Pudding chia ze świeżymi figami - niebo w gębie!
Składniki:
2 łyżki nasion chia
szklanka mleka kokosowego
wiórki kokosowe
figi
borówki
Namocz nasiona chia w mleku kokosowym, najlepiej na całą noc, rano dodaj wiórki kokosowe, figi i borówki. więcej u Magdaleny Majerskiej na: https://instagram.com/p/7Hv91FGqD3/
NASIONA CHIA czyli nasiona szałwii hiszpańskiej idealnie nadają się jako dodatek do ZIELONYCH KOKTAJLI.
Przede wszystkim są tzw. super żywnością
(czyli charakteryzujące się dużą zawartością cennych dla organizmu
składników) oraz zwiększają gęstość i nadają konsystencję koktajlom.
Dzięki swojej właściwości absorpcji płynów, odpowiednio wcześniej
namoczone i dodane do koktajlu uwalniają wodę stopniowo w organizmie
przedłużając poziom i stopień nawilżenia.
Smak nasion CHIA jest
w sumie żaden, smakują tym płynem, którym zostały wcześniej namoczone
(9-cio krotnie zwiększają bowiem swoją objętość w płynie w ciągu
kilkunastu-kilkudziesięciu minut). Jeśli namoczysz je więc w wodzie, nie
będą miały smaku, jedynie galaretowata konsystencję, jeśli w soku
owocowym smakować będą owocowo, a jeśli np. w mleku roślinnym to tymże
mlekiem, proste. Nasiona szałwii hiszpańskiej nie zmieniają więc smaku
zielonych koktajli, jeśli dodasz je bez namaczania to po kilkunastu
minutach wchłoną płyn koktajlu i go mocno zagęszczą.
wczoraj zrobiłam chia z mlekiem kokosowym i jagodami plus wiórki kokosowe-POEZJA!
OdpowiedzUsuńto prawda :) wciąz nas zadziwia jakie to jest pyszne :)) Smacznego!
Usuńuwielbiam borówki i mleko kokosowe, ale nigdy ich nie łączyłam ;)
OdpowiedzUsuńspróbuj koniecznie, to pyszne połączenie
Usuńjakie cudo!!!
OdpowiedzUsuńNasiona chia pięknie się komponują z figami <3
OdpowiedzUsuńAleż to cudnie wygląda!
OdpowiedzUsuńTen philips wygląda fajnie :)
OdpowiedzUsuń