLI.
Przede wszystkim są tzw. super żywnością
(czyli charakteryzujące się dużą zawartością cennych dla organizmu
składników) oraz zwiększają gęstość i nadają konsystencję koktajlom.
Dzięki swojej właściwości absorpcji płynów, odpowiednio wcześniej
namoczone i dodane do koktajlu uwalniają wodę stopniowo w organizmie
przedłużając poziom i stopień nawilżenia.
Smak nasion CHIA jest
w sumie żaden, smakują tym płynem, którym zostały wcześniej namoczone
(9-cio krotnie zwiększają bowiem swoją objętość w płynie w ciągu
kilkunastu-kilkudziesięciu minut). Jeśli namoczysz je więc w wodzie, nie
będą miały smaku, jedynie galaretowata konsystencję, jeśli w soku
owocowym smakować będą owocowo, a jeśli np. w mleku roślinnym to tymże
mlekiem, proste. Nasiona szałwii hiszpańskiej nie zmieniają więc smaku
zielonych koktajli, jeśli dodasz je bez namaczania to po kilkunastu
minutach wchłoną płyn koktajlu i go mocno zagęszczą.
Jak zrobić najprostszy pudding z chia (szałwii hiszpańskiej)
i dlaczego Ci nie wychodzi?
Jesień w Polsce to bogactwo świeżych warzyw i owoców.
Oto lista 75 najlepszych, które możesz użyć miksując zielone koktajle.
Coraz częściej można przeczytać lub usłyszeć, że czekolada jest zdrowa, zwłaszcza gorzka. Skąd takie opinie?
Magnesy w zestawie: https://zielonekoktajle.pl/zestaw
Niczym pudding :) Pyszności!
OdpowiedzUsuńhttp://rankiemwszystkolepsze.blogspot.com/