Zdradzamy listę najlepszych składników do koktajli, których możesz użyć wiosną
Zanim przyjdzie pełnia lata i ogrom możliwości miksowania różnorodnych owoców i warzyw w zielonych koktajlach, zastanawiamy się jakie składniki miksować i co wrzucać do blendera po zimie? W końcu wszyscy chcemy zyskać na witalności i energii, korzystając z bogactwa jakie dają nam świeże owoce i warzywa!Idzie wiosna! Pij sok z marchwi, aby uzyskać piękny odcień skóry i zyskać młody wygląd. Zobacz, jakie korzyści daje spożywanie marchewki.
Podpowiadamy, jakich składników użyć i na co zwracać szczególną uwagę
(UWAGA! gdy klikniesz na dany składnik przeniesiesz się na stronę z koktajlami z użyciem tego składnika!)- pokrzywa – wit. A, B2, C i K,
- mniszek lekarski – liście i kwiaty – sole potasu, karotenoidy,
- młoda kapusta – rutyna, witaminy A, B, C, E i K,
- rukola – witaminy A, B i C oraz witamina K,
- jabłka – żelazo, potas, wit. C,
- pietruszka – witaminy A i C, żelazo,
- oliwki – kwasy tłuszczowe, witaminy z grupy B,
- mango – potas, witaminy,
- jarmuż – aminokwasy, błonnik, witaminy,
- kiwi – wit. C, żelazo, kwas foliowy,
- endywia – witaminy z grupy B, C i E,
- ananas – żelazo, miedź, mangan,
- lubczyk – witamina A,
- koper włoski (czyli fenkuł) - wit. C, potas, żelazo,
- lebioda – witamina C,
- awokado - kwas oleinowy, likopen, luteina, potas, witaminy,
- roszponka – witaminy, minerały,
- rzodkiewka liście i korzeń – witaminy z grupy B, C i beta-karoten,
- szparagi – witamina C i B,
- gruszki – wit. A, B i C, jod, potas, bor,
- marchew – beta-karoten i witaminy,
- seler naciowy – witamina A, z grupy B, oraz C i PP,
- szpinak – magnez, beta karoten, witaminy,
- kolendra – żelazo, witaminy,
- rabarbar - wit. A, C, E, a także potas, kwas foliowy i błonnik,
- brukselka – witaminy A, B, C, E, H, K,
- młoda marchewka – nać i korzeń – karoten, witaminy,
- kalafior – witamina C,
- brokuły – selen, luteina,
- papryka – witaminy B1 i B2 oraz C i E a także beta-karoten,
- buraki – potas i cynk, oraz witaminy,
- bataty – karoten, wit. z grupy B, C oraz E,
- orzechy włoskie – fosfor, kwasy omega 3,
- sałata masłowa – witamina A, C, E,
- botwina – witamina C,
- cykoria – wit. A, z grupy B, C, E i K,
- kalarepa – liście i korzeń – witamina C, luteina, wapń, sód, potas,
- melon – potas, wit. A,
- szczaw – witamina C,
- truskawki – późną wiosną, a wraz z nimi witaminy A, B i P.
Czyli co miksujemy w koktajlach w marcu? Niby wiosna ale w sklepach tylko nowalijki??
Czyli co miksujemy w koktajlach w maju? Na co jest sezon?
Właśnie zaczyna się sezon na chwasty. Zmiksuj pokrzywę z owocami i ciesz się zdrowiem oraz witalnością przez całą wiosnę!
Wiosna dopiero się zaczyna, a im więcej słońca - tym większy wachlarz dostępnych sezonowych składników. Korzystaj też z dobrze przechowujących się warzyw i owoców późnej jesieni i lata. Miksuj je, zanim nie nadejdzie pełny sezon. Wybierz przykładowo jedno warzywo liściaste i jeden, dwa lub trzy owoce, zmiksuj i pij na zdrowie. Ogranicza cię tylko twoja wyobraźnia! Aby uzyskać jednolitą konsystencję koktajlu do picia, dodaj do blendera wody lub mleka roślinnego.
Młode liście to idealny materiał na zielony koktajl - często liście są bardziej wartościowe i bogatsze w składniki odżywcze od korzeni.
foto tytułowe: https://pixabay.com/pl/
Poręczna forma książki, którą możesz zabrać ze sobą gdziekolwiek chcesz, albo trzymać na blacie w kuchni bez strachu, że się zabrudzi - KSIĄŻKA WACHLARZ!
Ponad 300 przepisów z oznaczoną kalorycznością i makroskładnikami:
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz