Co miksujemy na mocne i zdrowe kości, czyli koktajle po złamaniach
Nasz młodsza córcia Madzia niestety złamała obie ręce w nadgarstkach. Pechowo dla niej skończyło się wyjście na deskorolkę, bywa. Ale już po kilku dniach codziennego picia specjalnych koktajli na złamania na prze świetleniu widać że ręce się pięknie zrastają a Madzia tez radzi sobie coraz lepiej.
Koktajle na złamania? Ale o co chodzi?
Otóż to żadne czary mary, po prostu nasze kości aby się wzmacniały i zdrowo zrastały potrzebują w diecie wapnia, witaminy D, białka i minerałów. A to wszystko można dostarczyć w świeżej porcji naturalnych owoców i warzyw, miksując je w koktajlach będących bombą witaminową.
Zobacz jak mocno bogate w wapń są zielone liście, a te bez problemu zmiksujemy w porcji koktajlu, który będzie smaczny i pożywny. Pamiętajcie tez że warto różnicować sposób podaży wapnia, dostarczając przy okazji masę innych minerałów. Proponujemy zieleninę, bo ta jest też bogata w witaminę K, która jest bardzo ważna w procesie regeneracji kości.
Z zielonych liści warzyw miksujemy (kolejność przypadkowa, KLIKNIJ na nazwę składnika z przejdziesz do koktajli z tym składnikiem):
KAPUSTĘ CHIŃSKĄ pak choi
Porcja na koktajl, czyli ok. pół kapusty (110g) to ok. 115 mg wapnia
JARMUŻ
Porcja na koktajl to 2 garści czyli ok 40 g a to daje w sumie ok 70 mg wapnia
BOĆWINA
Porcja na koktajl to 2 garści czyli ok 40 g a to daje w sumie ok 50 mg wapnia
NATKA PIETRUSZKI
Porcja na koktajl to pęczek czyli ok 40 g a to daje w sumie ok 60 mg wapnia
SELER NACIOWY
Porcja na koktajl to 2 łodygi czyli ok 100 g a to daje w sumie ok 40 mg wapnia
LIŚCIE WINOGRON
Porcja na koktajl to garść czyli ok 20 g a to daje w sumie ok 80 mg wapnia
RUKIEW WODNA
Porcja na koktajl to 2 garści czyli ok 40 g a to daje w sumie ok 50 mg wapnia
LIŚCIE MNISZKA LEKARSKIEGO
Porcja na koktajl to 2 garści czyli ok 40 g a to daje w sumie ok 80 mg wapnia
KOPEREK
Porcja na koktajl to garść czyli ok 40 g a to daje w sumie ok 45 mg wapnia
KOPER WŁOSKI (FENKUŁ)
Porcja na koktajl to pół bulwy a to daje w sumie ok 60 mg wapnia
POKRZYWA
Porcja na koktajl to 2 garści czyli ok 40 g a to daje w sumie ok 200 mg wapnia
BROKUŁY
Porcja na koktajl to ok 100 g a to daje w sumie ok 100 mg wapnia
SZPINAK
Porcja na koktajl to 2 garści czyli ok 40 g a to daje w sumie ok 40 mg wapnia
RUKOLA
Porcja na koktajl to garść czyli ok 20 g a to daje w sumie ok 35 mg wapnia
Poglądowa grafika, oczywiście porcje zieleniny do koktajli ą przykładowe, jeśli lubisz miksować więcej lub mniej w jednej porcji to oczywiście dostosuj je do siebie i swoich smaków.
A jakie inne niż zielenina owoce i warzywa najlepiej dorzucić do koktajlu aby jeszcze podbić ilość wapnia?
Proponujemy takie na przykład (kolejność przypadkowa, KLIKNIJ na nazwę składnika z przejdziesz do koktajli z tym składnikiem):
POMARAŃCZA
Porcja na koktajl to ok. 2 sztuki a to daje w sumie ok 160-200 mg wapnia
DYNIA
Porcja na koktajl to ok. 100g a to daje w sumie ok 50 mg wapnia
MARCHEWKA
Porcja na koktajl to ok. 2 nieduże sztuki a to daje w sumie ok 40 mg wapnia
JEŻYNY
Porcja na koktajl to ok. 250g a to daje w sumie ok 70 mg wapnia
MANDARYNKI
Porcja na koktajl to ok. 3 sztuki a to daje w sumie ok 60 mg wapnia
TRUSKAWKI
Porcja na koktajl to ok. 250g a to daje w sumie ok 40 mg wapnia
MALINY
Porcja na koktajl to ok. 250g a to daje w sumie ok 60 mg wapnia
PAPAJA
Porcja na koktajl to ok. pół niedużej sztuki a to daje w sumie ok 40 mg wapnia
KUMKWAT
Porcja na koktajl to ok. 1 garść a to daje w sumie ok 45 mg wapnia
PORZECZKI CZARNE
Porcja na koktajl to ok. 2 garści a to daje w sumie ok 45 mg wapnia
KIWI
Porcja na koktajl to ok. 2 sztuki a to daje w sumie ok 45 mg wapnia
ŚLIWKI
Porcja na koktajl to ok. 5 sztuk a to daje w sumie ok 45 mg wapnia
Poglądowa grafika, oczywiście porcje owoców i warzyw do koktajli są przykładowe, jeśli lubisz miksować więcej lub mniej w jednej porcji to oczywiście dostosuj je do siebie i swoich smaków.
Oto nasza kolejna propozycja:
MIGDAŁY, porcja do koktajlu to ok 30 g czyli garść, a to ok. 80 mg wapnia
MAK porcja do koktajlu, ok. 1 łyżka to ok 140 mg wapnia
ORZECHY LASKOWE porcja do koktajlu, garść to ok 35 mg wapnia
FIGI SUSZONE, porcja do koktajlu to ok 3 sztuki czyli ok 85 mg wapnia
MORELE SUSZONE, 5 sztuk, porcja do koktajlu to ok 30 mg wapnia
RODZYNKI , 3 łyżki czyli porcja do koktajlu to ok 30 mg wapnia
ŚLIWKI SUSZONE, porcja do koktajlu ok 6 niedużych sztuk to ok 20 mg wapnia
DAKTYLE, mała garść, porcja do koktajlu to ok 30 mg wapnia
JAGODY GOJI, porcja do koktajlu ok 2 łyżki to ok 30 mg wapnia
SEZAM porcja do koktajlu ok. 3 łyżki to ok 35 mg wapnia
NASIONA SŁONECZNIKA, porcja do koktajlu, ok 3 łyżki to ok 40 mg wapnia
A może jeszcze coś można dodać?
Tak! Dodaj na przykład zamiast wody jako płynnej części koktajlu - mleko roślinne fortyfikowane wapniem i bomba wapniowa gotowa. Pij na zdrowie.
Przykładowe koktajle?
Miksuj np.:
szpinak + pomarańcza + mak + mleko ryżowe (czyli ok 600-1000mg wapnia w jednym koktajlu)
pokrzywa + marchew + daktyle + mleko migdałowe
seler naciowy + papaja + jagody goji + mleko z orzechów laskowych
brokuły + mandarynki + sezam + mleko sezamowe
Przy okazji warto wystawiać się na światło dzienne a zwłaszcza na słońce. Naturalna synteza witamy D wskazana. Polecamy tez ograniczyć w rekonwalescencji kawę , alkohol i inne używki.
Więcej koktajli wspierających kości oraz stawy znajdziesz w naszej nowej publikacji jaką jest poręczna forma książki Wachlarz. Możesz zabrać ze sobą gdziekolwiek chcesz, albo trzymać na blacie w kuchni bez strachu, że się zabrudzi!
Porady i przepisy na zdrowe koktajle:
aż 150 PRZEPISÓW dotyczących 30 ZAGADNIEŃ ZDROWOTNYCH
Spora lista, warto zapamiętać.
OdpowiedzUsuńtak, przyda się :-)
UsuńNigdy bym nie pomyślała o specjalnej diecie przy złamaniach. No może poza żelkami ;)
OdpowiedzUsuńwarto wspomagać naturę :)
UsuńOwocowy i pestkowy koktajl chętnie zrobię. Profilaktycznie :)
OdpowiedzUsuńPewnie, samo zdrowie <3
UsuńWarto wiedzieć, i czasem wypić taki koktajl
OdpowiedzUsuńPewnie, miksuj na zdrowie, polecamy
UsuńZnajomy złamał nogę, więc chyba polecę mu ten wpis :)
OdpowiedzUsuńKoniecznie! Na zdrowie!
UsuńBardzo fajne przepisy, niektóre są bardzo smaczne.
OdpowiedzUsuńSuper
OdpowiedzUsuń