roszponka + grejpfrut + gruszka + banan + chia + ostropest

Wyśmienity regenerujący zielony koktajl wspomagający pracę wątroby


Składniki:

2 garści roszponki
pół grejpfruta
1 gruszka 
1 banan 
szklanka wody
1 łyżka nasion chia
1 łyżka ostropestu plamistego

Zmiksuj i pij na zdrowie!

Więcej u Moniki Frankowskiej na: https://www.instagram.com/p/BCIsav4OXrQ




Ostropest plamisty (Silybum marianum) to roślina wykorzystywana m.in. w leczeniu wątroby i woreczka żółciowego. Charakteryzuje się silnymi właściwościami odtruwającymi organizm, dzięki czemu pośrednio wpływa na prawie wszystkie funkcje ustroju.
Na jego bazie są produkowane popularne leki na regeneracje wątroby. Jednak skuteczność nie przetwarzanych przemysłowo nasion ocenia się znacznie wyżej. Jest to produkt bioekologiczny posiadający szczególnie wysoką wartość biologiczną i leczniczą. Wytwarzany jest z roślin uprawianych w gospodarstwach, w których nie używa się żadnych nawozów sztucznych, ani chemicznych środków ochrony roślin, dzięki czemu wyrób nie zawiera jakichkolwiek sztucznych substancji tj: konserwanty, barwniki czy aromaty.


Leczenie ostropestem na tle różnych dolegliwości:

  • Ból wątroby.
  • Marskości wątroby.
  • Kolka żółciowa i kamica
  • Wzdęcia i wodobrzusze
  • Toksyny
więcej w zakładce: SUPER ŻYWNOŚĆ



NASIONA CHIA czyli nasiona szałwi hiszpańskiej idealnie nadają się jako dodatek do ZIELONYCH KOKTAJLI.
Przede wszystkim są tzw. super żywnością (czyli charakteryzujące się dużą zawartością cennych dla organizmu składników) oraz zwiększają gęstość i nadają konsystencję koktajlom. Dzięki swojej właściwości absorpcji płynów, odpowiednio wcześniej namoczone i dodane do koktajlu uwalniają wodę stopniowo w organizmie przedłużając poziom i stopień nawilżenia.

Smak nasion CHIA jest w sumie żaden, smakują tym płynem, którym zostały wcześniej namoczone (9-cio krotnie zwiększają bowiem swoją objętość w płynie w ciągu kilkunastu-kilkudziesięciu minut). Jeśli namoczysz je więc w wodzie, nie będą miały smaku, jedynie galaretowata konsystencję, jeśli w soku owocowym smakować będą owocowo, a jeśli np. w mleku roślinnym to tymże mlekiem, proste. Nasiona szałwii hiszpańskiej nie zmieniają więc smaku zielonych koktajli, jeśli dodasz je bez namaczania to po kilkunastu minutach wchłoną płyn koktajlu i go mocno zagęszczą.






Znana wśród gwiazd dieta sokowa to nowa moda na efektywne odchudzanie czy idealna metoda usuwania toksyn?

http://zielonekoktajle.blogspot.com/2016/03/dieta-sokowa-czyli-detoks-na-sokach.html

Chcesz mieć przepis pod ręką np. na lodówce?

2 komentarze:

  1. Koktajl wygląda super, ale w smaku pewnie jeść dość gorzki. Roszponka + grejpfrut to na pewno nie jest coś dla nowicjuszy ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. roszponka jest neutralna w smaku, a słodka gruszka neutralizuje gorzki smak grejpfruta

      Usuń

Celowane koktajle

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...