QUINOA czyli KOMOSA Ryżowa jako dodatek do koktajli

Quinoa, jako komosa jak i w formie płatków,  świetna jest do koktajli

https://zielonekoktajle.blogspot.com/2019/01/quinoa-czyli-komosa-ryzowa-jako-dodatek.html

 

QUINOA czyli KOMOSA RYŻOWA to małe niepozorne nasionka zwane też złotem inków czy ryżem peruwiańskim, to pseudozboże, tzn. roślina, która wytwarza bogate w skrobię nasiona, lecz w rzeczywistości nie jest zbożem. 

Świetnie nadają się jako dodatek do ZIELONYCH KOKTAJLI, oczywiście wcześniej należy ją ugotować. (w surowej formie możesz dodać płatki quinoa lub ziarna komosy ekspandowane)

Przede wszystkim są tzw. super żywnością (czyli charakteryzują się dużą zawartością cennych dla organizmu składników)
Ziarna komosy zawierają również saponiny, które są naturalnym środkiem ochronnym rośliny (dzięki czemu nie stosuje się w uprawie pestycydów czy innych chemicznych środków ochronnych, które nota bene quinoa bardzo źle znosi). To właśnie również dzięki obecności saponin komosa wykazuje działanie przeciwalergiczne, przeciwzapalne i immunostymulujące. 

Nie zawiera glutenu. 
Ponieważ quinoa wspomaga wytwarzanie pokarmu, poleca się ją karmiącym matkom. Można podawać ją także niemowlętom.


Co zawiera komosa ryżowa?


Quinoa jest źródłem pełnowartościowego białka, zdrowych kwasów tłuszczowych, wielu witamin i składników mineralnych. Zawiera także saponiny, dzięki którym może wykazywać działanie przeciwalergiczne, przeciwzapalne, przeciwgrzybiczne przeciwwirusowe i immunostymulujące. Ponadto nasiona komosy zawierają wyjątkowo dużą ilość flawonoidów (spośród których dominują kwercetyna i kampferol). W związku z tym quinoa wykazuje właściwości antyoksydacyjne. Należy podkreślić, że tradycyjne zboża wcale nie zawierają flawonoidów, co na ich tle czyni komosę ryżową wyjątkową.

SPORT koktajle to ZDROWE KOKTAJLE idealne do spożycia przed, w trakcie i po treningu. 
Ebooki w formacie pdf, który otworzysz na każdym urządzeniu, komputerze, tablecie, telefonie lub wydrukujesz.

Jak ugotować quinoa?


Przede wszystkim mamy do wyboru aż trzy rodzaje ziaren – quinoa białą, czerwoną i czarną. Każda ma nieco inny smak, inaczej zachowuje się też podczas gotowania. Dla wszystkich rodzajów charakterystyczne jest to, że ugotowane ziarenka mają małe, białe ogonki. Quinoa biała – na niej się skupimy, najdelikatniejsza w smaku i najczęściej dostępna i kupowana. 

Najbardziej pęcznieje podczas gotowania, jednak nie powiększa ona znacząco swojej objętości. Przed gotowaniem quiona należy wypłukać dobrze na gęstym sitku, po czym zalać wodą i gotować ok 15 minut. Po tym czasie można zdjąć ją z gazu i zostawić na ok 10 minut pod przykryciem żeby odpoczęła i wchłonęła więcej wody. Quinoa jest gotowa kiedy ziarenka robią się przeźroczyste i szkliste a białe ogonki wyraźne.

ZALETY spożywania komosy ryżowej:


  • rewelacyjne źródło białka(ok 20%), zawierają wszystkie 20 aminokwasów, w tym 9 których ludzkie ciało nie produkuje
  • ochrona przed starzeniem, dzięki silnym przeciwutleniaczom
  • zapobiega rozwojowi wielu chorób, m.in. nowotworowych
  • obniża poziom cholesterolu
  • wzmacnia cały organizm, szczególnie nerki
  • wspomaga pracę układu krążenia
  • zmniejsza ryzyko miażdżycy
  • przyspiesza spalanie tkanki tłuszczowej
  • nie zawiera glutenu,
  • chroni przed cukrzycą
  • minimalizuje ryzyko zachorowania na schorzenia układu wieńcowego
  • wykazuje działanie przeciwalergiczne
  • jest polecana na dolegliwości migrenowe
  • działa przeciwzapalnie
  • stymuluje układ immunologiczny
  • zawiera błonnik, który ułatwia odchudzanie
  • reguluje pracę przewodu pokarmowego
  • zawiera 2 razy więcej żelaza niż inne zboża
  • zawiera miedź, wapń, potas, magnez, cynk, mangan, fosfor
  • sprzyja budowaniu mięśni
  • przyspiesza regenerację
  • pomaga ustabilizować poziomu insuliny
  • dostarcza sporo energii, podobnie jak ziemniaki, kasza czy ryż, ale ma bardzo niski indeks glikemiczny (IG 35)
  • zawiera zdrowe tłuszcze jednonienasycone, kwasy omega-3 oraz kwas alfalinolenowy

Wysokie walory odżywcze komosy ryżowej sprawiły, że znalazła ona zastosowanie w programach kosmicznych NASA. Badania potwierdziły, że regularne spożywanie komosy ryżowej chroni przed cukrzycą i redukuje ryzyko zachorowania na schorzenia układu wieńcowego.

Czy wiesz, że komosa ryżowa (quinoa) zawiera: 
ok.18-20% pełnowartościowego białka 
48% skrobi
4-9% nienasyconych kwasów tłuszczowych
2 razy więcej żelaza niż inne zboża
2 razy więcej błonnika pokarmowego niż większość popularnych zbóż


W sklepach są ryżowe, migdałowe, owsiane, sojowe, kokosowe, waniliowe… wybór jest duży, jednak cena odstrasza <kliknij na obrazek>

http://zielonekoktajle.blogspot.com/2015/11/jak-zrobic-samodzielnie-w-prosty-szybki.html

Ugotowana oraz surowa komosa ryżowa idealnie nadają się też na..... mleko :) Wystarczy, że zmiksujesz ją z wodą w proporcji 4:1 (2 szklanki wody na pół szklanki konopi) lub 6:1 (mniej treściwe ale też pyszne) 

MLEKO QUINOA jest pyszne i zawiera o wiele więcej wartości odżywczych niż mleko krowie.


Mleko roślinne możesz też zrobić samodzielnie, 
zobacz jak i ZRÓB SAM, to proste!<kliknij na obrazek>




Zobacz więcej o możliwościach miksowania samodzielnie mleka roślinnego na naszym blogu TUTAJ.
Możesz też zakupić gotowe mleko quinoa w kartonie w sklepach.


Wartość odżywcza ugotowanej komosy ryżowej w 100 g

Wartość energetyczna - 120 kcal
Białko ogółem - 4,40 g
Tłuszcz - 1,92 g 
Węglowodany - 21,30 g (w tym cukry proste 0,87)
Błonnik - 2,8 g

Witaminy
Tiamina – 0,107 mg
Ryboflawina – 0.110 mg
Niacyna - 0.412 mg
Witamina B6 - 0.123 mg
Kwas foliowy - 42 μg
Witamina A – 5 IU
Witamina E - 0.63 mg

Minerały
Wapń – 17 mg
Żelazo - 1,49 mg
Magnez - 64 mg
Fosfor - 152 mg
Potas - 172mg
Sód – 7 mg
Cynk - 1,09 mg

Źródło danych: USDA National Nutrient Database



foto tytułowe: pixabay.com 




PRZYKŁADOWE KOKTAJLE DO KTÓRYCH MOŻESZ UŻYĆ KOMOSY RYŻOWEJ  (aby poznać przepis i wykonanie kliknij na zdjęcie):

Ananasowo-kakaowa komosanka na energię i witalność

https://zielonekoktajle.blogspot.com/2018/05/komosa-ryzowa-quinoa-ananas-kakao-imbir.html

Koktajl z komosą ryżową (quinoa) - komosanka czy quinianka?


Najpyszniejsza dyniowa owsianka z karmelizowanymi kumkwatami

Wysoko błonnikowy mus śniadaniowy z bananów i fig

http://zielonekoktajle.blogspot.com/2014/10/quinoa-patki-jaglane-pomarancza-banan.html 

Antynowotworowy koktajl oczyszczający z toksyn i wspomagający odchudzanie

http://zielonekoktajle.blogspot.com/2015/11/komosa-ryzowa-banan-mleko-migdaowe.html

Komosanka z owocami czyli doskonały deser pełen zdrowia

 

więcej koktajli z KOMOSA RYŻOWĄ

znajdziesz TUTAJ

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Celowane koktajle

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...