Waniliowy pudding chia z truskawkami, w którym się zakochasz!
Składniki na 1 porcje:
100 ml mleka sojowego o smaku waniliowym (lub sojowe naturalne wtedy użyj dodatkowo ziaren wanilii)
2 łyżki nasion chia
Opcjonalnie na wierzch truskawki lub inny ulubiony owoc.
Możesz też użyć truskawek, malin lub owoców leśnych w mrożonkach
Przygotowanie:
Mleko delikatnie spienić, dodać nasiona chia i wymieszać, następnie przelać do małej miseczki i odstawić do lodówki na minimum 2-3 godziny, a najlepiej pudding przygotować dzień wcześniej wieczorem.
więcej u Eli Prill na: https://www.facebook.com/odłóż_tę_chochlę_Jadźka
NASIONA CHIA czyli nasiona szałwi hiszpańskiej idealnie nadają się jako dodatek do ZIELONYCH KOKTAJLI.
Przede wszystkim są tzw. super żywnością
(czyli charakteryzujące się dużą zawartością cennych dla organizmu
składników) oraz zwiększają gęstość i nadają konsystencję koktajlom.
Dzięki swojej właściwości absorpcji płynów, odpowiednio wcześniej
namoczone i dodane do koktajlu uwalniają wodę stopniowo w organizmie
przedłużając poziom i stopień nawilżenia.
Smak nasion CHIA jest
w sumie żaden, smakują tym płynem, którym zostały wcześniej namoczone
(9-cio krotnie zwiększają bowiem swoją objętość w płynie w ciągu
kilkunastu-kilkudziesięciu minut). Jeśli namoczysz je więc w wodzie, nie
będą miały smaku, jedynie galaretowata konsystencję, jeśli w soku
owocowym smakować będą owocowo, a jeśli np. w mleku roślinnym to tymże
mlekiem, proste. Nasiona szałwii hiszpańskiej nie zmieniają więc smaku
zielonych koktajli, jeśli dodasz je bez namaczania to po kilkunastu
minutach wchłoną płyn koktajlu i go mocno zagęszczą.
ZDROWE LODY BEZ CUKRU, JAJEK I MLEKA
30 przepisów na LODY z koktajli według metody ZAMROŹ i ZMIKSUJ
oraz
ZDROWE LODY BEZ CUKRU, JAJEK I MLEKA
30 przepisów na LODY z koktajli według metody ZAMROŹ i ZMIKSUJ
oraz
http://diamondskymalwina.blogspot.com/
OdpowiedzUsuń