Dodający energii pełen antyoksydantów koktajl witaminowy
Składniki, porcja dla 4 osób:
4 banany
300g malin
15g ksylitolu
4 sztuki daktyli bez pestek
więcej na: http://apetytnazielone.blogspot.com/2015/07/koktajl-bananmaliny-bez-cukru.html
Boisz
się, że pijąc jedynie koktajle cały dzień zabraknie ci ważnych
składników, że dostarczysz za mało kalorii? Albo że Twój metabolizm
spowolni a mięśnie ucierpią?
Nie
bój się. Dieta koktajlowa to nie głodówka! A jadłospisy na koktajle
przez cały dzień ułożyliśmy tak aby dostarczyć maksimum składników
odżywczych i odpowiednią dla Ciebie ilość kalorii. Sprawdź na https://zielonekoktajle.pl/ebook
Poczuj się lżej i strać kilogramy dzięki zdrowym koktajlom
Zimą, gdy świeżych warzyw i owoców coraz mniej, chcąc nie chcąc sięgamy po mrożonki. Zobacz, dlaczego warto.
Uwielbiasz słodkie smaki a twój koktajl po prostu musi być słodki? Zobacz, jak łatwo i zdrowo zastąpić biały cukier.
KSYLITOL
nadaje się jako dodatek do ZIELONYCH KOKTAJLI, jako zamiennik
białego cukru dla Tych z Was, którym koktajle są za mało słodkie :)
Uważamy, że dojrzałe, słodkie owoce wystarczą, ale czasem niektórzy
potrzebują dodatkowej słodyczy :)
W przeciwieństwie do cukru białego ksylitol zawiera aż o 40 proc. mniej kalorii i posiada zdecydowanie niższy indeks glikemiczny, dlatego poleca się przede wszystkim cukrzykom i osobom odchudzającym się.
Ksylitol najczęściej jest pozyskiwany z kory fińskiej brzozy, choć występuje również w niektórych owocach (truskawkach, jagodach, malinach, śliwkach, gruszkach), kolbach kukurydzy i grzybach. Warto wiedzieć, że ludzki organizm również w niewielkich ilościach wytwarza ksylitol.
Ksylitol wytwarza się naturalnie w organizmie człowieka w ilości ok. 15 g dziennie w procesach trawienia
W przeciwieństwie do cukru białego ksylitol zawiera aż o 40 proc. mniej kalorii i posiada zdecydowanie niższy indeks glikemiczny, dlatego poleca się przede wszystkim cukrzykom i osobom odchudzającym się.
Ksylitol najczęściej jest pozyskiwany z kory fińskiej brzozy, choć występuje również w niektórych owocach (truskawkach, jagodach, malinach, śliwkach, gruszkach), kolbach kukurydzy i grzybach. Warto wiedzieć, że ludzki organizm również w niewielkich ilościach wytwarza ksylitol.
Ksylitol wytwarza się naturalnie w organizmie człowieka w ilości ok. 15 g dziennie w procesach trawienia
Jak smakuje ksylitol?
Cukier brzozowy wygląda i smakuje tak, jak tradycyjny cukier. Ponadto podczas jego używania można dodatkowo wyczuć bardzo przyjemny, miętowy aromat. Ksylitol można znaleźć w wielu produktach. W sprzedaży najczęściej występuje jako skarmelizowany cukier, choć spotkać można także gumy do żucia z ksylitolem, miętówki, a także pasty do zębów i aerozole do nosa.
W przeciwieństwie do cukru, ksylitol ma nieznaczny wpływ na poziom cukru i insuliny w krwi. Liczne badania na zwierzętach wskazują że spożycie ksylitolu może przynieść wymierne korzyści dla zdrowia metabolicznego:
- pomaga zapobiegać próchnicy i innym chorobom zębów
- zwiększa mineralizację, czyli przyswajanie wapnia przez kości
- w przeciwieństwie do cukru, daje odczyn zasadowy, w związku z tym stabilizuje równowagę kwasowo-zasadową organizmu
- hamuje rozwój bakterii i drożdżaków
- szybko przywraca właściwe pH śliny
- hamuje rozmnażanie bakterii, które są odpowiedzialne za psucie się zębów
- zmniejsza łaknienie na słodycze
- zawiera prawie 2 razy mniej kalorii niż cukier
- polecany cukrzykom, indeks glikemiczny ksylitolu (IG=8) jest parokrotnie niższy niż cukru
- zmniejsza kwasowość śliny, co prowadzi do mniejszej degradacji szkliwa zębów
- zapobiega zajadom i nieprzyjemnemu zapachowi z ust
- remineralizuje szkliwo, a nawet cofa drobne ubytki
- stymuluje produkcję śliny, co jest istotne dla osób cierpiących na suchość w ustach, spowodowaną chorobą, wiekiem, bądź skutkiem ubocznym stosowania niektórych leków
- pomaga również zwalczać drożdże
- stymuluje niskie zapotrzebowanie organizmu na insulinę i utrzymuje jej poziom
- zmniejsza szansę infekcji ucha u dzieci
- może zwiększyć produkcję kolagenu, a dzięki temu przyczynić się do przeciwdziałania skutkom starzenia się skóry a nawet pomóc w wygładzeniu zmarszczek
- dodatkowo nie pozostawia żadnych obcych posmaków w ustach
Lecę po orzechy :)
OdpowiedzUsuńUwielbiam koktajle z malinami i bananami. Często dodaję jabłko czy też truskawki jak są. Dziś wypróbowałam koktajk z arbuzem i gruszką. Pychotka :)
OdpowiedzUsuńTeż pysznie, smacznego!
UsuńLubię koktajle, zwlaszcza takie z owocami:)
OdpowiedzUsuń