Po co miksować owoce i warzywa?
Oto 6 zalet płynnej formy warzyw i owoców. Miksujemy na zdrowie zielone koktajle.
Zielone koktajle to zielonolistne warzywa
zmiksowane z owocami do konsystencji jednolitego koktajlu. Wypicie go
jest prostym sposobem na zwiększenie ilości zieleniny w codziennym
jadłospisie.
6 zalet koktajli ze zmiksowanych warzyw i owoców
Mogą zastąpić praktycznie każdy posiłek.
Koktajl może być śniadaniem, obiadem lub
kolacją, ale także deserem, podwieczorkiem czy lekką przekąską. Wszystko
zależy od jego składu. Możesz przecież zmiksować zieleninę z jabłkiem i
cytryną, ale możesz też dodać superżywność, ziarna,
kasze, orzechy, masła orzechowe, mleka roślinne i wiele innych. Zielone
koktajle mogą zastąpić pełnowartościowy posiłek, zwłaszcza jeśli
wzbogacimy ich skład o superżywność bogatą w białko i naturalne źródła
zdrowych tłuszczów roślinnych.
Ich przygotowanie wymaga niewiele czasu, więc łatwo i szybko uzyskasz własną bombę witaminową.
Koktajl to zdecydowanie zdrowy fast food. Wrzucasz składniki do blendera, chwila i gotowe.
Nie masz rano czasu? Sprawdź, jak szybko i łatwo przygotować poranne koktajle śniadaniowe.
- Forma płynna posiłku jest wygodna i pozwala na szybsze dostarczenie organizmowi substancji odżywczych.
Nie musisz tracić czasu na gryzienie, a forma płynna koktajlu
zdecydowanie przyspiesza proces trawienia, zaś twoje komórki otrzymują składniki odżywcze w tempie ekspresowym.
- Pozwalają na spożywanie substancji odżywczych i składników, które rzadziej uwzględniamy w swoim codziennym jadłospisie.
Nie lubisz brukselki? Zmiksuj ją w koktajlu, a nawet nie poczujesz, że ją zdałeś. Ilość zielonych liści, jaką jesteśmy w stanie spożyć jest niewiarygodna. Zdecydowanie koktajl wygrywa tutaj z sałatką.
- Zielone koktajle oczyszczają organizm z toksyn, usuwają
złogi z układu pokarmowego, dodają energii i wigoru, a przy tym smakują
wyśmienicie.
Zielone warzywa liściaste zawierają cenne
składniki odżywcze, między innymi chlorofil wspomagający oczyszczanie
organizmu, a także kwas foliowy i enzymy roślinne. Przyjmowane w postaci
koktajli natychmiast trafiają do organizmu i nie tracą nic ze swojej
wartości. Wzmacniają układ odpornościowy, poprawiają zdrowie oraz zapobiegają wielu chorobom, a nawet wspomagają ich leczenie.
- Trawienie zmiksowanych składników odbywa się szybciej
niż stałego pożywienia, gdyż trafiając do żołądka, są już poddane
wstępnej obróbce. Dzięki temu po wypiciu koktajlu czujemy się lżejsi i
nieobjedzeni.
Miksuj codziennie świeże #owoce i warzywa, a zobaczysz jak wiele dobrego przyniosą twojemu zdrowiu. Efekty zauważysz gołym okiem już w pierwszych tygodniach.
Na co zwrócić uwagę podczas wyboru sprzętu, jakie parametry są ważne i jakie blendery się sprawdzą do miksowania koktajli?
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz