czwartek, 19 maja 2016

Zadbaj o swoje kości i zęby, pij koktajle bogate w wapń!

Odpowiednia ilość wapnia pomaga zbudować i zachować mocne kości, pogodny nastrój i odprężone mięśnie.

http://zielonekoktajle.blogspot.com/2016/05/zadbaj-o-swoje-kosci-i-zeby-pij.html


Wapnia w naszym organizmie jest sporo, najwięcej z wszystkich składników mineralnych, a zapotrzebowanie na niego różni się w zależności od wieku, płci i stylu życia. Wapń nie tylko pomaga w budowie i zachowaniu mocnych kości i zdrowych zębów, ale też bierze udział w procesach skurczowych mięśni, przez co ważny jest dla układu krwionośnego i serca, utrzymaniu równowagi kwasowo-zasadowej, odgrywa istotną rolę w krzepnięciu krwi oraz wspomaga wydzielanie enzymów i hormonów.

Czy wiesz, że odpowiednio skomponowany zielony koktajl ze składników bogatych w wapń może pokryć większość dziennego zapotrzebowania na ten pierwiastek?

 

Czym grozi niedobór wapnia w organizmie?

Gdy brakuje tego ważnego składnika mineralnego w pożywieniu, organizm sam go sobie pobiera, z kości, zębów oraz tych organów, w których go znajdzie. Grozi nam wtedy osteoporoza, psujące się zęby, łamliwe kości, słaba krzepliwość krwi, zaburzenia rytmu serca, nadmierne skurcze mięśniowe, drętwienia kończyn, mrowienie w opuszkach palców rąk i wokół ust.
Trudno przedawkować naturalny wapń pochodzący z jedzenia, miksuj więc na zdrowie, bo właściwa proporcja tego pierwiastka w organizmie to zdrowy sen, pogodny nastrój i odprężone mięśnie.

 

Skąd wziąć wapń w zielonych koktajlach?

Szalenie ważny składnik, jakim jest wapń, występuje w wielu składnikach zielonych koktajli, zainspiruj się i miksuj takie koktajle, aby sobie tego pierwiastka dostarczyć, polecamy:

- Zielone liście
podstawowy składnik zielonych koktajli jakim są rośliny zielonolistne, okazuje się być bardzo bogatym źródłem wapnia, najwięcej mają go:  
brokuły, 
jarmuż, 
pokrzywa, 
szpinak, 
szczaw, 
natka pietruszki, 
natka marchewki, 
liście buraka, 
kalarepy, 
brukselka, 
kapusta.

- Orzechy, nasiona i ziarna
świetne źródło wapnia. Na uwagę zasługują tu przede wszystkim:  
mak
i sezam (zwłaszcza niełuskany), 
ale także migdały
orzechy laskowe 
czy pestki słonecznika
są nieocenionym źródłem wapnia, a do tego nie zmieniają smaku koktajli. Polecamy moczyć orzechy przed dodawaniem ich do koktajli, warto zwłaszcza ze względu na ich lepszą przyswajalność i trawienie. Zmielony sezam w formie tahiny to także pyszny i zdrowy dodatek, sprawia że koktajl smakuje jak najpyszniejsza chałwa.
Z orzechów i ziaren możesz też samodzielnie zmiksować pyszne mleko roślinne i w ten sposób uzupełnić źródło wapnia w koktajlu.


http://zielonekoktajle.blogspot.com/2015/11/jak-zrobic-samodzielnie-w-prosty-szybki.html

- Suszone owoce
kolejne pyszne źródło wapnia, które bardzo często stosujemy w zielonych koktajlach, polecamy zwłaszcza:
figi 
czy morele
ale także śliwki, 
rodzynki  
czy daktyle
Suszone owoce to skoncentrowane źródło pierwiastków oraz zdrowych cukrów. Używaj je także aby naturalnie posłodzić swoje koktajle.

- Pomarańcze, grejpfruty
wyjątkowe źródło wapnia, nic łatwiejszego jak dodać je do koktajlu lub zmiksować zielone warzywa z sokiem wyciśniętym z pomarańczy. Owoce wyjątkowo wspomagają wchłanianie wapnia dzięki zawartości dużej ilości witamin i minerałów regulujących wchłanialność. Możesz także dodawać je do koktajli jako wyciśnięty świeżo sok w celu rozcieńczenia.

- Marchew
zarówno w postaci soku jak i korzenia zmiksowanego w całości. Marchew zasługuje na uwagą także ze względu na zawartość wapnia łącznie z witaminami, które wspomagają wchłanialność, więc skorzystamy dodając ją do koktajli podwójnie. Świeże, chrupkie i jędrne marchewki są słodkie i dodatkowo uatrakcyjniają smak koktajli z zielonymi liśćmi.


A co jeśli wapń się nie wchłania?

Istnieją związki, które regulują wchłanianie wapnia. Czynnikami zwiększającymi wchłanianie wapnia są: fosfor, magnez, witamina D i witamina A. Warto więc miksować składniki wymienione wyżej, bogate w wapń ze składnikami bogatymi w magnez czy fosfor, warzywami i owocami w kolorze żółtym i pomarańczowym, gdyż bogate w karotenoidy stanowią źródło witaminy A.
Czynnikami zmniejszającymi wchłanianie wapnia lub potocznie nazywanymi, jako wypłukującymi wapń z organizmu są: kawa, czarna herbata, nadmiar soli i cukru rafinowanego w codziennym żywieniu, zbyt duża ilość białka w diecie, nadmiar fosforanów, solaniny i szczawiany.

No i najważniejsze, dostarczaj wapń codziennie, nie magazynuje się on w organizmie, miksuj zielonolistne warzywa z owocami, orzechami i ziarnami, a jego poziom zapewni Ci zdrowie i równowagę na co dzień. 



Artykuł ten, naszego autorstwa, ukazał się w BLASTING NEWS 21 października 2015 r:

http://pl.blastingnews.com/zdrowie/2015/10/zadbaj-o-swoje-kosci-i-zeby-pij-koktajle-bogate-w-wapn-00616441.html




olej kokosowy w dobrej cenie TUTAJ:
https://intermarche.okazjum.pl/gazetka/gazetka-promocyjna-intermarche-super-19-05-2016,20376/4/


http://zielonekoktajle.blogspot.com/2016/02/brakuje-ci-magnezu-zanim-siegniesz-po.html


http://zielonekoktajle.blogspot.com/2016/04/dlaczego-warto-moczyc-orzechy-zanim-je.html

 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Nasza książka już w sprzedaży

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...