wtorek, 8 września 2015

chia + mleko kokosowe + wiórki kokosowe + figi + borówki

Pudding chia ze świeżymi figami - niebo w gębie!




Składniki:

2 łyżki nasion chia
szklanka mleka kokosowego
wiórki kokosowe
figi
borówki

Namocz nasiona chia w mleku kokosowym, najlepiej na całą noc, rano dodaj wiórki kokosowe, figi i borówki. więcej u Magdaleny Majerskiej na: https://instagram.com/p/7Hv91FGqD3/





http://zielonekoktajle.blogspot.com/2015/12/jak-zrobic-najprostszy-pudding-z-chia.html







NASIONA CHIA czyli nasiona szałwi hiszpańskiej idealnie nadają się jako dodatek do ZIELONYCH KOKTAJLI.
Przede wszystkim są tzw. super żywnością (czyli charakteryzujące się dużą zawartością cennych dla organizmu składników) oraz zwiększają gęstość i nadają konsystencję koktajlom. Dzięki swojej właściwości absorpcji płynów, odpowiednio wcześniej namoczone i dodane do koktajlu uwalniają wodę stopniowo w organizmie przedłużając poziom i stopień nawilżenia.

Smak nasion CHIA jest w sumie żaden, smakują tym płynem, którym zostały wcześniej namoczone (9-cio krotnie zwiększają bowiem swoją objętość w płynie w ciągu kilkunastu-kilkudziesięciu minut). Jeśli namoczysz je więc w wodzie, nie będą miały smaku, jedynie galaretowata konsystencję, jeśli w soku owocowym smakować będą owocowo, a jeśli np. w mleku roślinnym to tymże mlekiem, proste. Nasiona szałwii hiszpańskiej nie zmieniają więc smaku zielonych koktajli, jeśli dodasz je bez namaczania to po kilkunastu minutach wchłoną płyn koktajlu i go mocno zagęszczą.


W sklepach są ryżowe, migdałowe, owsiane, sojowe, kokosowe, waniliowe… wybór jest duży, jednak cena odstrasza

http://zielonekoktajle.blogspot.com/2015/11/jak-zrobic-samodzielnie-w-prosty-szybki.html

 

Aby zrobić domowe mleko z orzechów i ziaren, wystarczy niby tylko zmiksować je z wodą. Dlaczego zatem Tobie się to nie udaje?

Na co zwrócić uwagę podczas wyboru sprzętu, jakie parametry są ważne i jakie blendery się sprawdzą do miksowania koktajli?


Oto 6 zalet płynnej formy warzyw i owoców. Miksujemy na zdrowie zielone koktajle.

https://zielonekoktajle.blogspot.com/2017/08/po-co-miksowac-owoce-i-warzywa.html




Jeszcze więcej inspiracji znajdziesz w KSIĄŻKACH naszego autorstwa  

kupisz je w każdej dobrze zaopatrzonej księgarni

http://bit.ly/2lXfHflhttp://bit.ly/1PCnhPM



 

8 komentarzy:

  1. wczoraj zrobiłam chia z mlekiem kokosowym i jagodami plus wiórki kokosowe-POEZJA!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. to prawda :) wciąz nas zadziwia jakie to jest pyszne :)) Smacznego!

      Usuń
  2. uwielbiam borówki i mleko kokosowe, ale nigdy ich nie łączyłam ;)

    OdpowiedzUsuń
  3. Nasiona chia pięknie się komponują z figami <3

    OdpowiedzUsuń

Nasze książki w sprzedaży z rabatem

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...