Jesień w Polsce to bogactwo świeżych warzyw i owoców.
Oto lista 75 najlepszych, które możesz użyć miksując zielone koktajle.
Kiedy kończy się lato chętnie sięgamy po warzywa korzeniowe, to jest pełnia sezonu tych roślin i smakują one teraz najlepiej. Są słodkie, aromatyczne i bulwy mają dorodne. Buraki na przykład mają niesamowite właściwości, warto się z nimi zapoznać i często używać do koktajli. Także dynia święci triumfy na stołach. Ma tak niezwykłe właściwości zastosowanie zarówno na surowo jak i w formie gotowanej czy pieczonej, że także warto ją kupować, zwłaszcza w sezonie, który już się zaczął.
Jesień to pora roku, kiedy nie brakuje w Polsce świeżych warzyw i owoców – korzystaj!
Przedstawiamy spis 75 najlepszych składników do zielonych koktajli, jakie możesz wykorzystać właśnie teraz – w okresie jesieni!(UWAGA! gdy klikniesz na dany składnik przeniesiesz się na stronę z koktajlami z użyciem tego składnika!)
- dynia – witaminy, żelazo i potas, beta-karoten,
- buraki – witaminy, cynk i potas,
- jabłka - witamina C, potas, żelazo,
- pomidory - witaminy A, B1, B2, C i PP, D, E i K,
- gruszki - witaminy A,B, i C, jod, bor, potas,
- dzikie maliny - witaminy z grupy B, C i E oraz K,
- dzika róża - witamina B1, B2, C, E, K, PP,
- jarzębina - witamina C, antycyjany,
- cukinia – potas, żelazo, magnez, beta karoten i wit. A, C, K , PP, B ,
- bakłażan (oberżyna) - witaminy A, B i C,
- papryka – witaminy B1 i B2, C oraz E, beta-karoten,
- aronia - witamina C, PP, B2 i B9,
- brokuły - witaminy B2 i C, luteina, selen,
- kalarepa - wapń, magnez, witaminy z grupy B,
- pigwa - witamina B i C, wapń, potas, żelazo, magnez,
- jeżyny - witamina C, błonnik, antocyjany,
- orzechy włoskie - kwasy omega 3, fosfor,
- żurawina – żelazo, wit. B1 i B2 oraz C,
- brzoskwinie - wit. A, B1, B2, B3, B6, C, PP, magnez,
- bataty - karoten, wapń, fosfor, potas, witamina C, B, E,
- seler naciowy - wit. A, C, PP oraz wit. z grupy B,
- kaki (persymona) - witamina A, C,
- kapusta - witamina C, B i A, oraz E, K i rutyna,
- maliny - witaminy C, E, wapń, żelazo,
- czosnek - witaminy B1, B2, C, PP i A,
- granat – witamina C,
- kapusta włoska - wit. K i C, sporo witaminy E,
- ogórek - witamina E, potas, magnez, wapń
- rzepa czarna - witaminy B1, B2, PP i C,
- jarmuż - białko, błonnik, wit. C, PP, H, E, K i beta karoten,
- brukiew - witaminy z grupy B, C i A oraz K,
- kiwi - wit. A, C, E i K, potas, żelazo, kwas foliowy, wapń,
- kalafior - witamina C, K, B6 i B9,
- por - witamina A, B i C,
- opuncja figowa - wapń, fosfor, witamina C,
- cebula - błonnik, witamina C, kwas foliowy, fosfor, magnez, siarka,
- brukselka - wit. A, B, C, E, H, K,
- pieczarki - witamina B, D, selen, fosfor, żelazo, miedź,
- kabaczki - wit. C, PP, B1, karoten,
- mandarynki - witamina A i C, przeciwutleniacze,
- cytryna - witamina C,
- pietruszka - witamina C, A, sole mineralne i żelazo,
- szczypiorek - wit. C, B1, B2, karoten, kwas foliowy,
- borówki - witaminy C, A, B i PP,
- grejpfrut - wit. C, A i beta karoten,
- rukola - wit. z grupy B, wit. A, C i K,
- sałata masłowa - witamina C, E, A i B6,
- endywia - witaminy C, E i z grupy B,
- papaja - witamina C,
- pomelo - wit. C, potas,
- oliwki - kwasy tłuszczowe, witamina B,
- pomarańcze - witamina C, z grupy B i beta karoten,
- orzechy laskowe -witamina E
- winogrona - wit. A, B, C, potas, fosfor, wapń, magnez, cynk,
- kukurydza - witamina B, C, A, PP i E
- mango - potas,
- ananas - mangan, żelazo, miedź,
- awokado - kwas oleinowy, likopen, potas, witaminy C, E, A i B, luteina,
- pasternak - potas, fosfor, wapń, żelazo, witaminy B i C
- skorzonera - żelazo, fosfor, witamina C i B
- rzepa - wapń, fosfor, żelazo, potas, magnez, hod, witamina B, PP, C,
- biała rzodkiew - witamina C, PP i B, sole mineralne, błonnik,
- kasztany - potas, magnez, wapń, żelazo, fosfor
- miechunka - witamina A,C i B, wapń i fosfor,
- papaja - beta karoten, witamina C i B, kwas foliowy
- figi - wapń, błonnik, magnez,
- koper włoski (fenkuł) - witamina C, potas, mangan, żelazo,
- patisony - witamina C,
- głóg - wit. C, flawonoidy, olejki eteryczne,
- marchew - witaminy z grupy B, C, E i K oraz karoten,
- rzepa - wit. C i z grupy B,
- pietruszka - wit. A, C i żelazo,
- szpinak - luteina, wit. C, beta karoten, magnez
- tarnina - witamina C, flawonoidy
- śliwki - wit. A i z grupy B, potas, żelazo, magnez, wapń, fosfor.gruszki - wit. A,B, i C, jod, bor, potas.
Poręczna forma książki, którą możesz zabrać ze sobą gdziekolwiek chcesz, albo trzymać na blacie w kuchni bez strachu, że się zabrudzi - KSIĄŻKA WACHLARZ!
Ponad 300 przepisów z oznaczoną kalorycznością i makroskładnikami:
Zdecydowanie lepiej przyjąć naturalne witaminy pod właśnie taką postacią zamiast sięgać po witaminową tabletkę.
OdpowiedzUsuńJa też jestem zwolenniczką naturalnych witamin blender i wyciskarka to podstawa w kuchni
OdpowiedzUsuń