Sprzęt nie powinien cię ani ograniczać, ani być wymówką do unikania koktajli.
To nie blender jest najważniejszy, ale chęć miksowania zielonych koktajli. Motywacja do codziennych posiłków opartych na owocach i warzywach oraz efekty jakie dają dla zdrowia, urody i ciała bomby witaminowe w płynnej formie - wystarczą, aby chcieć miksować codziennie. Sprzęt nie powinien cię ani ograniczać, ani być wymówką do unikania koktajli.
Oto 6 zalet płynnej formy warzyw i owoców. Miksujemy na zdrowie zielone koktajle.
Oczywiście słaby blender czy mikser nie poradzi sobie z twardszymi składnikami, ale jeśli już taki masz - musisz po prostu pamiętać o kilku zasadach.
Zasady miksowania, gdy masz słaby blender
Blender kielichowy zdecydowanie lepiej niż ręczny zmiksuje większość składników, za to ręcznym łatwiej i szybciej przygotujesz małą porcję koktajlu z miękkich składników. Brak blendera kielichowego nie wyklucza więc przygotowywania płynnych bomb witaminowych. Gdy zaczniesz miksować codziennie zielone koktajle i zauważysz niesamowite korzyści - szybko przemyślisz wymianę blendera na lepszy dla własnej wygody.
Jeżeli masz blender o małej mocy, bez opcji kruszenia lodu, musisz rozdrobnić warzywa i owoce przed miksowaniem. Zetrzyj korzeń imbiru, pokrój warzywa korzeniowe na cząstki, namocz wcześniej orzechy. Pamiętaj, że nie możesz miksować słabym blenderem lodu czy mrożonych owoców, bo go zniszczysz lub zepsujesz.
Jeśli koktajl nie ma gładkiej konsystencji i wyczuwasz w nim wyraźne grudki, spróbuj miksować pulsacyjnie, albo przedłużyć czas miksowania. W takim wypadku sprawdza się też następująca rada: zmiksuj zieleninę i twarde części składników z minimalną ilością płynu i dopiero po osiągnięciu jednolitej papki dodaj pozostałe składniki, a na koniec uzupełnij koktajl resztą płynu.
Na co zwrócić uwagę podczas wyboru sprzętu, jakie parametry są ważne i jakie blendery się sprawdzą do miksowania koktajli?
Jaki powinien być blender idealny?
Idealny blender do koktajli to mikser kielichowy o na tyle dużej mocy, że bez problemu poradzi sobie z lodem, zamrożonymi owocami, warzywami korzeniowymi czy twardą zieleniną, taką jak jarmuż.
Powinien zmiksować koktajl do idealnie kremowej, gładkiej konsystencji, bez wyczuwalnych grudek i kawałków wymagających pogryzienia, a przy tym zrobić to szybko, bez zbytniego nagrzewania składników i w miarę cicho.
Najlepiej, aby był łatwy do umycia i miał wymienne kielichy do różnej pojemności wsadu lub by radził sobie z małą ilością koktajlu mimo dużego kielicha. Dobrym rozwiązaniem są przezroczyste kielichy, przez które można obserwować stopień zmiksowania oraz dołączony w zestawie "popychacz", którym bez problemu w trakcie miksowania możesz popychać owoce i warzywa w głąb naczynia.
Optymalny czas miksowania
Pamiętaj, że koktajli nie należy miksować zbyt długo, gdyż rośliny podgrzewają się i tracą część enzymów oraz składników odżywczych. Najbardziej optymalny czas miksowania to, w zależności od rodzaju sprzętu, 30 sekund do 3 minut.
Miksuj codziennie świeże owoce i warzywa, a zobaczysz jak wiele dobrego przyniosą twojemu zdrowiu niezależnie od użytego sprzętu. Efekty zauważysz gołym okiem już w pierwszych tygodniach, gwarantujemy!
Więcej inspiracji, które zachęcą do miksowania koktajli w różnych kombinacjach, smakach, o rozmaitych właściwościach i zastosowaniach - znajdziesz w bestsellerowych książkach "Zielone koktajle. 365 przepisów"
Fajny wpis, zdecydowanie ta wiedza przyda mi się przy moich koktajlowych próbach :P
OdpowiedzUsuńFajny Artykuł.
OdpowiedzUsuń