TOP 5 składników do miksowania we wrześniu w koktajlach

Co miksować we wrześniu, by było smacznie, sezonowo i zdrowo?


Wrzesień, czyli końcówka lata i początek jesieni obfituje w późne sezonowe warzywa i owoce. Naprawdę jest z czego wybierać! Wybraliśmy dla Was nasze TOP 5 składników koktajli, które oprócz tego, że mają super walory smakowe wyróżniają się również bogactwem witamin, składników mineralnych czy antyoksydantów. Wszystko po to, by jeszcze bardziej uwidocznić jak ważne jest spożywanie warzyw i owoców na co dzień np. w formie koktajli!

Podoba Ci się nasza grafika tytułowa z owocami i warzywami WRZEŚNIA?
Możesz  ją pobrać ZA DARMO w formacie PNG w dużej rozdzielczości do druku lub na tapetę telefonu, tableta czy komputera. 
 
https://zielonekoktajle.pl/sezonowe

Zaczniemy od królowej jesieni :) ŚLIWKA! Chyba nam wszystkim kojarzy się najbardziej z tym okresem. Śliwki dzięki zawartości witaminy A i witaminy E (która rzadko występuje w innych owocach!) uznawane są za cenne przeciwutleniacze. Zawierają również takie składniki mineralne jak: żelazo, potas, magnes, wapń i fosfor. W ich składzie znajdziemy również sporo witamin z grupy B, przez co ich spożywanie ma pozytywny wpływ na układ nerwowy i poprawia ogólne samopoczucie. Działanie antyoksydacyjne wzmacniają zawarte w nich polifenole (zwłaszcza w odmianach ciemnych). Przeciwutleniacze mają pozytywny wpływ na nasze zdrowie dzięki zdolności usuwania nadmiaru wolnych rodników z organizmu, dzięki czemu spowalniany jest proces starzenia oraz jesteśmy mniej podatni na choroby cywilizacyjne np. nowotwory.

Chcesz zobaczyć przepisy na koktajle ze śliwkami kliknij na grafikę

Kolejnym wrześniowym must have są WINOGRONA. Ich właściwości były doceniane już przed naszą erą! Są one bogate zarówno w witaminy, jak i składniki mineralne. Zawierają dużo witamin: C, A oraz witamin z grupy B. W ich składzie znajdziemy również takie składniki mineralne jak: potas, fosfor, magnez, cynk, miedź, żelazo, wapń, jod. Winogrona wykazują również działanie zasadotwórcze, dzięki czemu ich spożycie wspomaga wyzbyć się nagromadzonych kwasów w organizmie. W składzie winogron znajdziemy również takie antyoksydanty jak flawonoidy. Bogactwo witamin, minerałów i antyoksydantów sprawiają, że dieta zawierająca winogrona chroni nas przed chorobami takimi jak: nadciśnienie tętnicze, czy rak. 

Chcesz zobaczyć przepisy na koktajle z winogronami kliknij na grafikę

Kolejny owoc, który jednoznacznie kojarzy się z jesienią - GRUSZKA. Spożywanie gruszek może wspierać pracę mózgu i tarczycy. Dzieje się tak ze względu na wysoką zawartość jodu, który rzadko znajduje się w owocach w sporych ilościach. Gruszki zawierają również takie składniki mineralne jak: magnez, fosfor, potas, bor. Są także zasobne w następujące witaminy: A, K, E. Naukowcy udowodnili również, że spożywanie gruszek obniża ryzyko wystąpienia udaru oraz nadciśnienia tętniczego. Czy naprawdę musimy dłużej namawiać do spożycia tego (wg nas jednego ze smaczniejszych) owoców?

Chcesz zobaczyć przepisy na koktajle z gruszkami kliknij na grafikę


Ma więcej witaminy C niż cytryna! PAPRYKA niskokaloryczne warzywo, które spotkać możemy w trzech odsłonach kolorystycznych, a jak już wiemy z naszego cyklu o kolorach: kolor ma znaczenie :) Papryka czerwona ma korzystny wpływ na nasz wzrok oraz stan skóry.  Papryka zielona obfituje w kwas foliowy, stąd polecana jest kobietom planującym dziecko i będącym już w ciąży. Papryka żółta to źródło luteiny, a zatem wpływa również korzystnie na nasz wzrok. Papryka zawiera kapsaicynę, dzięki czemu jej spożywanie obniża ryzyko udaru i zawału. Jest również źródłem witaminy K, wapnia, fosforu składników, które mają niebagatelne znaczenie dla naszych kości.

Chcesz zobaczyć przepisy na koktajle z papryką kliknij na grafikę

BROKUŁY zamykają naszą listę TOP 5 we wrześniu. Zawierają one wiele dobroczynnych substancji dla zdrowia takich jak: wapń, potas, kwas foliowy, Witaminy A i K, karotenoidy i sulforafan. Dzięki czemu polecane są kobietom w ciąży lub planującym ciążę. Ich spożywanie ma pozytywny wpływ na skórę stan kości, czy wzrok. Dieta bogata w brokuły sprawia wspiera układ krwionośny i zmniejsza ryzyko zachorowania na raka. 

Chcesz zobaczyć przepisy na koktajle z brokułami kliknij na grafikę


Poręczna forma książki, którą możesz zabrać ze sobą gdziekolwiek chcesz, albo trzymać na blacie w kuchni bez strachu, że się zabrudzi - KSIĄŻKA WACHLARZ!
Ponad 300 przepisów z oznaczoną kalorycznością i makroskładnikami:





Zobacz też co jeszcze można miksować we wrześniu

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Celowane koktajle

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...