Tych składników UNIKAJ i nie miksuj w marcu!

 Z czego miksować koktajle w marcu? Przepisy i VIDEO



Tych składników unikaj i nie miksuj w marcu!

Oj kuszą z tych półek duże, piękne truskawki, borówki i inne cuda! Pamiętaj jednak, że na te "prawdziwe" musimy jeszcze trochę poczekać ;)
Zwróć uwagę na nowalijki, czyli młode warzywa, dostępne wczesną wiosną. Będą one znakomitą opcją na uzupełnienie niedoborów witamin i minerałów w naszych organizmach. Nowalijki budzą kontrowersję ze względu na sposób uprawy m.in, nawożenie. Nie rezygnujcie z miksowania nowalijek w wiosennych koktajlach, jednak z rozwagą. Nie należy spożywać zbyt dużo nowalijek, ponieważ mogą zawierać szkodliwe w dużych ilościach azotany. Więcej na ten temat:

Wiosna to czas na młode rzodkiewki, szczypiorek i sałatę, ale czy warto miksować w koktajlach nawożone nowalijki?


Podobają  Ci się nasze grafiki tytułowe? Pochodzą one z naszego już kultowego produktu - książki WACHLARZ. To poręczna forma książki, którą możesz zabrać ze sobą gdziekolwiek chcesz, albo trzymać na blacie w kuchni bez strachu, że się zabrudzi.
Ponad 300 przepisów z oznaczoną kalorycznością i makroskładnikami:


To co miksować w koktajlach w marcu?

Jeśli nasz znasz doskonale wiesz, że jesteśmy propagatorami spożywania sezonowych produktów. Co więc miksować w marcu, by było zdrowo, różnorodnie, ale przede wszystkim smacznie?  
 
SEZONOWO
Zaczniemy od ananasa! 
 
Ananasy mają wiele wartości odżywczych, a przy tym stosunkowo mało kalorii. Idealnie nadają się do koktajli, gdyż nadają im egzotyczny, słodki smak. Ananas wydziela bromelinę, tzn. grupę enzymów proteolitycznych, która wykazuje właściwości przeciwzapalne i przeciwobrzękowe. Ananas jest źródłem manganu, żelaza, miedzi, witaminy C, magnezu, potasu, beta-karotenu.

 
czytaj dalej, zobacz przepis

W marcu warto również włączyć do swojego jadłospisu bataty

Są doskonałym źródłem beta-karotenu, likopenu. Zawierają sporo związków mineralnych, takich jak: wapń, fosfor, potas, sód, magnez, siarka, chlor, żelazo, jod. Bulwy batatów zawierają również witaminy z grupy B (zwłaszcza witaminę B6), witaminę C, kwas foliowy i witaminę E.

 
czytaj dalej, zobacz przepis

Marzec to także sezon na rzodkiewkę!
 

Nazywana też królową nowalijek cennym źródłem składników odżywczych. Rzodkiewka bogata jest w witaminy i minerały co jest niezwykle cenne o tej porze roku dla naszych organizmów. Wśród nich znajdziemy witaminy: A, C oraz z grupy B, a także żelazo, fosfor, cynk, potas i siarkę.

 
czytaj dalej, zobacz przepis

Urozmaicaj swoje koktajle sałatę lodową 
 

Posiada  dużą zawartość błonnika i jest niskokaloryczna, więc zalecana jest osobom odchudzającym się i mającym problem z układem pokarmowym, bowiem błonnik poprawia pracę jelit. W liściach sałaty lodowej kryją się żelazo i magnez, kwas foliowy, a także witaminy takie jakie: A, D i E. Znajdziemy w niej również beta-karoten.


 
czytaj dalej, zobacz przepis
 

Postaw także na awokado
 

Awokado ma pyszną, gładką, maślaną konsystencję i sprawia, że zmiksowany koktajl jest kremowy, przy czym nie zmienia zbytnio smaku. Zawiera też jako jeden z nielicznych owoców dużą ilość glutationu. To silny antyoksydant o działaniu przeciwstarzeniowym. Ma w sobie: potas, miedź, fosfor, magnez i żelazo, jak również witaminy C, A i E działające antyoksydacyjnie, witaminę K oraz witaminy z grupy B, szczególnie kwas foliowy.


 
czytaj dalej, zobacz przepis



Co miksować w marcu, by było smacznie, sezonowo i zdrowo?


Oto kilka naszych konkretnych propozycji uwzględniających produkty sezonowe:

Ola miksuje ananasa na orzechowo:



Pyszny krem z batatów:

Składniki:

2 średnie bataty, ugotowane na parze
1-2 mrożonych bananów
2 łyżki kakao
1/2 awokado
1/2 -1 szklanki mleka kokosowego ( napój)
 
Przygotowanie:

Zmiksuj i do podania dodaj ulubione składniki, np. czekoladowa granola, orzechy, czekolada.

Rzodkiewkowy zawrót głowy:

Składniki:

6 rzodkiewek z młodymi liśćmi
1/2 świeżego ogórka
2 dojrzałe banany
1/2 łyżeczki startego korzenia imbiru
łyżeczka oleju lnianego
200 ml wody

Przygotowanie:

Umyte rzodkiewki z liśćmi zmiksuj z obranymi bananami i ogórkiem, imbirem oraz olejem lnianym. Uzupełnij woda i ponownie zmiksuj. Zamiast oleju lnianego możesz dodać ćwierć awokado.

Koktajl z sałatą? TAK! Miksuje Maciek:


Wytrawny koktajl z awokado:

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Celowane koktajle

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...