Kiedy kończy się lato chętnie sięgamy po warzywa korzeniowe, to jest pełnia sezonu tych roślin i smakują one teraz najlepiej. Są słodkie, aromatyczne i bulwy mają dorodne. Buraki na przykład mają niesamowite właściwości, warto się z nimi zapoznać i często używać do koktajli. Także dynia święci triumfy na stołach. Ma tak niezwykłe właściwości zastosowanie zarówno na surowo jak i w formie gotowanej czy pieczonej, że także warto ją kupować, zwłaszcza w sezonie, który już się zaczął.

http://zielonekoktajle.blogspot.com/2016/09/niesamowite-wasciwosci-koktajli-z.html

 

Jesień to pora roku, kiedy nie brakuje w Polsce świeżych warzyw i owoców – korzystaj!

Przedstawiamy spis 75 najlepszych składników do zielonych koktajli, jakie możesz wykorzystać właśnie teraz – w okresie jesieni! 
(UWAGA! gdy klikniesz na dany składnik przeniesiesz się na stronę z koktajlami z użyciem tego składnika!)
  1. dynia – witaminy, żelazo i potas, beta-karoten,
  2. buraki – witaminy, cynk i potas,
  3. jabłka - witamina C, potas, żelazo,
  4. pomidory - witaminy A, B1, B2, C i PP, D, E i K,
  5. gruszki - witaminy A,B, i C, jod, bor, potas,
  6. dzikie maliny - witaminy z grupy B, C i E oraz K,
  7. dzika róża - witamina B1, B2, C, E, K, PP,
  8. jarzębina - witamina C, antycyjany,
  9. cukinia – potas, żelazo, magnez, beta karoten i wit. A, C, K , PP, B ,
  10. bakłażan (oberżyna) - witaminy A, B i C,
  11. papryka – witaminy B1 i B2, C oraz E, beta-karoten,
  12. aronia - witamina C, PP, B2 i B9,
  13. brokuły - witaminy B2 i C, luteina, selen,
  14. kalarepa - wapń, magnez, witaminy z grupy B,
  15. pigwa - witamina B i C, wapń, potas, żelazo, magnez,
  16. jeżyny - witamina C, błonnik, antocyjany,
  17. orzechy włoskie - kwasy omega 3, fosfor,
  18. żurawina – żelazo, wit. B1 i B2 oraz C,
  19. brzoskwinie - wit. A, B1, B2, B3, B6, C, PP, magnez,
  20. bataty - karoten, wapń, fosfor, potas, witamina C, B, E,
  21. seler naciowy - wit. A, C, PP oraz wit. z grupy B,
  22. kaki (persymona) - witamina A, C,
  23. kapusta - witamina C, B i A, oraz E, K i rutyna,
  24. maliny - witaminy C, E, wapń, żelazo,
  25. czosnek - witaminy B1, B2, C, PP i A,
  26. granat – witamina C,
  27. kapusta włoska - wit. K i C, sporo witaminy E,
  28. ogórek - witamina E, potas, magnez, wapń
  29. rzepa czarna - witaminy B1, B2, PP i C,
  30. jarmuż - białko, błonnik, wit. C, PP, H, E, K i beta karoten,
  31. brukiew - witaminy z grupy B, C i A oraz K,
  32. kiwi - wit. A, C, E i K, potas, żelazo, kwas foliowy, wapń,
  33. kalafior - witamina C, K, B6 i B9,
  34. por - witamina A, B i C,
  35. opuncja figowa - wapń, fosfor, witamina C,
  36. cebula - błonnik, witamina C, kwas foliowy, fosfor, magnez, siarka,
  37. brukselka - wit. A, B, C, E, H, K,
  38. pieczarki - witamina B, D, selen, fosfor, żelazo, miedź,
  39. kabaczki - wit. C, PP, B1, karoten,
  40. mandarynki - witamina A i C, przeciwutleniacze,
  41. cytryna - witamina C,
  42. pietruszka - witamina C, A, sole mineralne i żelazo,
  43. szczypiorek - wit. C, B1, B2, karoten, kwas foliowy,
  44. borówki - witaminy C, A, B i PP,
  45. grejpfrut - wit. C, A i beta karoten,
  46. rukola - wit. z grupy B, wit. A, C i K,
  47. sałata masłowa - witamina C, E, A i B6,
  48. endywia - witaminy C, E i z grupy B,
  49. papaja - witamina C,
  50. pomelo - wit. C, potas,
  51. oliwki - kwasy tłuszczowe, witamina B,
  52. pomarańcze - witamina C, z grupy B i beta karoten,
  53. orzechy laskowe -witamina E
  54. winogrona - wit. A, B, C, potas, fosfor, wapń, magnez, cynk,
  55. kukurydza - witamina B, C, A, PP i E
  56. mango - potas,
  57. ananas - mangan, żelazo, miedź,
  58. awokado - kwas oleinowy, likopen, potas, witaminy C, E, A i B, luteina,
  59. pasternak - potas, fosfor, wapń, żelazo, witaminy B i C
  60. skorzonera - żelazo, fosfor, witamina C i B
  61. rzepa - wapń, fosfor, żelazo, potas, magnez, hod, witamina B, PP, C,
  62. biała rzodkiew - witamina C, PP i B, sole mineralne, błonnik,
  63. kasztany - potas, magnez, wapń, żelazo, fosfor
  64. miechunka - witamina A,C i B, wapń i fosfor,
  65. papaja - beta karoten, witamina C i B, kwas foliowy
  66. figi - wapń, błonnik, magnez,
  67. koper włoski (fenkuł) - witamina C, potas, mangan, żelazo,
  68. patisony - witamina C,
  69. głóg - wit. C, flawonoidy, olejki eteryczne,
  70. marchew - witaminy z grupy B, C, E i K oraz karoten,
  71. rzepa - wit. C i z grupy B,
  72. pietruszka - wit. A, C i żelazo,
  73. szpinak - luteina, wit. C, beta karoten, magnez
  74. tarnina - witamina C, flawonoidy
  75. śliwki - wit. A i z grupy B, potas, żelazo, magnez, wapń, fosfor.gruszki - wit. A,B, i C, jod, bor, potas.