Choć dynia i truskawki są o innej porze roku, połączenie ich razem jest pyszne i warto spróbować! Miksujcie poza sezonem truskawki mrożone!
Składniki:
200g truskawek
100 g dyni
1 banan
1 płaska łyżeczka ksylitolu
250 ml wody
Miksujemy.
więcej na: https://www.facebook.com/Odłóż_tę_chochlę_Jadźka
KSYLITOL
nadaje się jako dodatek do ZIELONYCH KOKTAJLI, jako zamiennik
białego cukru dla Tych z Was, którym koktajle są za mało słodkie :)
Uważamy, że dojrzałe, słodkie owoce wystarczą, ale czasem niektórzy
potrzebują dodatkowej słodyczy :)
W przeciwieństwie do cukru białego ksylitol zawiera aż o 40 proc. mniej kalorii i posiada zdecydowanie niższy indeks glikemiczny, dlatego poleca się przede wszystkim cukrzykom i osobom odchudzającym się.
Ksylitol najczęściej jest pozyskiwany z kory fińskiej brzozy, choć występuje również w niektórych owocach (truskawkach, jagodach, malinach, śliwkach, gruszkach), kolbach kukurydzy i grzybach. Warto wiedzieć, że ludzki organizm również w niewielkich ilościach wytwarza ksylitol.
Ksylitol wytwarza się naturalnie w organizmie człowieka w ilości ok. 15 g dziennie w procesach trawienia
W przeciwieństwie do cukru białego ksylitol zawiera aż o 40 proc. mniej kalorii i posiada zdecydowanie niższy indeks glikemiczny, dlatego poleca się przede wszystkim cukrzykom i osobom odchudzającym się.
Ksylitol najczęściej jest pozyskiwany z kory fińskiej brzozy, choć występuje również w niektórych owocach (truskawkach, jagodach, malinach, śliwkach, gruszkach), kolbach kukurydzy i grzybach. Warto wiedzieć, że ludzki organizm również w niewielkich ilościach wytwarza ksylitol.
Ksylitol wytwarza się naturalnie w organizmie człowieka w ilości ok. 15 g dziennie w procesach trawienia
Jak smakuje ksylitol?
Cukier brzozowy wygląda i smakuje tak, jak tradycyjny cukier. Ponadto podczas jego używania można dodatkowo wyczuć bardzo przyjemny, miętowy aromat. Ksylitol można znaleźć w wielu produktach. W sprzedaży najczęściej występuje jako skarmelizowany cukier, choć spotkać można także gumy do żucia z ksylitolem, miętówki, a także pasty do zębów i aerozole do nosa.
W przeciwieństwie do cukru, ksylitol ma nieznaczny wpływ na poziom cukru i insuliny w krwi. Liczne badania na zwierzętach wskazują że spożycie ksylitolu może przynieść wymierne korzyści dla zdrowia metabolicznego:
- pomaga zapobiegać próchnicy i innym chorobom zębów
- zwiększa mineralizację, czyli przyswajanie wapnia przez kości
- w przeciwieństwie do cukru, daje odczyn zasadowy, w związku z tym stabilizuje równowagę kwasowo-zasadową organizmu
- hamuje rozwój bakterii i drożdżaków
- szybko przywraca właściwe pH śliny
- hamuje rozmnażanie bakterii, które są odpowiedzialne za psucie się zębów
- zmniejsza łaknienie na słodycze
- zawiera prawie 2 razy mniej kalorii niż cukier
- polecany cukrzykom, indeks glikemiczny ksylitolu (IG=8) jest parokrotnie niższy niż cukru
- zmniejsza kwasowość śliny, co prowadzi do mniejszej degradacji szkliwa zębów
- zapobiega zajadom i nieprzyjemnemu zapachowi z ust
- remineralizuje szkliwo, a nawet cofa drobne ubytki
- stymuluje produkcję śliny, co jest istotne dla osób cierpiących na suchość w ustach, spowodowaną chorobą, wiekiem, bądź skutkiem ubocznym stosowania niektórych leków
- pomaga również zwalczać drożdże
- stymuluje niskie zapotrzebowanie organizmu na insulinę i utrzymuje jej poziom
- zmniejsza szansę infekcji ucha u dzieci
- może zwiększyć produkcję kolagenu, a dzięki temu przyczynić się do przeciwdziałania skutkom starzenia się skóry a nawet pomóc w wygładzeniu zmarszczek
- dodatkowo nie pozostawia żadnych obcych posmaków w ustach
Uwielbiam takie koktajle, więc ten blog jest dla mnie idealny *.*
OdpowiedzUsuńDodaję do obserwowanych i zapraszam do mnie:
onlymomcanjudge.blogspot.com
;*
Poranne fit śniadanie zapraszam do siebie :)
OdpowiedzUsuń