Twoje dziecko nie je przepada za zieleniną lub całkowicie jej unika, a Ty chciałabyś przemycić mu w codziennym menu jej większą ilość? Zielone koktajle to idealne rozwiązanie.
W przypadku koktajli dla dzieci sprawdza się 5 podstawowych zasad - wybierz te, które Twoim zdaniem sprawdzą się najlepiej.

1. Dodaj dużo więcej owoców niż zieleniny

Według zasady miksowania zielonych koktajli używamy około 40% zieleniny i 60% owoców. W przypadku koktajli dla dzieci naginamy proporcję. W tym celu zużyj jeszcze więcej owoców, a dużo mniej zieleniny. Dzięki temu uda się zneutralizować smak zielonych liści słodkimi owocami.
Warto pamiętać, że do wszystkich smaków przyzwyczajamy się z czasem, więc na początku opłaca się miksować nawet koktajl z kilkoma listkami szpinaku lub jednym liściem sałaty czy jarmużu po to, by po jakimś czasie całkowicie niezauważalnie zwiększać tą ilość.




2. Wybierz odpowiednie owoce

Najważniejsza zasada - owoce muszą być dojrzałe. Tylko wtedy są wtedy smaczne, słodkie, soczyste i dobrze się trawią. Zwróć też uwagę, aby były to takie owoce, które Twoje dzieci najbardziej lubią. Najczęściej w tym przypadku sprawdzają się owoce słodkie, polecamy zwłaszcza banany dodające kremowej konsystencji koktajlom, jabłka, truskawki, brzoskwinie, melony itp. W sezonie letnim czy jesiennym w Polsce wybór jest niesamowicie duży. W okresie wiosny i zimy, kiedy rynek nie jest już taki obszerny, można wspomóc się przetworami, sokami lub mlekiem roślinnym, które w połączeniu z zieleniną dają również pyszny smak.

Jak prosto i szybko obrać cytrusy? ZOBACZ TUTAJ:

http://bit.ly/2cCoQkF


Szukasz idealnej wyciskarki do cytrusów? Zobacz TUTAJ:

http://www.ceneo.pl/;szukaj-wyciskarka+cytrus%C3%B3w#crid=88448&pid=6573 

3. Ważna jest konsystencja

Dla dzieci niekiedy ważna staje się również konsystencja koktajlu. Bardzo często wolą one pić gładkie i kremowe koktajle, które nie maja grudek, cząstek owoców czy warzyw i są jednolite w smaku. Osiągniesz to, stosując odpowiednie blendery lub miksery kielichowe typu vitamix, albo przecedzając koktajle tuż po zmiksowaniu. Dobrą metodą, gdy masz dosyć słaby blender, jest także miksowanie najpierw zieleniny z małą ilością wody, a dopiero potem dodawanie owoców i na końcu uzupełnianie wodą czy innym składnikiem do rozcieńczania.


4. Wybierz neutralną w smaku zieleninę

To, jakich warzyw użyjemy do zielonych koktajli, ma wpływ na smak. W koktajlach dla dzieci najlepiej używać neutralnych składników, zwłaszcza na początku tj. takich zielonolistnych warzyw, jak: szpinak czy sałaty niemające charakterystycznych smaków. Rukola rzadko się sprawdza, spróbuj więc roszponki, sałaty lodowej albo rzymskiej. Użyj jednego lub kilku listków na porcję. Tylko w ten sposób masz pewność, że smak zostanie całkowicie zneutralizowany przez owoce. Istnieje również szansa, że nasze dziecko, pijąc zielone koktajle, z czasem przywyknie do nowych smaków i bez problemu „przemycimy” mu w nich jedną czy dwie garści zieleniny. Na początku tej przygody zostańmy jednak przy kilku liściach. W zielonych koktajlach śmiało ukryjemy smak brokuła, kalarepy, selera naciowego czy też innych zdrowych oraz pełnych witamin warzyw, które często bywają nielubiane przez dzieci.
Zielone koktajle to także świetny pomysł na dodanie do codziennej diety dziecka zdrowych kwasów nienasyconych pod postacią np. siemienia lnianego, nielubianych czasem orzechów czy chociażby awokado.



5. Pij zielone koktajle razem z dzieckiem

Punkt niewymagający komentarza. Kto daje dziecku najlepszy przykład? Oczywiście rodzice. 



http://zielonekoktajle.blogspot.com/2016/04/zmiksuj-zdrowy-koktajl-czekoladowy-bez.html

Nasze ulubione przepisy dla dzieci


Zielony koktajl ze szpinakiem

Składniki na 3 małe porcje, dla dziecka i rodziców:
- garść szpinaku,
- dojrzały banan,
- dojrzałe mango,
- woda wg uznania, min 300 ml.

Zmiksuj umyty szpinak z obranymi owocami, uzupełniając mieszankę wodą, do uzyskania konsystencji koktajlu.


Pomarańczowa bomba witaminowa
Składniki na 3 małe porcje, dla dziecka i rodziców:
- 2 szklanki soku pomarańczowego lub więcej,
- 2 kiwi,
- łyżeczka siemienia lnianego,
- 1 pałka selera naciowego.

Zmiksuj umyty seler z obranymi owocami i zmielonym siemieniem, uzupełniając mieszankę sokiem pomarańczowym, do uzyskania ulubionej konsystencji koktajlu.


Czekoladowy mus na deser

Składniki:
- pół awokado,
- dojrzały banan,
- łyżeczka kakao lub karobu,
- łyżeczka miodu.

Zmiksuj wszystkie składniki do konsystencji musu i wyjadaj łyżeczką.