środa, 4 listopada 2015

pomarańcza + ananas + banan

Carribean smoothie, intensywnie żółty letni koktajl w środku jesieni i zimy



Składniki:

2 pomarańcze (już teraz możesz zamówić bezpośrednio od rolnika z Sycylii, czytaj poniżej :)
2 banany

1/3 dojrzałego ananasa

więcej na: http://bluegoji.blogspot.com/2014/04/caribbean-smoothie-raw-vegan.html


http://www.ceneo.pl/Wyposazenie_kuchni;szukaj-ananas#crid=82880&pid=6573

"Wszyscy przywykliśmy do widoku pięknych pomarańczy na bazarach i w supermarketach, o błyszczącej skórce i głębokim, wyrazistym kolorze. Tak się jednak składa, że pomarańcze uprawiane w Europie w listopadzie są najczęściej jeszcze zielonkawe i dopiero się przebarwiają.
 
Skąd zatem te piękne owoce w sklepach? 
A no z „pieca”! Stuffa (z wł. piec) tak potocznie na Sycylii nazywa się komory, w których przyspiesza się przebarwianie (deverde….) cytrusów." 
- więcej na: http://blog.incampagna.eu/agrumi-czyli-o-kwasnym-i-zielonym/

W koktajlu w którym jest mało składników jakość każdego składnika się liczy. Czy wiecie, że teraz jest możliwość zamawiania owoców sycylijskich prosto z sadu?
Spedycja z Sycylii przez firmę In Campagna pozwala zamawiać regionalne owoce i warzywa sycylijskie jak pomarańcze, mandarynki, cytryny, awokado i inne bezpośrednio od rolnika.

Zamawiamy cubotto pełne owoców raz na miesiąc, cena transportu jest już wliczona w cenę cubotta, a dostawa jest prosto do domu. 



"Na zdjęciu poniżej z łatwością rozpoznajemy Navelinę po „etylenowym liftingu” ze spalonym ogonkiem (z konwencjonalnej uprawy) i pomarańczę dojrzewającą w naturalnym rytmie (uprawa biologiczna, Madonnina).

agrumi-01

 

Jednak o smaku i charakterze pomarańczy nie decyduje jedynie cukier… W języku włoskim cytrusy określa się słowem agrumi, (agro = kwaśny) i to właśnie kwasowość i relacja pomiędzy poziomem cukru a kwasowością decydują o wyszukanym smaku pomarańczy.
Co ciekawe: Navelina wraz z upływem czasu jest coraz słodsza i jednocześnie coraz mniej kwaskowata, przez co jej smak traci „charakter”." - więcej na: http://blog.incampagna.eu/agrumi-czyli-o-kwasnym-i-zielonym/


Jak prosto i szybko obrać cytrusy? ZOBACZ TUTAJ:

http://bit.ly/2cCoQkF


Szukasz idealnej wyciskarki do cytrusów? Zobacz TUTAJ:

http://www.ceneo.pl/;szukaj-wyciskarka+cytrus%C3%B3w#crid=88448&pid=6573 


8 komentarzy:

  1. Odpowiedzi
    1. My też :) Jest pyszny a do tego gdy użyjemy PRAWDZIWYCH pomarańczy to już niebo w gębie <3 Nie mogliśmy się doczekać sezonu i w końcu można zamawiać owoce prosto z Sycylii, teraz nie możemy się doczekać pierwszej dostawy :)

      Usuń
  2. według mnie jedne z najsmaczniejszych połączeń :) i taki ładny kolor!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Letni i słoneczny, ulubione połączenie jesienią i zimą, uwielbiamy <3

      Usuń
  3. Te komory gazowe dla żywności podobno są też w Polsce dla pomidorów. Jeśli pomidor ma zielone pestki, to znaczy że był w czymś takim. To chyba nie jest bardzo szkodliwe ale redukuje zawartość witamin :-(

    OdpowiedzUsuń

Nasza książka już w sprzedaży

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...